Kontaktirajte nas

Glasba

Patrik Greblo: »Tako edinstvenega večera ne more biti brez Ditke Haberl.« INTERVJU

Objavljeno

V redu

Poletna noč bo letos v znamenju Tadeja Hrušovarja in to na prvi poletni dan, 21. junija 2021 na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Tradicionalno bomo slišali pesmi avtorja, ki mu je prireditev posvečena, v izvedbi slovenskih pevcev in glasbenikov. Tradicionalno bosta na odru tudi Big Band RTV Slovenija in Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta, maestra Patrika Grebla.

Tradicionalno, a vsako leto posebno in sveže ter gala, saj običajno vidimo na velikem odru najuspešnejše pevce in glasbenike ter slišimo največje uspešnice, večno zelene, tiste, ki nas  zaznamujejo tudi kot narod. Letos bodo to pesmi avtorja Tadeja Hrušovarja.

Kaj je vaša prva misel ob omembi tega velikega avtorja ?

Morda najprej obžalovanje, da Dejvi tega večera ne bo spremljal iz častne prve vrste, od koder mu bomo pripravili zares veličasten pregled njegovega zelo razvejanega ustvarjalnega opusa, tako izvajalskega kot avtorskega.

Pepel in Kri ter mnoge uspešnice za druge izvajalce je zapuščina omenjenega avtorja. Še vedno smo pod glasbenim vplivom letošnjega Eurosonga, Pepel in kri so s pesmijo Dan ljubezni leta 1975 nastopili na Evroviziji in zasedli 13. to mesto.  Spremljate Eurosong?

Seveda spremljam, a se moram vsakič uščipnit, da se ne bi pustil zavesti, da ta žajfnica realno odraža aktualno glasbeno dogajanje. Na srečo se tu pa tam v tej milnici vendarle najdejo izjeme, ki tudi glasbeno opravičijo uvrstitev Eurosonga v podlistek »glasbeni festivali«. 

Eurosong je že leta brez orkestra, Poletna noč ga ima na srečo še na odru. Kaj vam kot glasbeniku, dirigentu, to pomeni?

No, glasbeno muziciranje v živo nikakor ni passe in tudi koncerti velikih orkestrov imajo svoje občinstvo. Poletna noč je seveda nišni koncert v precej raznoliki prireditveni ponudbi, ki predstavlja in izpostavlja glasbene presežke iz nekih drugih časov, ki so nas oblikovali in bogatijo našo glasbeno dediščino.

No, glasbeno muziciranje v živo nikakor ni passe in tudi koncerti velikih orkestrov imajo svoje občinstvo.

Veliki oder, veliki orkester, več izvajalcev, pevcev, takšna prireditev ima zagotovo svoj čar, a tudi zahtevnejšo izvedbo?

Seveda, izvedba z velikim orkestrom je vsakemu izvajalcu velik izziv, ki vsakič znova preseneti tudi najbolj izkušene interprete. Pa še suvereno stati na največjem odru v državi – na Kongresnem trgu – pred najširšim občinstvom – če prištejemo še televizijske gledalce – to je naloga za specialce.  

Velika imena slovenske glasbene scene se bodo zvrstila, izvrstni solisti, bomo morda slišali tudi Ditko Haberl?

Pri pripravah koncerta je to bila moja prva točka na agendi. Program koncerta sva skrbno spletla z Dejvijevim in Ditkinim sinom, Bernardom Hrušovarjem, ki se je strinjal z menoj, da tako edinstvenega večera ne more biti brez Ditke Haberl. Kako veličasten večer nas čaka, se že veselim!

Poleg Ditke Haberl bodo nastopili še Nuša Derenda, Helena Blagne, Alenka Godec, Damjana Golavšek, Simona Vodopivec, Ana Dežman, Saša Lešnjek, Pepel in kri, Eroika, Oto Pestner, Miran Rudan, Bernard Hrušovar, Alex Volasko, Bojan Cvjetićanin, Mladinski pevski zbor RTV Slovenija.

foto: RTV SLO

Glasba

Kostariški glasbenik Rj Chambers nam predstavlja svoj single “Mysterious”

Objavljeno

V redu

Avtor

V našem uredništvu smo zelo veseli, kadar lahko predstavimo tudi kakega mednarodnega glasbenika, saj menimo, da glasba res ne pozna meja.

Tokrat vam predstavljamo Rj Chambersa – mladega, talentiranega in vsestranskega glasbenika, ki bo zagotovo našel svoje oboževalce tudi v Sloveniji.

Roshawn Jones Chambers, znan kot Rj Chambers, je kostariški umetnik, pevec in pisec besedil, skladatelj, koproducent ter igralec in nekdanji model. Poje v angleščini in španščini. Na njegovem istoimenskem albumu je predstavljenih pet strastnih pesmi, kar kaže, da je Rj Chambers človek, ki ustvarja glasbo iz srca za srce.

Rj Chambers

Raztegne krila in uspešno vmeša sodobnejši latinskoameriški pridih v material, pri tem pa nikoli ne žrtvuje čustev. Ni le še en reggaetonski izvajalec, ki bi bil kot piškot; zdi se, da je bolj spreten, uglajen in jasnejši glede svoje ustvarjalne vizije in potenciala.

Rj Chambers izžareva karizmo in vas pritegne s svojim svilnato gladkim glasom in ritmi. V pesmi je čutiti nežno ranljivost, ki pa se nikoli ne preda saharinu. Glas Rj Chambersa nas popelje nazaj v čas, ko je bila glasba malo bolj resnična, iskrena in prava.

Rj Chambers – Mysterious

Rj Chambersa lahko spremljate tudi na Instagramu in sicer na njegovem profilu @iamrjcbway

NADALJUJTE Z BRANJEM

Glasba

Udarna mednarodna glasbena zasedba The Parlophonics nam predstavlja svoj novi single “These Days”

Objavljeno

V redu

Avtor

V našem uredništvu smo zelo veseli, kadar lahko predstavimo tudi kake mednarodne glasbenike, saj menimo, da glasba res ne pozna meja.


Tokrat vam predstavljamo The Parlophonics, alternativno rock skupino, ki ustvarja odličen Power pop/rock, čeprav člani zasedbe še nikoli niso sodelovali skupaj v “skupnem prostoru”. Skupina se dejansko še nikoli ni sestala v živo.


Če kaj, je razdalja med člani zasedbe le še povečala originalnost zvoka skupine, ki temelji na klasičnem britanskem popu in rocku iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja.

Člani skupine, ki so hkrati tudi avtorji pesmi Robert Horvath (kitare, bas), Fernando Perdomo (kitare, bobni) in Hugh Macdonald (vodilni glas, klaviature) so leta 2021 izdali svoj prvenec A Day in The Life. Gre za čudovit nabor melodičnih izvirnih skladb, ki so ga med pandemsko zaporo posneli na daljavo, tako da so si prek spleta pošiljali datoteke.

Roberta Horvatha je osamljenost v času pandemije navdihnila, da je posnel in končno objavil nekaj pesmi, ki jih je pisal vse življenje. Za projekt je angažiral Fernanda Perdoma (kitarista skupine “Echo in the CanyonJakoba Dylana) in Hugha Macdonalda (Fairhazel) in trije glasbeniki so na daljavo razvili kemijo, ki osvetli vse, kar igrajo.

Skupino so primerjali z Beatli, Oasis in Paulom Wellerjem, vendar pa je v resnici preveč edinstvena, da bi jo lahko opisali s tako preprostimi besedami.

Prvenec skupine The Parlophonics, album A Day in the Life, je bil 20. avgusta 2021 v digitalni obliki izdan na Apple Music, Spotify in Google Play. Fizične izdaje so na voljo od 20. novembra 2021, ravno pravočasno za praznično sezono in za tiste, ki želijo zgoščenko dodati v svojo zbirko. Album je k tej mednarodni skupini pritegnil svetovno občinstvo in to zasluženo. Ljubitelji izvrstno napisanega pop/rocka morajo takoj odkriti skupino The Parlophonics. Tega še ne veste, vendar bodo fantje zagotovo vaša nova najljubša skupina.

Opis ni na voljo

The Parlophonics lahko spremljate tudi na družbenih omrežjih:
Facebook: https://www.facebook.com/Parlophonics
https://www.instagram.com/parlophonics/
https://twitter.com/parlophonics

NADALJUJTE Z BRANJEM

Glasba

Ameriški glasbenik J’Maurice nam predstavlja svoj udarni single “Facetime”

Objavljeno

V redu

Avtor

V našem uredništvu smo zelo veseli, kadar lahko predstavimo tudi kakega mednarodnega glasbenika, saj menimo, da glasba res ne pozna meja.

Tokrat vam predstavljamo J’Mauricea mladega, talentiranega in vsestranskega glasbenika, ki bo zagotovo našel svoje oboževalce tudi v Sloveniji.

J’Maurice je hitro rastoči umetnik hip hopa in rapa, ki prihaja iz vsem poznanega Dallasa v ZDA. Za svoj uspeh se lahko zahvali energiji in strasti do glasbe, ki jga poganja, in je na življenjski poti, da postane največji zabavljač in navdihovalec vseh časov.

Ker je bil žrtev in zmagovalec nekaterih neugodnih življenjskih situacij, katerim je botrovala ločitev njegovih staršev, se je naučil svoje težave uporabiti kot odskočno desko za svojo glasbeno pot. Ker je kot mladostnik doživljal burno življenje, zaradi katerega se je odvrnil od vrstnikov in staršev, se je naučil biti močan, ko se je dvignil nad vse okoliščine in odkril svoj pravi talent za rapanje.

J’Maurice je glasbo izbral kot platformo za izražanje, saj ga to področje v življenju najbolj navdihuje. Želi ustvarjati navdihujočo glasbo, ki bo bogata z besedili, zelo razumljiva in resnično ganljiva za poslušalce. “V življenju vsakega človeka so ljubezen, sovraštvo in bolečina. Ustvarjanje glasbe je moj način, kako se s tem spoprijeti, iz tega zrasti in iti naprej,” pravi J’Maurice. S tem strateškim pristopom želi s svojimi pesmimi pomagati drugim pri zdravljenju, sreči in veselju.

Njegova ljubezen do glasbe izvira tudi iz motivacije, ki jo dobi ob poslušanju glasbe old skool hip hopa in R&B veteranov in uglednih vzornikov v glasbeni in zabavni industriji. J’Maurice je znan po strastnem načinu, s katerim izpopolnjuje svoje brezhibne melodije, ki ustvarjajo nepozabne, srčne ritme s citatnimi besedili. Kadarkoli se znajde v središču odra, njegov talent nima meja.


Nadarjeni in energični raper, ki ga najbolje opisujejo njegovi zasvojljivi refreni, nikoli ne preneha navduševati občinstva in sveta okoli sebe, kadar koli izda novo uspešnico.

J’Mauricea boste našli tudi tukaj.

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals