Domov Življenjski Stil 7 načinov, kako do konca tedna biti bolj uspešen

7 načinov, kako do konca tedna biti bolj uspešen

Če kdaj pomislite, “ta teden ni bil tak, kot sem si želel” ali “Ta teden bi moral preživeti več časa z otroki”, niste sami. Ob koncu vsakega tedna mnogi obžalujejo stvari, ki so jih storili ali bi jih želeli storiti.

Ne glede na to, ali je vaše obžalovanje posledica neaktivnost, morate vedeti, da vsi delajo napake. Toda včasih nas moti in ljudem preprečuje, da bi priznali svoje obžalovanje. Za vas smo pripravili nasvete, kako biti uspešen:

1. Priznajte svoje napake

Če sami sebe obtožujete zaradi neke napake, ki ste jo naredili ali ponovno preizkusili vse načine, da bi bilo bolje pa vam tedaj ni uspelo, si vzamete nekaj minut, da si priznate svoje obžalovanje, se rešite svojih napak ter se učite. Z prepoznavanjem svojih čustev in prepoznanjem svojega obžalovanja lahko svoje nesrečne trenutke spremenite v priložnosti za rast.

2. Ugotovite kateri so vaši dolgoročni cilji

Brez jasnih dolgoročnih ciljev vam bo do konca tedna verjetno žal, da niste napredovali. Bi radi bolje skrbeli za svoje zdravje? Bi radi pridobili univerzitetno diplomo? Bi radi vzgajali svoje otroke drugače?

Pomislite, kakšno želite, da bo vaše življenje čez 5, 10 in 20 let. Razmišljanje  je ključno za ustvarjanje življenja, ki ga želite živeti in to z manj obžalovanja.

3. Postavite si tedenske cilje

Svoje cilje si zapišite / Foto: SHUTTERSTOCK

Z določitvijo tedenskih ciljev lahko svoje ideje uresničite. Vprašajte se: “Kaj upam, da bom dosegel v naslednjih sedmih dneh?” Mogoče bi radi izgubili kilogram.

Če svoj cilj zapišete, povečate možnosti za uspeh. Ne glede na to, ali za svojo motivacijo ustvarjate plakat, svoje cilje zapišete v koledar ali pa svoj cilj uporabljate kot sliko, ki vam služi kot ozadje na vašem prenosnem računalniku, pisno določite svoj tedenski cilj. Kako, ni važno – le zapišite si ga.

4. Ustvarite dnevne cilje

Določite en sam korak, ki ga lahko naredite vsak dan, da se približate svojemu tedenskemu cilju. Dnevni cilji lahko vključujejo stvari, kot so na primer “treniral bom 20 minut” ali “porabil bom 15 minut za čiščenje omare”.

Naj bo vaš cilj jasna akcija. Lahko je tako majhna ali tako ambiciozna, kot bi si želeli, a naj bodo vaša pričakovanja ustrezna in realna. In z vsakim uspešnim dnevom lahko zgradite zagon in motivacijo za nadaljevanje.

5.  Pripravite se na uspeh

Pripravite se na uspeh / Foto: SHUTTERSTOCK

Pripravite se na uspeh tako, da boste čim lažje dosegali svoje vsakodnevne cilje.

Če želite telovaditi pred delom, pred spanjem pripravite svojo telovadno torbo ali pa pustite tekaške copate poleg postelje. Če želite napisati knjigo, načrtujte čas za pisanje vsak dan in to označite na svojem koledarju. Če vas mika, da bi se zleknili na kavču in gledali televizijo, namesto da bi pisali svojo knjigo, postavite daljinski upravljalnik na težko dostopno mesto, da vas ne bo mikalo, da bi ga vklopili.  Nekaj majhnih strateških sprememb je lahko vse, kar potrebujete za povečanje svoje sposobnosti za uspeh.

6. Načrtujte ovire in izzive

Pomislite na stvari, ki vas boste verjetno iztirile. Morda naporen teden pomeni, da imate premalo časa za preživljanje z otroki.

Pomislite na ovire, ki jih boste verjetno srečali ta teden. Izdelajte načrt, ki vam bo pomagal upreti se skušnjavi ali premagati te izzive. Če imate jasen načrt, boste za dosego svojih ciljev bolje pripravljeni.

7. Poiščite načine, kako bi postali bolj odgovorni

Prevzemite odgovornost / Foto: SHUTTERSTOCK

Odgovornost je lahko ključni vidik motiviranosti in obstaja veliko različnih načinov, kako biti odgovoren. Pomembno je najti strategije, ki so za vas najboljše.

Če na koledar, ki ga imate morda na hladilniku označite vsak dan, ko greste v telovadnico, boste morda morali ostati na pravi poti. Lahko pa najdete tudi aplikacijo, s katero lahko spremljate svoj dnevni napredek. Cilj naj bo kar se da jasen – male dnevne zmage pa vas bodo pripeljale do tistega velikega cilja in nekoč se boste zbudili v življenju o katerem ste nekoč samo sanjali. Takrat boste lahko s ponosom sami sebi rekli: “Dosegel (ali dosegla) sem svoje cilje.”