Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Kako meditirati?

Objavljeno

V redu

Meditacija stremi k zunanji in notranji umiritvi, s katerima lahko povsem utišamo svoje misli, pri tem pa se ločimo od zunanjega dogajanja do te mere, da ga ne zaznavamo. Lahko se dogaja karkoli, pa nas to ne zmoti. Meditacije se lahko nauči vsakdo, zagotovo pa je dobro, da ima pri njej pomoč, dokler je ne obvlada.

  1. Za meditacijo si izberite oblačila, ki vas ne utesnjujejo in jih med izvajanjem meditacije ne boste čutili na svojem telesu kot oviro ali obtežitev. Vedno se sezujte in meditirajte bosi.
  2. Mojstri meditacije lahko meditirajo povsod, začetnikom pa se priporoča, da si za to izberejo miren kraj, kjer se bodo počutili udobno in sproščeno. Lahko se odločijo za meditacijo v naravi ali v zaprtem prostoru, pri čemer pa je potrebno poskrbeti, da ni preveč motenj (na primer vključena televizija). Tako kot naravni zvoki zunaj so tudi v zaprtem prostoru priporočljivi mirni ambientalni zvoki, ki ne motijo, temveč pravzaprav pomagajo pri osredotočanju in sproščanju misli. Poskrbite torej za primerno zvočno kuliso.
Foto: pexels.com

Meditiranje v naravi

Marsikdo bi se strinjal, da ima meditiranje v naravi prav posebne dobrobiti.

  1. Najbolje je, da se odločite za meditacijo takrat, ko imate dovolj časa, prav tako pa je na začetku dobro, da meditirate ob približno isti uri. Tako se vaš um in telo privadita na vzorec in meditacijo po nekaj seansah že »pričakujeta«.
  2. Na začetku bo zadostovalo, da meditirate pet minut na dan, ko vam bo šlo že bolje, pa se lahko meditaciji posvetite tudi večkrat in za daljši čas. Meditacija je namreč na začetku težka tako za um in duha kot tudi za telo. Pet minut sedenja v istem položaju je lahko naporno, zato se priporoča, da pred meditiranjem naredite nekaj razteznih vaj, s katerimi boste sprostili sklepe in poskrbeli za gibljivost. Pet minut si odmerite tako, da nastavite uro s tihim alarmom, sicer pa naj bo ura daleč od oči – da ne boste ves čas preverjali kazalcev, namesto da bi se sprostili.
  3. Izberite si primeren položaj. Če ste začetnik, se nikar ne silite v položaj lotosa, saj vam bo ta neudoben. Meditirate lahko tudi tako, da povsem normalno sedite na stolu. Glavno je, da se lahko popolnoma sprostite, imate ravnotežje in poskrbite za raven hrbet, saj boste imeli tako dobro porazdeljeno težo, pravilno obremenjeno hrbtenico, predvsem pa boste lahko pravilno dihali.
  4. Najbolj pomembno je pri meditaciji prav dihanje, na katerega se velja osredotočiti in mu slediti. Na takšen način boste najlaže odgnali ples misli. Pomagajte si tudi s svojo mantro (ni nujno, da gre za klasični »om«), ki vam bo pomagala prodreti do višjih stopenj zavesti. Večina začetnikov meditira z zaprtimi očmi, saj se je tako najbolj enostavno ločiti od zunanjih vizualnih dražljajev. Če boste meditirali z odprtimi očmi, pa se osredotočite na eno samo podobo ali točko v bližini vas, ki naj vam povsem zapolni pogled.
Foto: pexels.com

Kako veste, da ste na pravi poti?

Če še niste občutili občutka nirvane, potem ga je vsekakor težko opisati in vedeti, ali ste na pravi poti do nje. Če vas meditiranje sprosti in občutite ob njem v sebi popolno mirnost, neke vrste blaženost, se počutite kot v nezemeljskem kokonu, do katerega ne more prodreti prav nič, potem gotovo meditirate prav. S prakso boste do teh občutkov prihajali hitreje, čutili jih boste vse bolj intenzivno, in vse laže se boste počutili kot točka svetlobe v vseobsežnem, toplem in prijetno mehkem vesolju. In ne le to – opazili boste tudi vse telesne, umske in duhovne prednosti, ki jih prinaša meditacija.

Ne verjamete v pozitivne učinke meditacije? Se že dlje časa želite pričeti ukvarjati z meditacijo, vendar vam nikakor ne uspe začeti? Imate z meditiranjem že bogate izkušnje, ki bi jih radi delili z drugimi bralci portala Nasveti.net? Zelo veseli bomo komentarjev in nasvetov, tako ali drugače povezanih z meditacijo.

Foto: Shutterstock

Življenjski Stil

Ta 3 astro znamenja brez slabe vesti varajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Nekateri to naredijo težje, drugi pa lažje. Preberite, katera tri astro znamenja brez težav skočijo čez plot!

Astrologi svarijo ženske bred moškimi, ki so rojeni v teh treh nebesnih znakih. Ti naj bi varanje jemali kot nekaj vsakdanjega. Če torej iščete resno ljubezen, se jim raje ognite.

Kateri trije so?

Oven

Moški, rojeni v znamenju ovna, so po naravi lovci. Tudi kadar se zaljubijo, težko ostanejo zvesti, ves čas jih vleče k novi avanturi. Če jim pot prekriža ženska, ki je pripravljena na avanturo, se ne bodo branili.

Dvojčka

Dvojčki so znani po tem, da so dvolični. Ves čas potrebujejo tudi dokazovanje, da so veliki osvajalci in da se jim ženske ne morejo upreti. Tudi zato se pogosto zgodi, da flirtajo tudi, ko so v resni zvezi. Včasih le zato, da postane njihova partnerica ljubosumna.

Strelec

Moški, rojeni v znamenju strelca, so znani po tem, da ne ostanejo dolgo v zvezi. Ves čas potrebujejo flirtanje in osvajanje. Le redko se zgodi, da strelec ostane zvest eni in edini.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Slovenski vrtičkarji pridelke rešili s pomočjo sveč

Objavljeno

V redu

Avtor

To je uporaben trik, ki so se ga med aprilskim prihodom nizkih temperatur posluževali številni vrtičkarji.

Aprila nas je močno vznejevoljila vrnitev nizkih temperatur, ki so prizadele zlasti sadno drevje in vrtnine. Da bi preprečili pozebo, so se mnogi posluževali preventivnih ukrepov, vendar vsi žal niso obrodili sadov. Je pa vsekakor vredno omeniti trik za zaščito rastlin v rastlinjaku, saj so vrtičkarji z njim poželi daleč največji uspeh in odlično zaščitili vrtnine.

Ogrevanje rastlinjaka z nagrobnimi svečami

Ko se boste prihodnjič spraševali, kako vrtnine v rastlinjaku zaščititi pred nizkimi temperaturami, se spomnite na trik z nagrobnimi svečami, ki jih prižgete in čez noč namestite okoli rastlin. S tem boste dosegli, da se bo prostor segrel za kar nekaj stopinj nad ničlo, kar bo vrtnine obvarovalo pred pozebo. Da bo učinek še boljši, vrtnine prekrijte s kopreno.

Pozor! Ko nameščate sveče v rastlinjak, bodite pozorni na to, kam in kako jih boste postavili. Če bi se denimo sveča prevrnila na kopreno, lahko zlahka zanetite požar. Za varno namestitev tako poskrbite, da se bodo sveče nahajale na ravni podlagi, denimo na betonski ali kovinski plošči. Nekateri za varnost poskrbijo tudi tako, da sveče (eno ali več) postavijo v glineno ali odsluženo emajlirano posodo.

Foto: Pixabay

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Zakaj folk misli, da lahko sika na druge

Objavljeno

V redu

Avtor

Nikoli ne bom razumela zakaj nekateri, zadnje čase se mi zdi, da večina, misli, da lahko komentira, daje pripombe, sika na vsakega, ki pride mimo. Kako so si to zamislili, da si pač lahko, kar dovolijo.

Grem iz trgovine s polnim vozičkom, ker bi rada nakup odpeljala v avto in tam v miru zložila in tudi zaradi teže, pa saj to nima veze, ker tip, ki vstopa v trgovino z dvignjenim glasom reče proti meni; a boš zmogla? Halo, kdo pa si ti, da me tako ogovarjaš, da spuščaš pripombe, da me tikaš? Sem ravno hotela odgovoriti ne in mu v roke poriniti voziček pa ga že ni bilo več.  Takih je vse več, vsak dan se kakšen najde. A mislijo, da so smešni al kaj, vsemogočni? Pred pošto me je nazadnje en nahrulil, da sem bila nekam dolgo not? Ne razumem. Tega res ne razumem, s kakšno pravico se vsak, ki mu je malo dolgčas al pa bi rad dobil svojih par sekund pozornosti obregne ob prvega, ki pride mimo. Kje je olika, osnova obnašanja, spoštovanja? In ne niso vedno le moški, tudi kakšna ženska me je nahrulila, če grem v trgovino? Ja, če čakam pred trgovino zaradi omejitve  števila oseb, verjetno grem v trgovino, na uro nisem prišla gledat. No in to ni bilo takole; a čakate za v trgovino? To je bilo; a boš šla not, v trgovino al kaj čakaš?

Kljub maski se vidi, da sem gospa v zrelih letih in takšno obnašanje je zame nedopustno pa me že mika, da bi kaj rekla, ampak kaj, kaj naj pa rečem, saj ne bi razumeli oziroma z ljudmi, ki nimajo osnov obnašanja verjetno ne bi prišla daleč. Ignoriram in si mislim svoje, se mi pa zdi to skrajno neprimerno in žaljivo. Kaj menite?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ja, žal je tovrstne komunikacije vse več. Vse več dvigovanja glasu in vse več tega, da si mnogi res dovolijo preveč, ko kar tako tikajo, po vaše sikajo, imajo pripombe, komentarje. Brez osnovnega  bontona, spoštljive komunikacije, brez dober dan in tako naprej.  Vse se da z dobro komunikacijo, vse se da, če se hoče, je pa res, da se zadnje čase prav ti, ki jih opisujete počutijo še pomembnejši, saj prav tako komunikacijo slišijo vsak dan s strani tistih, ki nas dnevno nagovarjajo, tudi v medijih, žal.   

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO