Domov Življenjski Stil 4 Razlogi da se vaša oblačila hitreje izrabljajo

4 Razlogi da se vaša oblačila hitreje izrabljajo

Uporaba sušilca

Sušilci perila so zelo praktični (še posebno v stanovanjih), vendar poleg tega, da niso energetsko varčni tudi pospešeno izrabijo vaša oblačila. Visoke temperature in trenje povzročajo veliko hitrejšo obrabo oblačil, kar je zelo očitno vsakič, ko izpraznite filter v sušilcu. Kosmi materiala, ki se naberejo v filtru so namreč nič drugega kot potrgani deli vaših oblačil.

Pranje po vsaki uporabi

Seveda obstajajo izjeme kot so spodnje perilo, nogavice, pa tudi sintetična športna oblačila, ki jih moramo prati po čisto vsaki uporabi, vendar pa na splošno prepogosto pranje ni priporočljivo. Kavbojke na primer, še posebno, če so iz pravega denim materiala naj bi oblekli vsaj 3-10x preden jih operemo, nekateri pa pravijo, da celo zgolj na vsakih 6 mesecev, kar pa je verjetno spet druga skrajnost, ki jo odsvetujemo. Torej, če odmislimo nekatere izjeme, je nekatera oblačila priporočljivo obleči vsaj 2x preden jih operemo.

Oblačil pred pranjem ne obrnete

Foto: SHUTTERSTOCK

Verjetno se zdi kot nepotreben korak, vendar ima presenetljivo velik učinek na obrabo. Pred vsakim pranjem oblačila obrnite tako, da bo notranja stran obrnjena ven in tako bolj izpostavljena detergentom, vodi in trenju. Poleg tega, da se pot večinoma zadržuje na notranji strani oblačil in ga tako najbolj učinkovito odstranimo, na ta način tudi bistveno zmanjšamo obrabo zunanjega dela oblačil, ter tako preprečimo »mucke« in razbarvanje.

Več je včasih več

Za ta korak ni potrebna ogromna garderobna omara. Gre zgolj za to, da svojim oblačilom, predvsem pa čevljem dovolite, da med posameznimi nošnjami zavzamejo svojo naravno obliko, se prezračijo, in tako dalje. Če se le da predlagam, da za vsakodnevno rabo izberete vsaj dva para čevljev in ju nosite izmenično ali pa, da izmenično nosite dva plašča, vsakega en teden. Tako oblačila kot čevlji bodo dlje ostali kot novi in popolnoma sveži, če jim boste dali nekaj časa, da si oddahnejo. Na daljši rok boste torej prihranili.