Connect with us

Življenjski Stil

KOLUMNA: 2020 naj že gre, dovolj ga imam!

Objavljeno

on

<div id="midasWidget__r92"></div>

Uf, kakšno leto, naj že gre in naj se obrne na bolje, dovolj imam. Dovolj imam korone, strahu, stresa, negativnih informacij in zadnje dni tudi potresa. Cela se tresem skoraj ves čas. V glavi se mi ponoči izmenjujejo slike umirajočih v bolnišnici in ubogih zaradi potresa. Večkrat vstanem, ves čas se tresem. Pripravila sem torbo, osnovne potrebščine in sem s tem zadovoljna, naslednjo minuto se sama sebi zdim panična in obremenjena. Groza. Ne prepoznam se več, to leto me je res zaznamovalo. Postala sem trenirkasta, zagrenjena, prestrašena, na momente zanemarjena babnica, saj zakaj bi pa si vsak drug dan prala lase, a ne?!

Sprehajam se po stanovanju, zakaj imam že vse te čudovite čevlje, sploh štikle? Par plaščev, a edina stvar, ki jo oblečem zadnje čase je bunda. Krila, obleke, bluzice? Najpogosteje perem maske, pajkice, razvlečene majice za doma in nogavice, spodnje hlače, ki seveda niso tangice, no tudi copate, saj so ves čas v uporabi. Eh. Ko pogledam vse šminke, pudre, ličila nasploh, lake za nohte in parfume, mi gre na jok. A naj se vsak dan našminkam, ful make up in trenirka fashion? Oblak najljubšega parfuma za mimohod po garsonjeri, no za v posteljo bi bil lahko, a za koga? Dolgoletni fant je ugotovil, da korono lažje prenaša pri starših, v hiši, ven iz mesta. Ne, a res?   

No, tako nekako se počutim že predolgo. Zagrenjeno, cinično obupano. Ves čas niham tudi med, hm a bom tako naprej ali je morda to tudi znak za čiščenje. Čiščenje v moji glavi in srcu. Najprej sem bila tipično nesamozavestno razumevajoča, jezna nase, ah, saj sem res v trenirki pa sitna pa v tem stanovanju v mestu, nič čudnega, da je šel k staršem? Zdaj sem v fazi, a to je ljubezen, res je, da še nisva rekla v dobrem in slabem in morda je prav, da se je to zgodilo in nikoli ne bova. Sem si pa želela. Skupaj sva skoraj deset let, iz srednje, na pragu dejanja: a bova za zmeraj ali? No, vse bolj se mi zdi, da je čas odločitev. Ali prav razmišljam? A bo vsakič stisnil rep med noge in se vidiva, ko bo tole mimo? Res potrebujem takega partnerja? 

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje, Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Težki časi so, res je in v takih časih se običajno pokaže marsikaj. Najlažje je, ko je vse fino, funkcioniramo kot nam paše, hodimo naokrog, nimamo večjih skrbi. Imamo čas zase, za stvari, ki nas zanimajo in si vse to lahko privoščimo in smo predvsem neobremenjeni ter nasmejani. Take volje tudi kaj spregledamo. Ko je težko se pa pokažejo stvari na katere nismo niti pomislili. To, kar ste napisali, moj komentar: ni mu uspelo. Egoistična poteza po domače, poskrbi za svojo rit. Vas je povabil s seboj, da bi bilo obema lažje? Glede na vaš zapis, očitno ne. Tokrat bom odgovorila z vprašanjem? Ali od sopotnika za vse življenje pričakujete, da vam bo, ko boste grdo padli v kup dreka, podal roko, vas očedil in potolažil?  

Srečno 2021 vam želim, naj bo boljše!

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals