Domov Za Navdih Filozofija stoicizma in zakaj je vredna vaše pozornosti

Filozofija stoicizma in zakaj je vredna vaše pozornosti

“Če vas muči kaj zunanjega, bolečina ni posledica same stvari, temveč vaše presoje o njej; in to sojenje lahko kadar koli prenehate. ” –  Marcus Aurelius

Čeprav danes nadenemo etiketo stoika nekomu, ki nas neposredno ignorira ob emocionalnem izbruhu, je bila filozofija stoicizma veliko globlja, in takšen stil življenja veliko bolj zdrav. Mnogi še dan danes brskajo po teh filozofskih tekstih, ter črpajo znanja, ki jim bodo prinesla razsvetlitev, ali tolažbo.

Filozofija stoicizma izvira iz Aten, njen ustanovitelj pa je Zenon iz Kitije, katerega zgodba je resnično zanimiva…

Zgodba o Zenonu iz Kitija

Zenon iz Kitija / Foto: SHUTTERSTOCK

Zenon izvira iz Kitija, kakor ste verjetno že ugotovili sami. Kot njegov oče, je bil tudi sam trgovec. Oče naj bi mu s svojih popotovanj prinašal knjige o Sokratu, ki je bil nekoč znani grški filozof. Mnogi menijo, da ga je to zanimanje za stvari rešilo pred morebitno tragedijo, ki bi sledila po prav tako navidezno tragičnem dogodku. Zenon, ko je nato postal bogat trgovec, je doživel brodolom, ter izgubil vse blago, ko je plul do Aten. Bil je sam, in brez denarja, toda Zenon se ni kesal. Namesto tega, se je pridružil atenskim filozofom, in kmalu učil tudi lastne učence. Izumil pa je novo filozofijo, ki jo danes poznamo, kot stoicizem.

Zakaj je ta filozofija vredna pozornosti?

Po značaju je ta teorija več kot tolažilna. Uči nas, da racionalno gledano, na nekatere stvari pač ne moremo vplivati. Tako kot Zenon ni mogel dobiti nazaj svojega blaga, tudi mi ne moremo vplivati na vse, kar se nam zgodi v življenju. Bistvo pa je, da se z nevšečnostmi soočamo z pogumom, ki je bil le eden od mnogih vrlin stoicizma.

V kaj točno verjamejo Stoiki?

 V LOGOS, poleg drugih stvari.

LOGOS, je bil njihov izraz za vzrok in učinek, po katerem naj bi se ravnal ves svet. Stoiki so trdili, da ima vse kar se zgodi v ozadju racionalnost, tudi če ne namenoma.

Filozofija se deli na tri veje – logiko, fiziko in etiko.

Po osebnosti, stoiki morda res ne delujejo najbolj emocionalno, vendar na svet gledajo s strani razumevanja, in naučenosti. Bili so, na primer med prvimi nasprotniki suženjstva, Nelson Mandela je bil denimo eden od znanih ljudi našega časa, ki je bral njihove tekste. To je delal kar iz zapora, medtem ko je bila njegova rasa (Afriško Ameriška) gledana z viška.

Kateri so bili znani filozofi Stoicizma?

Poleg ustvarjalca, Zenona iz Kitije, na misel prideta še dve imeni – rimski cesar Marcus Aurelius, in Seneca. Marcus se je predvsem ukvarjal z etičnim delom te filozofije kljub temu da je bil cesar, Seneca pa se je pospel na mesto cesarjevega svetovalca.

Zakaj tej filozofiji danes raste priljubljenost?

Kot je nekoč rekel Seneka, “Ni reven tisti, ki ima malo, vendar tisti, ki se podi za več. “

Morda je ta filozofija pač primerna za naš moderni svet. Morda pa je bistvo to, da ima ideje in vrednote, ki so premagale bitko s časom.