Domov Življenjski Stil Vitamin D je ključnega pomena za mišično moč pri odraslih

Vitamin D je ključnega pomena za mišično moč pri odraslih

Nova raziskava je povezala pomanjkanje vitamina D s slabim zdravjem mišic pri odraslih. Vzdrževanje zdravja mišic pomaga starejšim pri ohranjanju neodvisnosti, mobilnosti in kakovosti življenja. Prav tako zmanjšuje tveganje za padce in krhkost.

Raziskovalci so si ogledali več kot 4.100 ljudi, starih 60 let in več, v Angliji. Približno 4 od 10 z pomanjkanjem vitamina D je imelo mišično oslabelost – dvakrat več kot pri tistih, ki so imeli dovolj vitamina D.

Slabo delovanje mišic je bilo trikrat pogostejše pri osebah s pomanjkanjem vitamina D (25,2%) kot pri tistih, ki imajo dovolj vitamina D (7,9%).

Foto: SHUTTERSTOCK

Nadaljnja analiza je pokazala, da je pomanjkanje vitamina D znatno povečalo možnosti oslabljene mišične moči in zmogljivosti.
Vitamin D podpira delovanje celičnih procesov, živčno-mišične funkcije in spodbuja tvorbo kostnine. Prav tako ima vlogo pri uravnavanju imunskega sistema in preprečevanju kroničnih nenalezljivih bolezni. Če je katerikoli vitamin odsoten v prehrani ali ni pravilno absorbiran v telo oz. če ga je preveč (temu pravimo hipervitaminoza), lahko pride do pojava specifičnih bolezni.

Večja pomanjkanja vitamina D so v državah z višjo geografsko širino (npr. skandinavske države). Pri nas pa do pomanjkanja pogosto prihaja jeseni in pozimi. Vzrok za pomanjkanje je preživljanje večjega dela dneva v zaprtih prostorih, kar se posledično kaže s premajhnim časom izpostavljanja sončnim žarkom.