Connect with us

Življenjski Stil

KOLUMNA: Karantenski zmenek, da te kap

Published

on

Zdaj mi je jasno, zakaj je tako težko najti ustreznega partnerja. Šarmanten gospod, ki sem ga spoznala na spletu, se je sprva pokazal kot sanjski moški, ko pa me je obiskal na domu, sem spoznala, da je v zasebnem življenju nemaren pacek.

Za menoj je zmenek, ki mi je v dveh urah razkril, kakšen bi bil moški, ki sem ga spoznala, v vlogi partnerja. Prihranila bi si veliko časa, če bi to nesrečno srečanje izvedla več mesecev prej, a kaj, ko ni najbolj racionalno v svoj dom spustiti malodane popolnega neznanca. Kaj pa veš, kdo je v resnici? A gremo lepo po vrsti, naj vam orišem, kako se je vse skupaj začelo.

Sem dobro situirana ženska srednjih let. Za menoj je ločitev po skoraj 30 letnem razmerju, na katerega me še danes veže veliko lepih spominov. Nekje dve leti po razhodu me je na Facebooku ogovoril moški iz bližnjega kraja in čeprav mi tovrstno dopisovanje ni ravno blizu, sva se zapletla v klepet. Temu je sledilo vsakodnevno dopisovaje, priznam, da mi je tekom spoznavanja prirasel k srcu. Ker je tudi on samski, sva se oba strinjala, da bi bilo lepo, če bi se videla tudi v živo, kdo ve, morda pa bova drug v drugem našla osebo, s katero bi bilo lepo preživeti ostanek življenja. Tako sva se dogovorila za prvi zmenek, na katerem me je povsem očaral. Zaradi situacije s koronavirusom sva se sestala zunaj in se odpravila na hrib v mojem kraju. Prijeten gospod, prijazen, srčen, učen, zabaven, čednega videza. Zdelo se je, da sem znova našla osebo, ki mi je pisana na kožo. Kot mi je pojasnil, sem ga tudi sama navdušila in tako je naneslo, da sva se srečevala vsaj enkrat na teden. Sprehodi in hribolazenje so obema ustrezali, vmes pa sva se neobremenjeno spoznavala in vsak pri sebi ugotavljala, da si drug od drugega želiva več.

Tekom teh klepetov mi ni prišlo na misel, da bi se pozanimala, kakšne so kaj sicer njegove življenjske navade. No, pravzaprav niti ne vem, kako bi do teh odgovorov lahko prišla, so se mi pa kot na pogrnjeni na pladnju razkrili tistega popoldneva, ko sem ga povabila k sebi domov. To je bil dan, ko sem ga spoznala v povsem novi luči in z grenkobo ugotovila, da z njim ne bi zmogla preživeti niti enega samega dneva. Pa ne ker bi kar na enkrat postal neuravnovešen čudak, njegove navade so bile tiste, ki so me pustile brez besed. Naj najprej poudarim, da sem zelo skrbna ženska, urejeno okolje mi veliko pomeni, takšen je bil tudi moj nekdanji soprog, zato mi je bilo ravnanje mojega bodočega nesojenega partnerja povsem nesprejemljivo.

Kaj se je torej zgodilo? Ko je prišel na obisk, je v stanovanje zakorakal z umazanimi čevlji. Copate, ki sem mu jih pripravila, je zavrnil, češ da jih ne uporablja. Zimsko jakno je nemarno odvrgel v veži, nato pa stopil za menoj v dnevi prostor, kjer je z blatom ponečedil preprogo. Skušala sem odmisliti vse skupaj, se posvetiti pripravi večerje, a kaj, ko me je čakalo še več neprijetnih presenečenj. ‘Gospod’ se je odpravil na stranišče, pustil vrata odprta, opravil potrebo, z urinom ponečedil straniščno školjko in prostor naokoli. Počistil za seboj seveda ni, prav tako ni spustil pokrova, najhuje pa je bilo to, da niti vode ni potegnil. Hmmm, moški, ki šteje več kot 50 let, ne potegne vode in si ne umije rok – sem prav razumela? O ja, enako je v času obiska ponovil še trikrat. Medtem ko sem v glavi premlevala, kam je izginil šarmantni gospod iz sprehodov, se je odpravil ven na cigareto in pustil balkonska vrata na široko odprta. Mar ne ogrevam doma, je tako težko zapreti vrata? Ker ne kadim, nisem preverila, kako je ugasnil cigareto, da se nekaj dogaja, me je opozoril šele dim na okenski polici. Gospod je pokajene cigarete zgolj malce stisnil ob dno pepelnika in ni poskrbel, da bi ogorek resnično ugasnil. Ob stiku s papirčki in drugimi ogorki, se je tako vse skupaj vnelo. Zagorelo sicer ni, se je pa kadilo, kar je meni povsem nesprejemljivo in daleč od ravnanja zrele in odgovorne osebe. Pa tej kalvarji še ni bilo konca. Ko mi je po večerji vneto razlagal o zvrsti glasbe, ki ga navdušuje, je kozarec z vinom odložil na sedežno garnituro in pričel divje dirigirati. Kozarec se je seveda prevrnil in vino pa se je razlilo po svetli sedežni garnituri. »Opala, sem neroden. Bom takoj pobrisal,« je bleknil in pričel s servieto packati po luži rdečega vina. Bila sem tako osupla nad njegovim neodraslim vedenjem, da prepusto nisem več zmogla komunikacije. Ko je pričel na kavču med raztegovanjem rigati in prdeti, sem izgubila še zadnjo sled potrpežljivosti in ga prosila, če lahko zapusti moje domovanje. V dveh urah, ki sva jih preživela pod isto streho, mi je namreč postalo jasno, da bi življenje z njim izgledalo tako, kot bi bila mama nevzgojenemu najstniku. To, da kot pravi kavalir pridrži vrata, posluša klasiko, bere knjige o duhovnosti, igra klavir, rad pleše valček, obožuje vesolje in bojda pripravi najboljše ribe daleč na okoli, vse to meni žal ne odtehta dejstva, da je brez vseh okraskov neodgovoren pacek. In če bi imela možnost slednje spoznati že takoj na začetku, bi obema prihranila veliko časa in slabe volje.

Zdaj veliko bolj razumem prijateljice, ki so obupale nad moškimi. Le kdo pri zdravi pameti bi želel gledati kaj takega?

Foto: Shutterstock

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals