Domov Življenjski Stil Zdravilno: Ali veste, zakaj si je dobro privoščiti skodelico lipovega čaja?

Zdravilno: Ali veste, zakaj si je dobro privoščiti skodelico lipovega čaja?

Ljudska medicina pravi, da z njim lahko čistimo kri, ledvice, si izboljšamo psihično počutje in uravnamo krvni tlak. Si ga kdaj privoščite?

Lipov čaj pripravljamo iz lipovih cvetov. Nabiramo komaj odprte cvetove navadne lipe kot tudi lipovca. Lipov čaj pijemo v zmernih količinah, odsvetuje pa se ga srčnim bolnikom, nosečnicam in otrokom.

Skodelica lipovega čaja pomaga pri zdravljenju prehlada in kašlja, ureja tudi težave s prebavo, umirja krče in napihnjenost, izboljšuje kroženje krvi in greje telo, pomirja in izboljšuje psihično zdravje, pomaga tudi pri uravnavanju krvnega tlaka, čisti kri in ledvice.

Lipov čaj pomaga pri prehladnih obolenjih.

Priprava

Potrebujemo žličko sveže posušenih lipovih cvetov. Ko cvetovi enkrat postanejo rdečkasti, niso več zdravilni in jih lahko kar zavržemo.

Cvetove prelijemo s skodelico vrele vode in pokrite pustimo pet minut. Nato precedimo in napitek pijemo po požirkih. Po želji lahko dodamo tudi limonov sok in med.

Žličko posušenih lipovih cvetov prelijemo z dvema decilitroma vrele vode in pokrijemo. Pustimo stati deset minut, nato precedimo in pijemo po požirkih. Lipov čaj je zelo okusen.

Foto: Shutterstock