Domov Življenjski Stil 5 načinov kako umirimo kaotične možgane

5 načinov kako umirimo kaotične možgane

Naša sposobnost ustvarjanja, vodenja in inovacij, medtem ko živimo v veselju in zabavi, je odvisna od našega živčnega sistema.

Naše živčne sisteme je treba občasno globoko sprostiti.

1. Pomembno je kaj treniramo

Psiholog Rick Hanson govori o tem, kako so naši možgani sposobni razumeti “slabo”, kot evolucijsko obrambo. To lahko povzroči, da vsakodnevno stres doživljamo z istim strahom, kot bi imeli življenjsko nevarne situacije. Živimo nenehno budno. Hanson svetuje namerno ustavljanje in kodiranje naših teles in možganov s prijetnimi občutki srečnih, umirjenih, sproščujočih trenutkov, ki nastanejo v vsakdanjem življenju. Ta praksa uživanja dobrega nam zniža raven vzburjenja živčnega sistema in vzgaja premišljeno izkušnjo brez strahu.

2. Ustvarite jutranjo in večerno rutino

Kako začnete in končate dan? Spoznajte načine, kako si pripraviti svojo rutino. Ne borite se sami proti sebi. Počnite stvari, ki so vam pri srcu. Odvadite se gledanja televizije, saj zaslon škoduje vašemu spanju in energiji. Seveda je potreben čas, da se na novo rutino navadite.

3. Dovolite si vpogled vase

Vsi imamo stare čustvene rane, sprožilce, starodavne napake in blokade, ki jih lahko opustimo. Neverjetno je, kako te stvari  prispevajo k neuspešnemu delovanju, tudi ko smo v mirovanju. Rešitev je te blokade ozavestiti, jih priklicati v zavedno in jim pustiti, da gredo skozi vas. Opazujte svoje misli in svoja čustva.

4. Odpravite trenja nepotrebnih odločitev

Tudi najmanjše odločitve, ki jih “sprejmete”, prispevajo k porabi vaše energije. Če lahko odpravite potrebo po majhnih ali nenamernih odločitvah, boste energijo dodali nazaj v sistem.

5. Vsak dan poiščite v svojem urniku čas, ki je rezerviran samo za vas

Richard Swenson v svoji knjigi Margin, obnavlja čustvene, fizične, finančne in časovne “rezerve” naših preobremenjenih življenj. Svetuje, naj si namerno ustvarimo čas v naših koledarjih in tudi na bančnih računih.