Connect with us

Življenjski Stil

Kako meditirati?

Published

on

Meditacija stremi k zunanji in notranji umiritvi, s katerima lahko povsem utišamo svoje misli, pri tem pa se ločimo od zunanjega dogajanja do te mere, da ga ne zaznavamo. Lahko se dogaja karkoli, pa nas to ne zmoti. Meditacije se lahko nauči vsakdo, zagotovo pa je dobro, da ima pri njej pomoč, dokler je ne obvlada.

  1. Za meditacijo si izberite oblačila, ki vas ne utesnjujejo in jih med izvajanjem meditacije ne boste čutili na svojem telesu kot oviro ali obtežitev. Vedno se sezujte in meditirajte bosi.
  2. Mojstri meditacije lahko meditirajo povsod, začetnikom pa se priporoča, da si za to izberejo miren kraj, kjer se bodo počutili udobno in sproščeno. Lahko se odločijo za meditacijo v naravi ali v zaprtem prostoru, pri čemer pa je potrebno poskrbeti, da ni preveč motenj (na primer vključena televizija). Tako kot naravni zvoki zunaj so tudi v zaprtem prostoru priporočljivi mirni ambientalni zvoki, ki ne motijo, temveč pravzaprav pomagajo pri osredotočanju in sproščanju misli. Poskrbite torej za primerno zvočno kuliso.
Foto: pexels.com

Meditiranje v naravi

Marsikdo bi se strinjal, da ima meditiranje v naravi prav posebne dobrobiti.

  1. Najbolje je, da se odločite za meditacijo takrat, ko imate dovolj časa, prav tako pa je na začetku dobro, da meditirate ob približno isti uri. Tako se vaš um in telo privadita na vzorec in meditacijo po nekaj seansah že »pričakujeta«.
  2. Na začetku bo zadostovalo, da meditirate pet minut na dan, ko vam bo šlo že bolje, pa se lahko meditaciji posvetite tudi večkrat in za daljši čas. Meditacija je namreč na začetku težka tako za um in duha kot tudi za telo. Pet minut sedenja v istem položaju je lahko naporno, zato se priporoča, da pred meditiranjem naredite nekaj razteznih vaj, s katerimi boste sprostili sklepe in poskrbeli za gibljivost. Pet minut si odmerite tako, da nastavite uro s tihim alarmom, sicer pa naj bo ura daleč od oči – da ne boste ves čas preverjali kazalcev, namesto da bi se sprostili.
  3. Izberite si primeren položaj. Če ste začetnik, se nikar ne silite v položaj lotosa, saj vam bo ta neudoben. Meditirate lahko tudi tako, da povsem normalno sedite na stolu. Glavno je, da se lahko popolnoma sprostite, imate ravnotežje in poskrbite za raven hrbet, saj boste imeli tako dobro porazdeljeno težo, pravilno obremenjeno hrbtenico, predvsem pa boste lahko pravilno dihali.
  4. Najbolj pomembno je pri meditaciji prav dihanje, na katerega se velja osredotočiti in mu slediti. Na takšen način boste najlaže odgnali ples misli. Pomagajte si tudi s svojo mantro (ni nujno, da gre za klasični »om«), ki vam bo pomagala prodreti do višjih stopenj zavesti. Večina začetnikov meditira z zaprtimi očmi, saj se je tako najbolj enostavno ločiti od zunanjih vizualnih dražljajev. Če boste meditirali z odprtimi očmi, pa se osredotočite na eno samo podobo ali točko v bližini vas, ki naj vam povsem zapolni pogled.
Foto: pexels.com

Kako veste, da ste na pravi poti?

Če še niste občutili občutka nirvane, potem ga je vsekakor težko opisati in vedeti, ali ste na pravi poti do nje. Če vas meditiranje sprosti in občutite ob njem v sebi popolno mirnost, neke vrste blaženost, se počutite kot v nezemeljskem kokonu, do katerega ne more prodreti prav nič, potem gotovo meditirate prav. S prakso boste do teh občutkov prihajali hitreje, čutili jih boste vse bolj intenzivno, in vse laže se boste počutili kot točka svetlobe v vseobsežnem, toplem in prijetno mehkem vesolju. In ne le to – opazili boste tudi vse telesne, umske in duhovne prednosti, ki jih prinaša meditacija.

Ne verjamete v pozitivne učinke meditacije? Se že dlje časa želite pričeti ukvarjati z meditacijo, vendar vam nikakor ne uspe začeti? Imate z meditiranjem že bogate izkušnje, ki bi jih radi delili z drugimi bralci portala Nasveti.net? Zelo veseli bomo komentarjev in nasvetov, tako ali drugače povezanih z meditacijo.

Foto: Shutterstock

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals