Domov Glasba Bob Dylan napoveduje album nove glasbe

Bob Dylan napoveduje album nove glasbe

Bob Dylan bo prvi album nove glasbe izdal po osmih letih. Velja za enega najvplivnejših tekstopiscev na svetu.

Rough and Rowdy Ways bosta objavljena 19. junija, pravi kratka objava na Dylanovi uradni spletni strani. To bo dvojni album, vendar nadaljnjih podrobnosti ni.

Konec marca je Dylan oboževalce presenetil s 17 minut dolgo pesmijo “Murder Most Foul”. Navdih je dobil ko so umorili predsednika Johna F. Kennedyja pred petimi desetletji. Vključeval je tudi opazovanja pop kulture, katera segajo v 60. leta prejšnjega stoletja, ko je kot narodni pevec prišel na oder, pozneje se je v desetletju preusmeril na električno rock glasbo.

Tri tedne pozneje je izdal drugo skladbo “I Contain Multitudes”. Dylan, ki se izogiba oglaševanju, potuje po majhnih prizoriščih po svetu, ni razkril podrobnosti o tem, kdaj je bila glasba za nov album napisana in posneta.

Avtor legendarnih kontrakulturnih pesmi iz 60. let prejšnjega stoletja, vključno z “Blowin ‘in the Wind” in “Like a Rolling Stone”, je pred kratkim leta 2012 izdal “Tempest”, album z izvirno glasbo, s katerim se je poklonil umorjenemu Beatlu Johnu Lennonu.

Njegov vpliv ni popustil. Dylan je leta 2016 dobil Nobelovo nagrado za literaturo, njegova rokopisna besedila za “Like a Rolling Stone” pa so postavila svetovni rekord v višini 2 milijonov dolarjev. Leta 2014 so besedila na dražbi družbe Sotheby’s v New York-u prodali.

Ročno napisane strani z besedilom njegove pesmi iz leta 1963 “The Times They Are A-Changin”, trenutno prodajalci avtogramov Moments in Time iz Los Angeles-a prodajajo za 2,2 milijona dolarjev.

Foto: SHUTTERSTOCK