Domov Življenjski Stil Kako na nas vplivajo zelene barve?

Kako na nas vplivajo zelene barve?

Nove britanske raziskave kažejo, da je sprehod v naravi koristen za naše zdravje.

Raziskovalci so analizirali več kot 140 raziskav, v katere je bilo vključenih več kot 290 milijonov ljudi v 20. državah, kjer so primerjali zdravje tistih, ki imajo največji dostop do zelenih površin ter tistih z najmanj dostopa.

Zeleni prostor je bil opredeljen kot nerazvito zemljišče z naravno vegetacijo, prav tako pa so bile tako opredeljene tudi mestne lokacije, kot so parki in ulično zelenje.

“Ugotovili smo, da je preživljanje časa na naravnih zelenih površinah ali bivanje v bližini naravnih zelenih površin povezano z raznolikimi in pomembnimi zdravstvenimi koristmi,” je povedala avtorica študije Caoimhe Twohig-Bennett.

Zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, bolezni srca in ožilja, prezgodnjo smrt in prezgodnji porod ter povečuje trajanje spanja,” je v univerzitetni novici sporočila Twohig-Bennett.

“Ljudje, ki živijo bližje naravi, so imeli tudi znižan diastolični krvni tlak, srčni utrip in stres,” je dodala. “V resnici je ena od resnično zanimivih stvari, ki smo jih ugotovili, ta, da izpostavljenost zelenim površinam ljudem znatno zniža raven sline kortizola, fiziološkega označevalca stresa.”

Sedaj pa res ni nobenih izgovorov več, da se še danes ne bi odpravili na sprehod!

Foto: SHUTTERSTOCK