Domov Življenjski Stil Svetovni dan Zemlje – Kako skrbeti za naš planet?

Svetovni dan Zemlje – Kako skrbeti za naš planet?

Danes, 22.4.2020, obeležujemo svetovni dan zemlje. Kaj bi bilo lahko bolj primerno, kot to. da danes malce razmisimo o tem kako bi lahko bolje skrbeli za naš planet?

Najboljši in najosnovnejši način za to je, da se držite vseh “naravnih stvari” ali da se jim čim bolj približate. Razmislite o zmanjšanju porabe energije, ponovno uporabite vse, kar je mogoče ponovno uporabiti, in na primer reciklirajte izdelke iz plastike, aluminija in papirja.

Tukaj je 10 stvari, ki jih lahko letos naredite, kar pa bo planetu Zemlji neizmerno koristilo:

1) Na svojem vrtu gojite zelišča, ki odbijajo žuželke

Poprova meta / Foto: SHUTTERSTOCK

Namesto, da bi prižgali ogenj, da bi odganjali komarje in druge žuželke, gojite rastline z naravnimi lastnostmi za odganjanje žuželk, kot so limonska trava, ognjič, rožmarin, bazilika, limonin timijan in meta.

3) Ne puščajte balonov v zrak

Praznovanje dogodka se morda zdi kul, toda, ko baloni počijo in deli padejo, prispevajo k onesnaženosti. Ko balon denimo poči nad morjem, pogosto konča v želodcu morskih živali, kot so morske želve, ribe in nekatere ptice, ki ga zamenjajo ​​s hrano in za to plačajo smrtonosno ceno.

4) Ne kupujte eksotičnih in / ali ogroženih živali

Sem spadajo živali, kot so jastreb, gozdarica in usnjene želve, opice, tigri, papige,.. Vse te živali bi morale biti v naravi, mi pa bi tudi lahko živeli brez hišnih ljubljenčkov ali dodatkov k našemu dekorju doma. Mar ne?

5) Odstranite odpadke pravilno

Reciklažni krog odpadkov / Foto: SHUTTERSTOCK

Svoje gospodinjske odpadke dajte v vrečko in jih odložite v za to vsrto namenjen zabojnik za smeti. Tovornjak za smeti jih pobere in odpelje na odlagališče. Poskusite tudi čim bolj ločevati svoje smeti.

6) Posadite več dreves

Kot veste, drevesa čistijo zrak, “proizvajajo dež” in lovijo pline za ogrevanje, kot sta ogljik in metan, kar nas ohranja hladne.

7)Preklopite na zeleno energijo

Solarna energija / Foto: SHUTTERSTOCK

Prehod na zeleno energijo je lahko veliko lažji, kot si mislite, saj je danes na trgu že kar nekaj kvalitetnih naprav, ki omogočajo proizvodnjo okolju bolj prijazne energije – alternativne energije. Nabavni stroški takšne napprave, so sicer relativno visoki, vendar energetski strokovnjaki verjamejo, da se bodo stroški še naprej zniževali. Ker sta sončna in vetrna energija že sedaj cenejša od nafte, boste takšno investicijo lahko dobili povrnjeno v približno treh do petih letih.

8) Prihranite električno energijo

Svoje stare žarnice zamenjajte za LED žarnice. Čeprav stanejo malce več, kot starinska izvedba, le te porabijo veliko manj energije a še vedno zagotavljajo svetel, oster in čist sijaj.

9) Prihranite vodo

Takoj popravite tesne cevi. Prav tako lahko namestite dežni sod, ki vam omogoča, da zalivate svoj vrt in izvajate različne projekte po hiši, da prihranite vodo iz glavnega vira.

10) Uporabljajte organska gnojila / kompost

Organsko pridelovanje hrane / Foto: SHUTTERSTOCK

Pokazalo se je, da kemična gnojila prinašajo večje pridelke, vendar dokazano onesnažujejo vodne vire in lahko škodujejo človeku. Uporaba organskih odpadkov iz kuhinje in vrta za pripravo komposta, ki ga vrtnarji imenujejo črno zlato, je veliko bolj zdrava možnost.