Domov Življenjski Stil 5 stvari, ki jih lahko naredite za pretok energije, ustvarjalnosti in idej

5 stvari, ki jih lahko naredite za pretok energije, ustvarjalnosti in idej

“Flow” ali tok je pogosto opisan kot duševno stanje, v katerem ljudje doživijo popolno potopitev in sodelovanje v neki dejavnosti. Zdi se, da se stvari odvijajo skoraj brez truda in zdi se, da čas v tem stanju izgine. Športniki to stanje duha pogosto imenujejo “v coni”.

“Vse okoli mene izgine in dela se rodijo iz praznine”, je dejal umetnik Paul Klee. “Moja roka je postala poslušni instrument oddaljene, višje volje”.

Kar je Klee opisal v tem citatu, je popolna potopitev v nalogo, občutek popolne zbranosti in izguba zunanjega sveta so običajne značilnosti tega stanja duha.

Očitno mnogi od nas želijo to stanje doseči redno. To stanje lahko dosežete med številnimi dejavnostmi, npr.  med delom, med treningom ali med hobijem. Torej, kaj točno je potrebno, da dosežete stanje pretoka?

1. Vaše veščine se morajo dobro ujemati z nalogo

Pretok se pojavi, ko se vaša spretnost popolnoma ujema z izzivom dejavnosti. Tako lahko tekač doživi tok med maratonom, na katerega je dobro pripravljen, ali šahist med šahovsko igro. Igralec lahko to stanje doseže med igro, ki je popoln izziv. Z drugimi besedami, če boste v neki dejavnosti uživali tako močno, se boste popolnoma prepustili, če tudi to “delo”, lahko prinese preizkušnje.

2. Postavite si izzive

Naredite nekaj bolj naprednega od vaših trenutnih veščin, lahko prav tako spodbudi stanje pretočnosti. Za plesalca lahko to vključuje poskus novega koraka, ki je zanj izziv. Grafični oblikovalec bo morda potreboval projekt, ki zahteva novo vrsto programske opreme.
Osredotočite se na redno dodajanje novih izzivov. Ne le, da boste postali bolj spretni, ugotovili boste tudi, da je stanje tega toka veliko lažje doseči.

3. Imeti morate jasne cilje

Postavite si jasne cilje / Foto: SHUTTERSTOCK

Morate imeti določen namen, da se osredotočite na nalogo. Na primer, zmaga na športnem tekmovanju, igranju določene glasbene skladbe. To ne pomeni, da se morate za dosego cilja posvetiti samo eni dejavnosti. Ljudje, ki pogosto dosežejo pretok, so pogosto lastno motivirani za sprejemanje določenih ukrepov. Z drugimi besedami, morda imajo v mislih določene cilje, vendar v teh akcijah sodelujejo tudi sami.

4. Izogibajte se prekinitvam

Pomembno je, da se osredotočite na opravljeno nalogo. Več opravkov in druge motnje, motijo stanje pretoka. Vzemite si čas in prostor za delo na projektu, ne da bi ga motili ali se motili. Izklopite telefon, televizor ali druge naprave, ki vas lahko odvrnejo od naloge.

5. Osredotočite se na postopek in ne na končno stanje

Čeprav je pomemben cilj, mora “Flow” uživati v potovanju in se ne osredotočati le na končni izdelek. Dovolite si, da preprosto živite v sedanjem trenutku, ne da bi skrbeli za končni rezultat svojih prizadevanj.

Doseg toka je lahko prijetna izkušnja, lahko pa ima tudi druge koristi. Raziskave kažejo, da prednosti pretoka vključujejo boljši razvoj spretnosti in uspešnost. Če postanete bolj usposobljeni in sposobni za neko nalogo, lahko izboljšate svojo samozavest na tem področju in povečate svoje zaupanje v teh veščinah.