Domov Življenjski Stil Dama smrti: Kdo je v resnici La Catrina?

Dama smrti: Kdo je v resnici La Catrina?

Eden najmočnejših in največjih simbolov mehiškega praznika ob dnevu mrtvih ‘Dia de los Muertos’ je podoba ženskega okostnjaka z modnim klobukom, ki ga krasi pisano cvetje. Gre za priljubljen lik, v katerega ženske rade zdrsnejo za noč čarovnic, ne da bi v resnici vedele, kaj pravzaprav predstavlja. Obilno naličena dama s klobukom je dandanes tudi pri nas del trendovske poslikave obraza. Veste o katerem liku govorimo?

Kdo si, dama s klobukom?

Njeno ime je La Calavera Catrina, zgodba o njej pa sega globoko med mehiške korenine.Predstavlja namreč žensko, ki se je sramovala svoje kulture in se je pretvarjala, da prihaja iz visoke evropske družbe.

Prva podoba Catrine je nastala izpod prstov umetnika Joseja Guadalupeja Posade, ki se je skozi satirično gravuro ponorčeval iz Mehičank, ki so v predrevolucijski dobi želele posvojiti aristokratsko tradicijo Evropejcev. Catrina je v osnovi opisana kot oseba, ki se je zaradi sramovanja lastnih korenin in kulturne dediščine oblačila posnemajoč francoski slog, temnejšo kožo na obrazu pa prekrivala z debelim slojem ličil, ki so naredila njeno polt svetlejšo.

Catrina je danes ikona mehiškega praznika ob dnevu mrtvih, ki tvori preplet sodobnih in predkolumbijskih običajev, tekom katerih so ljudstva mesec dni častila boginjo Mictecacihuatl, znano kot damo smrti. Prav slednjo danes Catrina tudi predstavlja. Kot zanimivost naj omenimo, da so običaje mehiškega praznovanja ob dnevu mrtvih pri Disneyu simpatično približali gledalcem skozi z oskarjem nagrajeno zgodbo Koko in velika skrivnost.

Foto: pixabay.com