Domov Kulinarika S svežimi figami ustvarite eksotično kulinarično dekoracijo

S svežimi figami ustvarite eksotično kulinarično dekoracijo

Fige niso le slasten sadež, ki ugodno vpliva na vaše zdravje. Poleg tega, da si jih lahko privoščite celo med hujšanjem, predstavljajo tudi vse bolj priljubljen element za dekoracijo v kulinariki.

Fige ali smokve se ponašajo s pestro paleto pozitivnih učinkov na naše zdravje, vsebujejo namreč pravo zakladnico vitaminov in kar štirinajst mineralov, kot so denimo magnezij, kalij, kalcij, železo, baker in kalij. Poleg vitaminov A, E, K in B6 skrivajo v sebi tudi štirinajst aminokislin, močne antioksidante fenole ter obilje vlaknin. Zaradi slednjih delujejo blago odvajalno, zato veljajo za priljubljeno naravno rešitev ob zaprtju in težavah s prebavo. Ker vsebujejo zgolj pol odstotka maščob, malo kalorij in približno 80-odstotkov vode, so sveže fige primerne tudi za dietne in shujševalne jedilnike.

Navdušite goste z eksotično dekoracijo

Sveže smokve pa niso priljubljene le zaradi slastnega okusa in pozitivnih učinkovin. Pod zeleno do temno vijolično lupino se namreč skriva rdeča mesnata sredica, ki jo sestavljajo ležeči cvetovi, oziroma rumeni koščičasti sadeži. Ob prerezu ploda nas tako razveseli pogled na zanimivo strukturo sredice, ki lahko z malce ustvarjalnosti popestri tako slane, kot sladke jedi in napitke. Z razrezom smokve na polovico ali na manjše kose, boste namreč pričarali eksotičen element, ki bo vašim krožnikom vdahnil duh prave kulinarične mojstrovine.

Z lično narezanimi kosi fige lahko popestrite solatne krožnike, resne slane jedi, torte in manjše sladice, pa tudi koktajle in brezalkoholne napitke za najmlajše.

Foto: pixabay.com