Domov Življenjski Stil Kaj pomeni, če je izcedek iz nosu zeleno rumen?

Kaj pomeni, če je izcedek iz nosu zeleno rumen?

V jesensko zimskem letnem času je izcedek iz nosu najpogostejši, se pa seveda lahko pojavlja tudi tekom toplejših mesecev. Vzrokov za nastanek sluzastega izcedka je več, postavitev diagnoze pa je lažja z opredelitvijo videza, gostote sluzi in časovnih okvirjev.

Medtem ko je izcedek pri alergijah belkasto prosojen, se zlasti pri bakterijskih okužbah zgornjih dihal pojavi v gnojni obliki. Gnojni izcedki se pogosto pojavljajo tudi v prvih dneh virusnih obolenj dihal, zato je pomembno, da zdravniku opišete vaša opažanja.

Kaj nam torej barva nosnega izcedka sporoča o našem zdravju? Da se v telesu nahajajo virusi, lahko nakazuje rumeno obarvan smrkelj. Slednji se namreč pojavi, ko telo aktivira telesni obrambni mehanizem za boj z infekcijskimi povzročitelji bolezni. Kaj pa zeleno obarvan nosni izloček? Le ta je pokazatelj, da je v telesu prisotno vnetje.

Zeleno rumeno obarvan gnojni izcedek se lahko sicer pojavi že ob povsem navadnem prehladu, ki se navadno prične z značilnim praskanjem v grlu in bolečinah v žrelu. Temu sledi gnojni izcedek, slabo počutje, povišana temperatura, bolečine v mišicah in suh kašelj.

Foto: Shutterstock