Spanje – najbolj koristna stvar za splošno zdravje, spomin, produktivnost in dobro kondicijo

<div id="midasWidget__r92"></div>

Na žalost pomembnost spanja večina močno podcenjuje. Ljudje pogosto rešitve za odpravljanje težav povezanimi s spanjem iščejo v posebnih dietah, dopolnilih in zdravilih.

Najslabše pri vsem tem je, da spimo manj kot kdaj koli prej, zahvaljujoč sodobni tehnologiji pa se je znižala tudi kakovost spanja.

Danes si bomo pogledali, zakaj je spanec ključnega pomena za dobro zdravje in kondicijo.

Spanje je ključnega pomena za učinkovito izgubo maščob in ohranjanje mišične mase

V tej zanimivi študiji so raziskovalci preučili učinke pomanjkanja spanja na prizadevanja po izgubi maščobe. V okviru testiranja so bili zdravi moški in ženske podvrženi istemu protokolu hujšanja, vendar so bili razdeljeni glede na dva kriterija:

  1. Prva skupina preiskovancev je spala približno pet ur na noč.
  2. Druga skupina pa je spala spala približno osem ur na noč.

Raziskovalci so ugotovili, da je skupna preiskovancev, ki je čez noč spala več, izgubila več maščobe in manj mišic v primerjavi s tistimi, ki jim je spanca primanjkovalo.

V obeh primerih so preiskovanci izgubili približno šest kilogramov. Tisti, ki so spali več, so izgubili približno 50/50 maščob in mišičnega tkiva. Za spanje prikrajšani preiskovanci pa so izgubili približno 20/80 maščob in mišic.

če povzamemo še torej z drugimi besedami, spanje je posameznikom omogočilo, da izgubijo do 2,3-krat več maščobe.

Spanje vpliva na rast mišic in atletske zmogljivosti

Zadosten spanec je med najpomembnejšimi dejavniki rasti mišic. Med spanjem ima telo možnost, da opravi številne izmed procesov, ki delujejo na obnovo in rast mišičnega tkiva. Prav tako je to tudi čas, ko telo proizvaja rastni hormon, ki je ključnega pomena za rast mišic, izgubo maščob in ohranjanje dobrega zdravja.

Še več, športniki, ki podaljšajo čas za spanje, opazijo izboljšanje koordinacije, natančnosti, ravnotežja, moči, krepkosti in hitrosti.

Tudi če si ne želite ogromne mišične mase in si želite zgolj oblikovati svoje telo, ter tako doseči vitek in atletski videz, morate skrbno paziti na svoje spalne navade.

Pomanjkanje spanja slabo vpliva na kognitivne procese, motivacijo in sprejemanje odločitev

Pomanjkanje spanca slabo vpliva na naše počutje / Foto: SHUTTERSTOCK

Vsi smo že doživeli kaj takšnega:

Utrujeni smo se zbudili po noči slabega spanca, se počutili nemotivirane in kar nismo mogli pričeti z dnevom. V takšni situaciji se že samo umivanje v kopalnici zdi kot neke vrste izziv, čeprav je to povsem nekaj običajnega.

Res je:

Če želite delovati optimalno, se počutiti dobro, ostati motivirani, se boljše odločati in ostati pozorni, morate dobiti vsaj sedem ur spanja na noč.

Zaskrbljujoče je dejstvo, da se mnogi prikrajšani za spanje sploh ne zavedajo, kako slabo delujejo, in namesto tega mislijo, da pomanjkanje spanja nanje ne vpliva kaj dosti.

Spanje ponuja široko paleto koristi za zdravje

Če bi morali izbrati eno navado, ki bi nam zagotovila široko paleto zdravstvenih koristi, bi to vsekakor moral biti dober spanec. Obsežne raziskave so pokazale, da je dovolj spanja bistvenega pomena pri različnih stvareh, vključno z:

  • Nadzorom nad apetitom in zmanjšanju hrepenenja po hitri hrani;
  • Zmanjšanim tveganjem za prekomerno telesno težo ali debelost;
  • Zmanjšanim tveganjem za srčni infarkt ali možgansko kap;
  • Izboljšani presnovi glukoze in zmanjšanju tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2;
  • Zmanjšanim tveganjem občutenja tesnobe ali depresije;
  • Izboljšanim delovanjem imunskega sistema;
  • Izboljšano koncentracijo in sposobnost kritičnega razmišljanja;
  • Zmanjšanju vnetij;

<div id="midasWidget__r92"></div>

Written By

Bum Novice