Domov Zanimivosti Sedem korakov za ohranjanje zdravih zob – za vse življenje

Sedem korakov za ohranjanje zdravih zob – za vse življenje

Lep nasmeh lahko traja celo življenje – če za to poskrbite. Skrb za zdrave zobe se začne že zgodaj. Zaradi tega je pomembno, da starši svojim otrokom čim prej privzgojijo dobre oralne zdravstvene navade in jih naučijo zobne higiene že v ranem otroštvu.

Glede na poročilo iz ZDA (Poziv k spodbujanju ustnega zdravja), otroci izgubijo več kot 51 milijonov šolskih ur, odrasli pa zaradi zobne bolezni ali obiskov zobozdravnikov vsako leto izgubijo več kot 164 milijonov delovnih ur. V letu 2019  naj bi skupni račun za zobozdravstvene storitve znašal več kot 70,1 milijarde USD.

Poročilo tudi pravi, da je pri otrocih, starih med 5 in 17 let, zobna gniloba pogostejša kot astma ter pogostejša kot seneni nahod in predstavlja veliko grožnjo za splošno zdravje in dobro počutje.

Pred kratkim je ob praznovanju nacionalnega meseca otroškega zdravja, podjetje Colgate, ki je eden izmed vodilnih proizvajalcev produktov za dentalno higieno predstavilo “Sedem korakov do svetlega nasmeha”, ki so jih razvili z namenom ohranjanja zob in dlesni.

Teh sedem korakov, si lahko preberete spodaj:

1. Ščetkajte zobe in dlesni s fluoridno zobno pasto vsaj dvakrat na dan, zlasti po zajtrku in pred spanjem.

2. Redno obiskujte zobozdravnika.

3. Vsak dan si zobe čistite z nitko.

4. Uporabite fluoridno izpiranje za močne, zdrave zobe in dlesni.

5. Omejite, kolikokrat vsak dan jeste prigrizke – in ne pozabite na zdravo prehrano ter poskrbite za dnevni vnos kalcija.

6. Nosite ščitnik za usta, ko igrate šport.

7. Vprašajte svojega zobozdravnika o zobnih tesnilnih masah.

S svojim programom “Bright Smiles, Bright Futures” je Colgate dosegel več kot 50 milijonov otrok z brezplačnimi zobnimi pregledi, napotnicami na zdravljenje in izobraževanjem o ustnem zdravju. Podjetje je več kot na polovici poti, da izpolni svojo javno zavezo, da bo s temi storitvami doseglo 100 milijonov otrok. “Bright Smiles, Bright Futures” omogoča otrokom, da prevzamejo nadzor nad svojim ustnim zdravjem in pomagajo pri večji ozaveščenosti o pomembnosti vzdrževanja dobre zobne higiene.

Foto: SHUTTERSTOCK