Domov Življenjski Stil 5 Osnovnih pravil za nego kože

5 Osnovnih pravil za nego kože

Nega kože je kompleksna vendar pravzaprav povsem preprosta stvar. Če se držite spodnjih pravil in skrbite za zdrav življenjski slog vam lahko obljubimo, da vam bo vaša koža neizmerno hvaležna.

  1. Pijte dovolj vode
    Voda vašo kožo vlaži ter hidrira od znotraj in poskrbi, da je bolj čvrsta in mladostna. Za najboljše rezultate je najbolje, da se držite pravila vsaj osmih kozarcev tekočine na dan, če pa imate s tem težave se lahko poslužite opomnikov ali različnih aplikacij, ki vas redno opominjajo, da je čas za kozarec (ali dva) vode.

2. Uporabljajte sončno kremo
Sonce je eden od največjih vzrokov staranja. Vitamin D je pomemben vendar je naš nasvet, da na svoj obraz vedno, brez izjeme, nanesete sončno kremo. Tudi pozimi. Dovolj visok zaščitni faktor bo ne le preprečil starostne pege, tudi gubice se bodo pozneje in počasneje razvijale.

  1. Uporabljajte vlažilno kremo
    Da, prav ste slišali, to pravilo velja za vse. Verjetno je večina od nas že slišala mit, da naj na mastni koži ne bi bilo dobro uporabljati vlažilnih krem. To žal ne drži. Vsak dermatolog vam bo povedal, da tudi mastna koža potrebuje dovolj hidracije, pomanjkanje le-te ima lahko namreč ravno nasproten učinek, izsušena koža bo namreč želela nadoknaditi pomanjkanje vlage in pričela proizvajati še več sebuma (mastna snov, ki nastaja v lojnicah).
  1. Bodite pozorni na spremembe
    Že samo z vidika zdravja je pomembno, da redno spremljate spremembe na koži saj lahko tako pravočasno opazite morebitne (pred)rakave spremembe. Spremljanje kože pa je pomembno tudi z estetskega vidika, saj lahko le na ta način pravočasno opazimo izsušenost, gubice in ostale tegobe, ki jih lahko s pravilno nego delno preprečimo. Z leti se spreminja tudi naša koža in v veliki večini primerov postaja bolj suha, kar pomeni, da v zrelih letih potrebuje
    drugačno nego kot v najstniških.

5. Dnevno čistite kožo
Nekoč je bilo umivanje obraza z vodo dovolj, danes pa smo izpostavljeni čedalje več faktorjem zaradi katerih je potrebno tudi čiščenju posvetiti dovolj pozornosti. Onesnaženost zraka v mestih, negovalni izdelki, ki vsebujejo silikone, pa seveda make-up, in konec koncev tudi odmrla koža, so stvari, ki bi jih morali vsak večer odstraniti z obraza. Ostanki umazanije lahko namreč povzročijo ogromno težav še posebno, če ste nagnjeni k aknam, ekcemom ter drugim težavam s kožo.