Domov Življenjski Stil Kaj pomeni, če je Adamovo jabolko zelo izrazito?

Kaj pomeni, če je Adamovo jabolko zelo izrazito?

Morda po svetu še vedno kroži trditev, da velikost Adamovega jabolka razkriva, kako obdarjen je moški med nogami. No, seveda gre zgolj za mit, ki nima z znanstveno razlago prav nič skupnega.

Adamovo jabolko je biblijsko poimenovanje hrustančne izbokline na področju grla, ki objema glasilke, oziroma področje govornega aparata, kjer se oblikuje naš glas. Rasti prične v obdobju adolescence in sicer tako pri dečkih, kot pri deklicah.

Da, tako je, tudi ženske imajo izboklino iz ščitastega hrustanca, le da je pri moških to področje nekoliko večje, kar vpliva na globino glasu. To je med drugim razlog, da ima nežnejši spol višji glas, medtem ko pričnejo dečki zaradi spolnih hormonov in rasti hrustanca v puberteti pridobivati nižjo intonacijo.

Seveda pa ni vedno tako, izrazito Adamovo jabolko imajo namreč tudi nekatere ženske. Vzrok za slednje je lahko posledica hormonskega neravnovesja, anatomske nepravilnosti, genske značilnosti ali zdravstvenih težav. Ker med ljudmi vlada prepričanje, da imajo izrazito izboklino na grlu zgolj moški, se ženske s večjim Adamovim jabolkom pogosto srečujejo s stigmatizacijo in neprijetnimi opazkami.

Da bi deklicam in ženskam prihranili takšne neprijetnosti, ki so zgolj plod nevednosti, bi bilo modro resnico o anatomskem oblikovanju Adamovega jabolka ponesti med spletne zidove. Z delitvijo objave lahko pri ozaveščanju pomagate tudi vi …

Foto: Shutterstock