Domov Življenjski Stil 5 enostavnih motivacijskih nasvetov za zgodnje prebujanje

5 enostavnih motivacijskih nasvetov za zgodnje prebujanje

Za nekatere ljudi je prebujanje zgodaj tako naravno kot dihanje – na njihovo srečo, jim vstajanje zgodaj ne predstavlja nekega posebnega problema. Toda za mnoge druge, zbuditi se zgodaj je skoraj nemogoča misija. Če ste med njimi, ne obupujte.  S pomočjo spodnjih motivacijskih nasvetov, lahko veliko naredite, da si olajšate vaš začetek dneva, se zbudite zgodaj spočiti in pripravljeni, da z nasmehom vstopite v nov dan. 

Zbudite se v pravem okolju

Verjeli ali ne, a način, kako vaša soba v kateri spite izgleda, lahko pomaga ali ovira vašo sposobnost, da se zbudite zgodaj. Razmetana in nepospravljena soba vas bo na splošno “navadila”, da se ne zbudite zgodaj, saj se nekje v sebi zavedate, da soba potrebuje čiščenje in se boste s to nalogo morali slej ali prej spopasti. Ko pa se zbudite v čisti sobi, vas lahko že samo pogled nanjo napolni s pozitivnimi občutki in vas spodbudi, da z veseljem vstopite v novo jutro. 

Dajte si dober razlog, da se zbudite zgodaj

Zbujanje zgodaj prinese takojšnje koristi, kot so boljše zdravje, več časa, ki ga lahko porabite za stvari, ki jih želite početi, in večjo produktivnost. Dajte si deset minut, da razmislite o vseh pozitivnih razlogih, da se zbudite zgodaj in morda boste odkrili, da je le teh lahko veliko. Poskusite na te pozitivne razloge pomisliti takoj ko se zjutraj zbudite in videli boste, da boste kar z veseljem vstali iz postelje.

Privoščite  si najboljši spanec, ki si ga lahko

Privoščite si dober spanec / Foto: SHUTTERSTOCK

Eden od pogostih razlogov, zakaj se ljudje težko zgodaj zbudijo, je preprosto zato, ker so premalo časa spali, če pa so že spali – pa spanec ni bil dovolj kvaliteten. Da bi imeli čim bolj kvaliteten spanec, najprej skušajte spremeniti vašo spalno rutino in čas, kdaj se običajno odpravite spat. Bi šli morda lahko spat bolj zgodaj?

Lahko stvari, kot so recimo branje novic, gledanje televizije, težki pogovori s prijatelji po telefonu in zadeve, ki jih morda običajno počnete pred spanjem, premaknete bolj nekam v sredino dneva?

Privoščite si toliko spanca, kot ga potrebujete. To se razlikuje od tega, da čez dan delate, kot bi bili avtomatizirani in nato spite cel dan samo zato, ker želite in ne zato, ker vaše telo zahteva počitek in sprostitev. Motivirati se, da se zbudite zgodaj, je lažje, ko vaše telo ne hrepeni po nasprotnem. Ne skušajte spati na silo.

Spite učinkovito

Vaše spanje bo veliko bolj kakovostno, če čez dan, v službi niste preveč premlevali težkih odločitev, ali pa če niste “pod preprogo pometli” težav doma in jih pustili nerešene. Težave skušajte reševati takoj, ko se pojavijo in jih ne prekladajte za kasneje. Lahko ste prepričani, da jih bo vaša podzavest prinesla s seboj v vašo posteljo.

Definitivno je pomembno tudi to, kje spite. Poskusite si narediti vaše ležišče udobno, kar se le da. Posteljnina naj bo vedno sveža in čista, preuredite sobo ali pa si privoščite klimatsko napravo – zaradi vseh teh dejavnikov boste bolje spali.

Nagrada in kazen

Najprej se osredotočimo na nagrade. Spomnite se, kako ste bili, kot otrok nagrajeni s strani vaših staršev in učiteljev ter ste, ko ste naredili kaj dobrega dobivali bonbone ali v šoli štempiljke? 

Kaj, ko bi podoben sistem nagrajevanja uporabili zato, da sami sebe motivirate, da bi bolj zgodaj vstajalli?

Da bi sistem nagrajevanja deloval dobro, morate vpeljati tudi kazen za primer, če zjutraj ne želite zlesti iz postelje in si pravite tisti “Ahh, še malo…”. Ko vpeljujete metodi nagrajevanja in kazni ne iščite nobenih izgovorov. Ne skušajte racionalizirati svoje lenobe in ne iščite nobenih izgovorov. Če se obljubljenega ne boste držali – sledijo posledice in kazen, če pa se boste pa sledi nagrada. Le tako bo sistem dobro deloval. 

Pridobite partnerja

V dvoje boste lažje dosegli svoj cilj / Foto: SHUTTERSTOCK

Poiščite nekoga, ki ima prav tako težave z zgodnjim vstajanjem in ki prav tako želi spremeniti te svoje navade. Tako bosta lahko drug drugega motivirala in si stala ob strani, ko stvari ne bodo potekale ravno tako, kot bi morale. V dvoje bosta lažje dosegla cilj, kot če na vpeljevanju nove spalne rutine dela samo ena oseba. Bodita drug drugemu osebna jutranja budilka in osebna motivatorja. Pa saj veste, v dvoje gre lažje.