Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

KOLUMNA: Karantenski zmenek, da te kap

Objavljeno

V redu

Zdaj mi je jasno, zakaj je tako težko najti ustreznega partnerja. Šarmanten gospod, ki sem ga spoznala na spletu, se je sprva pokazal kot sanjski moški, ko pa me je obiskal na domu, sem spoznala, da je v zasebnem življenju nemaren pacek.

Za menoj je zmenek, ki mi je v dveh urah razkril, kakšen bi bil moški, ki sem ga spoznala, v vlogi partnerja. Prihranila bi si veliko časa, če bi to nesrečno srečanje izvedla več mesecev prej, a kaj, ko ni najbolj racionalno v svoj dom spustiti malodane popolnega neznanca. Kaj pa veš, kdo je v resnici? A gremo lepo po vrsti, naj vam orišem, kako se je vse skupaj začelo.

Sem dobro situirana ženska srednjih let. Za menoj je ločitev po skoraj 30 letnem razmerju, na katerega me še danes veže veliko lepih spominov. Nekje dve leti po razhodu me je na Facebooku ogovoril moški iz bližnjega kraja in čeprav mi tovrstno dopisovanje ni ravno blizu, sva se zapletla v klepet. Temu je sledilo vsakodnevno dopisovaje, priznam, da mi je tekom spoznavanja prirasel k srcu. Ker je tudi on samski, sva se oba strinjala, da bi bilo lepo, če bi se videla tudi v živo, kdo ve, morda pa bova drug v drugem našla osebo, s katero bi bilo lepo preživeti ostanek življenja. Tako sva se dogovorila za prvi zmenek, na katerem me je povsem očaral. Zaradi situacije s koronavirusom sva se sestala zunaj in se odpravila na hrib v mojem kraju. Prijeten gospod, prijazen, srčen, učen, zabaven, čednega videza. Zdelo se je, da sem znova našla osebo, ki mi je pisana na kožo. Kot mi je pojasnil, sem ga tudi sama navdušila in tako je naneslo, da sva se srečevala vsaj enkrat na teden. Sprehodi in hribolazenje so obema ustrezali, vmes pa sva se neobremenjeno spoznavala in vsak pri sebi ugotavljala, da si drug od drugega želiva več.

Tekom teh klepetov mi ni prišlo na misel, da bi se pozanimala, kakšne so kaj sicer njegove življenjske navade. No, pravzaprav niti ne vem, kako bi do teh odgovorov lahko prišla, so se mi pa kot na pogrnjeni na pladnju razkrili tistega popoldneva, ko sem ga povabila k sebi domov. To je bil dan, ko sem ga spoznala v povsem novi luči in z grenkobo ugotovila, da z njim ne bi zmogla preživeti niti enega samega dneva. Pa ne ker bi kar na enkrat postal neuravnovešen čudak, njegove navade so bile tiste, ki so me pustile brez besed. Naj najprej poudarim, da sem zelo skrbna ženska, urejeno okolje mi veliko pomeni, takšen je bil tudi moj nekdanji soprog, zato mi je bilo ravnanje mojega bodočega nesojenega partnerja povsem nesprejemljivo.

Kaj se je torej zgodilo? Ko je prišel na obisk, je v stanovanje zakorakal z umazanimi čevlji. Copate, ki sem mu jih pripravila, je zavrnil, češ da jih ne uporablja. Zimsko jakno je nemarno odvrgel v veži, nato pa stopil za menoj v dnevi prostor, kjer je z blatom ponečedil preprogo. Skušala sem odmisliti vse skupaj, se posvetiti pripravi večerje, a kaj, ko me je čakalo še več neprijetnih presenečenj. ‘Gospod’ se je odpravil na stranišče, pustil vrata odprta, opravil potrebo, z urinom ponečedil straniščno školjko in prostor naokoli. Počistil za seboj seveda ni, prav tako ni spustil pokrova, najhuje pa je bilo to, da niti vode ni potegnil. Hmmm, moški, ki šteje več kot 50 let, ne potegne vode in si ne umije rok – sem prav razumela? O ja, enako je v času obiska ponovil še trikrat. Medtem ko sem v glavi premlevala, kam je izginil šarmantni gospod iz sprehodov, se je odpravil ven na cigareto in pustil balkonska vrata na široko odprta. Mar ne ogrevam doma, je tako težko zapreti vrata? Ker ne kadim, nisem preverila, kako je ugasnil cigareto, da se nekaj dogaja, me je opozoril šele dim na okenski polici. Gospod je pokajene cigarete zgolj malce stisnil ob dno pepelnika in ni poskrbel, da bi ogorek resnično ugasnil. Ob stiku s papirčki in drugimi ogorki, se je tako vse skupaj vnelo. Zagorelo sicer ni, se je pa kadilo, kar je meni povsem nesprejemljivo in daleč od ravnanja zrele in odgovorne osebe. Pa tej kalvarji še ni bilo konca. Ko mi je po večerji vneto razlagal o zvrsti glasbe, ki ga navdušuje, je kozarec z vinom odložil na sedežno garnituro in pričel divje dirigirati. Kozarec se je seveda prevrnil in vino pa se je razlilo po svetli sedežni garnituri. »Opala, sem neroden. Bom takoj pobrisal,« je bleknil in pričel s servieto packati po luži rdečega vina. Bila sem tako osupla nad njegovim neodraslim vedenjem, da prepusto nisem več zmogla komunikacije. Ko je pričel na kavču med raztegovanjem rigati in prdeti, sem izgubila še zadnjo sled potrpežljivosti in ga prosila, če lahko zapusti moje domovanje. V dveh urah, ki sva jih preživela pod isto streho, mi je namreč postalo jasno, da bi življenje z njim izgledalo tako, kot bi bila mama nevzgojenemu najstniku. To, da kot pravi kavalir pridrži vrata, posluša klasiko, bere knjige o duhovnosti, igra klavir, rad pleše valček, obožuje vesolje in bojda pripravi najboljše ribe daleč na okoli, vse to meni žal ne odtehta dejstva, da je brez vseh okraskov neodgovoren pacek. In če bi imela možnost slednje spoznati že takoj na začetku, bi obema prihranila veliko časa in slabe volje.

Zdaj veliko bolj razumem prijateljice, ki so obupale nad moškimi. Le kdo pri zdravi pameti bi želel gledati kaj takega?

Foto: Shutterstock

Življenjski Stil

5 znakov, da se ljubezen med vami in partnerjem ohlaja

Objavljeno

V redu

Avtor

Se dogaja tudi vam? Ni več metuljčkov v trebuhu? Vam je odveč? Preberite, kateri znaki nakazujejo, da je morda čas za razhod s partnerjem …

Včasih je ljubezen na začetku burna in močna, nato pa se prav hitro ohladi. A čustva so pač čustva, preko srca ne moremo. Kdaj je čas, da se razideta? Preberite, kateri znaki nazorno kažejo, da se ljubezen ohlaja …

Pogosto kritiziranje

Zaljubljeni svojemu partnerju oprosti majhne in velike napake. Kadar pa ga pričnejo motiti tudi majcene, vsakodnevne napake, postane to lahko težava. Če vam gre na živce vse, kar partner naredi, se vaša ljubezen najverjetneje ohlaja.

Vse manj se pogovarjata

Eden najbolj pogostih znakov je pomanjkanje pogovora. Če ni več želje po pogovoru, če vas partnerjevo mnenje enostavno ne zanima, če se izogibate pogovoru z njim in vam gre na živce, je čas, da se sprijaznite, da nekaj ni v redu.

Želja po distanci

Če se po prepiru želite izolirati, se zaprete vase in vam sploh ni v interesu, da bi se pogovorili, pobotali, ampak si želite le čim dlje stran od partnerja, je to znak, da ga ne ljubite več.

Ni več skupnega smeha

Če vajini skupni trenutki niso več zabavni, če ne nasmejeta eden drugega in če se zelo redko smejite, kadar sta skupaj, nekaj ni v redu. Pokazatelj, da se vaš odnos ohlaja je tudi, da vam partnerjeve šale naenkrat niso več smešne, še več – ne prenesete jih.

Iskanje podpore pri drugih

Če ne iščete več podpore in utehe pri partnerju, če mu ne zaupate več svojih težav in strahov, če raje poiščete drugo osebo in ji zaupate, vaša zveza nima več prihodnosti. To je lahko znak, da partnerju ne zaupate več ali da enostavno ne želite več z njim deliti vsega.

Če ste prikimali pri branju, potem je morda čas, da se s partnerjem odkrito pogovorite, poveste, kaj mislite in čutite.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Metin čaj za bolj čisto kožo

Objavljeno

V redu

Avtor

Ali ste vedeli, da lahko s pomočjo mete odpravite akne in druge nepravilnosti kože? Preberite, kaj pravi raziskava!

Metin čaj je zdravilen, blagodejno vpliva na naše telo. Poleg tega, da lajša želodčne težave in odpravlja slabosti, pa dokazano upočasnjuje tudi staranje kože.

Metin čaj vsebuje številne antiosidante, ki pomagajo uravnavati tudi prebavo, čistijo in krepijo črevesje. Če je črevesje zdravo, pa se to izraža tudi na koži.

Neodvisna raziskava, ki je bila narejena pred nekaj leti je pokazala, da lahko s pomočjo ene skodelice metinega čaja na dan zmanjšamo pojav aken na obrazu za kar 25 odstotkov. Če pa vztrajamo s pitjem tri mesece, lahko polepšamo videz kože tudi za 51 odstotkov.

Meto lahko pripravimo tudi kot hladen in osvežujoč napitek.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Dobr jutrčk, dobr dančk, a boste kapučinčk, v čem je fora?

Objavljeno

V redu

Avtor

Dobr jutrčk, ok ta se še ni dobro zbudila. Dobr dančk, ta bi se že mogla. A boste kapučinčk, halo, kaj je to? Ne, z mlekcom bom. In nazadnje, najhujša, pri plačevanju s kartico je prijaznčkana gospa rekla: “A lahko prosim za pinček.” A???

Kaj se dogaja? Do zdaj še nisem nikjer prebrala, da pandemija, korona, morda virusek, ki je šel majčkeno mimo povzroča to bedarijo, to poneumljanje, to mičkeno zablodico. A je to morda nov sev, sevček?

V čem je fora? Mi lahko prosim kdo razloži, ker res ne razumem. Opažam pa že nekaj časa, da so tovrstne pomanjševalnice v modi, med odraslimi seveda. Zdi se kot neka dodana vrednost prijaznosti, a žal ne deluje tako, kvečjemu dodana vrednost neumnosti. Meni je nerodno, ko me odrasla oseba tako nagovori. “O, kako bo lep danček, dežek je ponehal?” Sploh si ne predstavljam, bolje, da ne, da te  odrasle ženske, največkrat namreč slišim njih, tako govorijo še kje drugje, v kakšnem intimnem okolju!

Lepo prosim, če me vsaj malo razsvetlite, ker sem že čist boščkana.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Boste kapučinček? (foto: Shutterstock)

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ni problemčka. Ali pa je problem, saj niti sama ne vem, zakaj je pravzaprav do tega prišlo in zakaj tisti, ki se tako izražajo mislijo, da je to fino, posrečeno. Ja, lahko je kdaj štos, bolj štosek, če je takšna, posebna priložnost sicer pa to zagotovo ni primerna komunikacija. Najmanj neprimerna, če gre za komunikacijo kot naštevate, v kavarni, pri plačevanju, pozdravu v trgovini.  Komunikacija med odraslimi ljudmi mora biti spoštljiva, tudi prijazna, a na pravi način.  In takšna je lahko brez pomanjševalnic, brez neprimernih besed ali poudarkov in takšno pogrešam tudi sama.   

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO