in

Tanja Ribič sklenila, da javno razkrije takšno resnico in mnogi se z njo strinjajo

Igralka in pevka Tanja Ribič je sklenila, da ne bo tiho …

Priljubljena slovenska igralka in pevka Tanja Ribič je sklenila, da pojasni govorice o njej.

»Nujno moramo nekaj razčistiti! Slišati je govorice, da sem proti splavu…Da takoj pojasnim: NISEM PROTI SPLAVU. Etiket sem itak vajena, skoraj bi rekla, da predstavljajo mojo vzporedno »normalnost«.

V intervjuju na RTV Slo so me vprašali, če sem podpisala peticijo My voice, My choice. Za varen in dostopen splav (pravilno imenovano- umetna prekinitev nosečnosti). Moj odgovor je bil jasen: »Ne podpisujem peticij:« Nisem se opredeljevala ne o vsebini peticije, ne o nevladni organizaciji, ki je zbirala podpise.

Posledično, so me nekateri strpali med nasprotnike splava. To je povsem neprimerno iz dveh razlogov: tega dejstva ni bilo razbrati niti posredno in niti nisem proti svobodi odločanja o rojstvu otrok. Vedno se bom izjasnila za svobodo odločanja, nedotakljivost telesa in se borila za to.

Ne podpisujem pa peticij, predvsem ne o stvareh, ki niso moja stroka (za razpravo o umetni prekinitvi nosečnosti imamo v Sloveniji, na Poljskem in v Europi veliko število ginekologov in porodničarjev), niti o stvareh, ki zadevajo drugo samostojno in suvereno državo, članico EU.

Tudi sicer ne bi podpisala peticije o odstrelu medvedov v Litvi ali na Hrvaškem, niti peticije za ukinitev eutanazije v Švici, ne glede na to, kaj je moja intimno prepričanje. To pojmujem kot suverenost in samostojnost posamezne države članice. Na stvar lahko pogledamo tudi drugače. Kako bi se nas dotaknilo, če bi na Poljskem ali v Italiji začeli zbirati podpise peticije za ukinitev umetne prekinitve nosečnosti v Sloveniji? V današnjih časih je torej vse možno.

Splav je v Sloveniji varen in dostopen poseg. Pravica do odločanja o rojstvu otrok je v Sloveniji vpisana v ustavo.

In ponosna sem na to.

Poznam tragičen poljski primer smrti nosečnice, ki je umrla zato, ker ji niso pomagali odpraviti mrtvega ploda iz maternice. Tu ni šlo za umetno prekinitev nosečnosti, kjer bi bilo ogroženo življenje ploda. Šlo je za enostavno odtegnitev medicinske pomoči življensko ogroženi mladi ženski. To je groba malomarnost, ki ni povezana s ščitenjem življenja za vsako ceno, ampak njegovo nasprotje. Ni šlo za ohranitev ploda, saj ta je odmrl v maternici. Zaradi odtegnitve medicinske pomoči, je bilo izgubljeno eno življenje preveč.

Za potrebno razpravo o reševanju življenja, ne glede na diagnozo, se nam ni treba ozirati po tujih primerih iz drugih držav. Pri nas jih je bilo med tki pandemijo več kot dovolj, večinoma še brez epiloga ali vsaj razprave! Koliko ljudem smo odtegnili zgodnje zdravljenje? Koliko življenj smo izgubili zaradi zaprtih bolnišnic in ambulant v času kor0na krize?! Koliko zgodnjih diagnoz je bilo spregledanih, koliko zdravljenj zamujenih? Katjino mlado življenje je bilo izgubljeno zaradi nepotrebnega cepiva. Dovolj mi je tega, da so nekatere smrti “pomembnejše” od drugih! In ne morem se znebiti občutka, da se zadnje čase dobri nameni in čista čustva ljudi lahko uporabijo za forsiranje povsem nekaj drugega…

Ne podpisujem peticij, imam pa jasno izoblikovano mnenje kaj je svobodno odločanje, nedotakljivost telesa, suverenost strokovnjakov, suverenost držav, samooskrba ali varnost. Kako lažje se govori o tistih stvareh tam zunaj, kot bi se odkrito govorilo o za nas pomembnejših domačih zadevah,« je zapisala igralka.

Foto: facebook

Saša Lendero se je branila, to ji očitajo nekateri

Zvezdana Mlakar iskreno: »Kar meša se mi!«