Domov Življenjski Stil Znaki resne odvisnosti od všečkov

Znaki resne odvisnosti od všečkov

Kaj vam pomeni všeček na družbenem omrežju? Je od tega, v kolikšnem obsegu se odzovejo vaši spletni prijatelji odvisno vaše razpoloženje? Imate pokvarjen dan, če nad vašo objavo ni navdušeno zajetno število uporabnikov? Če je temu tako, potem je napočil čas, da pogledate resnici v oči.

Tako kot odvisnost od alkohola, drog, seksa in iger, tudi hlastanje za všečki na družbenem omrežju predstavlja vrsto odvisnosti. Od tega, da nam občutek potrditve vzbuja prijetne občutke, pa do čustvenih težav, ki lahko nastanejo kot posledica pomanjkanja pozornosti, pa pravzaprav ni tako velik korak.

Hitro nas namreč zasvoji želja in hrepenenje po čustvenem stanju, ki nas objame, ko od javnosti prejmemo prijetno dozo odobravanja, potrditev, pohval in drugih znakov naklonjenosti. Kadar slednjega ne prejmemo v dovolj veliki meri, nastopi vrsta neprijetnih občutkov, ki lahko vodijo tudi v anksioznost in depresijo. Temu so zlasti podvrženi ljudje z nezdravo samopodobo, ki za krepitev slednje iščejo pozornost in potrditev okolice.

In kdaj vemo, da je nekdo zasvojeni z všečki? Ko nenehno deluje in razmišlja v smeri objav na družbenih omrežji, obsedeno spremljata vsak pridobljeni všeček ter razmišlja o tem, zakaj mu drugi spletni prijatelji niso namenili potrditve. Zasvojeni osebi se zdi, da brez objav in všečkov preprosto ne more funkcionirati, v kolikor dejavnost opusti, ima težave.

Tako kot odvisnost od alkohola, drog, seksa in iger, tudi hlastanje za všečki na družbenem omrežju predstavlja vrsto odvisnosti. foto: Shutterstock)

Se morda prepoznate v opisu? Preverimo še, na katere znake nakazuje zasvojenost z všečki:

–          Na družbenem omrežju pogosto objavljate svoje fotografije, zlasti selfije.

–          Ob odločanju, kako si boste organizirali dan, imate v mislih tudi to, kako boste utrinek predstavili na družbenem omrežju. Nemalokrat po kakšni dejavnosti posežete zgolj zaradi všečne fotografije.

–          Nenehno spremljate in štejete podarjene všečke.

–          Odzovete se na vsak prejeti zvočni signal, četudi opravljate delo, vozite avtomobil ali ste po tušem.

–          Razmišljate o ljudeh, ki vam ne namenjajo všečkov. Do njih gojite zamero, jezo, verjamete, da so vam nevoščljivi ter da vas ne marajo.

–          Kadar ne prejmete vam všečnega odziva, objavo izbrišete.

–          Kadar vas ne zasujejo s pohvalami in naklonjenostjo, se počutite zelo slabo. Ste žalostni, nejevoljni, razmišljate o tem, zakaj prijateljem niste všeč.

Na resen primer zasvojenosti z všečki nakazuje prekomerno hlastanje po pozornosti, ko posameznik pod objave starejših datumov niza emotikone, da se objava znova pokaže med virom novic na družbenem omrežju uporabnikov. Slednje privede do tega, da njegova podoba skozi številne objave preplavi vire novic spletnih prijateljev. Ker je slednje sila nadležno, takšne osebe hitro izgubljajo naklonjenost spletnih kolegov, njegovi občutki tesnobe pa se ob tem seveda še stopnjujejo.

Foto: Shutterstock