Domov Življenjski Stil Miti o fitnesu

Miti o fitnesu

Zaradi poplave informacij in tudi popačenih informacij nastajajo takšni in drugačni miti s katerimi se v fitnesih, telovadnicah ali med pogovorom s prijatelji srečujemo na vsakem koraku. Danes bomo razbili še nekaj mitov, ki so globoko zakoreninjeni v miselnosti nekaterih posameznikov. Pogovarjali se bomo z Arielo Mandelc, ki se s športom ukvarja že celo življenje.

Omenili ste, da je šport del vašega življenja, s čim ste se ukvarjali? 

15 let sem bila profesionalna plesalka modernih tekmovalnih plesov-hip hop. Udeležili smo se državnih kot tudi evropskih in svetovnih prvenstev v tujini, kjer smo dosegali najboljša mesta. Zadnje leto plesne poti sem zaključila z prvim mestom v malih skupinah in mislim, da lepšega zaključka si človek ne more želeti.

Na Youtube kanalu omenjate le fintes. Kako vas je pot zanesla v te vode?

 Moja pot je nato vodila v svet fitnesa. V fitnesu sem sedaj 3 leta in v tem resnično uživam. Uživam zato, ker po končnem treningu vem, da sem naredila nekaj dobrega zase, za moje zdravje in za svoje telo. Zmotno je, da fitnes vsi povezujejo s tekmovalci bodybuilding itd, kar je daleč od tega. 

Če bi želeli izgubiti nekaj kilogramov, je to dolgi proces? 

Fitnes izhaja iz besede “fit”, kar pomeni biti zmožen gibanja in skrbeti za svoje zdravje, zdrava prehrana, … Lahko bi rekli, da to predstavlja življenjski slog. V fitnesu sebi resnično dokažemo, česa smo zmožni, če je le volja in dovolj vztrajnosti, ki nas pripelje do končnega cilja oziroma naprej. Seveda pa se moramo zavedati, da to niso hitre rešitve iz danes na jutri, 1-3 mesece,… temveč gre za dolgoročni proces, življenjski slog. 

Je kakšna rutina, ki jo moramo osvojiti?

Zelo pomembno je, da v svojo rutino uvedemo trening z utežmi, saj nam pripomore k zdravju moči naših kosti, preventiva za poškodbe, pospešuje metabolizem in izgubo maščobe, uravnava raven inzulina in preprečuje razne bolezni (diabetes), izboljšuje držo, spanje in nivo energije, seveda k tem potem pripisujemo tudi fizičen izgled kot tudi psihičen, pripomore k boljši samozavesti, in še in še bi lahko naštevali.

Ogromno žensk misli: »Nočem mišic, zato raje ne dvigujem uteži ampak delam samo kardio«, je to eden izmed mitov?

Zmotno je, da ljudje mislijo, da morajo ure in ure preživeti na cardio napravah, ja posledično kg bojo topneli, zaradi kalorij, deficita, vendar mišice bodo visele in ne bodo lepo tonirane kot bi bile lahko. Zmotno je tudi, da se ženske bojijo uteži, saj nočejo izgledati kot bodybuilderji. Drage moje, ženske imamo premalo testosterona, da bi bile lahko take za nami bi moralo biti vrsto let treniranja, in še to verjetno nebi bile take. Tako da, kar pogumno! 

Imate še kakšen nasvet?

Nasvet preden se odpravite po uteži, posvetujte se z nekom o pravilni izvedbi vaj, zapomnite si: pravilna izvedba je ključ vsega! Želim vam lep preostanek tedna. 

Foto: SHUTTERSTOK