Domov Zabava Daniel Radcliffe je odgovoril na J.K. sporni “transfobični” tvit

Daniel Radcliffe je odgovoril na J.K. sporni “transfobični” tvit

Avtorica Harryja Potterja je konec tedna objavila na Twitterju zapis, za katerega se je nekaterim zdelo, da je transfobične narave. Zapisala je: “Če seks ni pravi, ni istospolne privlačnosti.” Na to je še zapisala:“Osebe, ki so trans poznam in obožujem, vendar črtanje koncepta spola mnogim odvzame možnost, da smiselno razpravljajo o svojem življenju. Ni sovraštvo govoriti resnico”.

Številni znani obrazi so nastopili kritično, da bi J.K. prepričali da to, kar govori diši po “transfobiji” in med njimi je spregovoril tudi Radcliffe, ki se je v filmskih različicah knjig pisateljice pojavil kot mladi čarovnik.

Daniel je v svojem zapisu za The Trevor Project, ameriško neprofitno organizacijo, ki pomaga pri preprečevanju samomorov med mladimi LGBTQ, zapisal: “Razumem, da bodo nekateri mediji to imenovali boj med JK Rowlingom in mano. Ampak to res ni tisto, kar se dogaja in ni tisto, kar je trenutno pomembno. Čeprav je J.K. nedvomno odgovorna za potek mojega življenja, se mi zdi, da moram nekaj povedati. Transspolne ženske so ženske. Vsaka trditev v nasprotju zbriše identiteto in dostojanstvo transspolnih ljudi in nasprotuje vsem nasvetom strokovnih zdravstvenih organizacij, ki imajo na tem področju veliko več strokovnega znanja kot J.K. ali jaz”.

30-letni igralec je spregovoril vsem oboževalcem Harryja Potterja, ki so se po objavah J.K. Rowlin počutili konfliktno. Povedal je: “Zelo mi je žal za bolečino, ki so vam jo povzročili ti komentarji. Resnično upam, da v avtoričinih zgodbah ne boste popolnoma izgubili tistega, kar vam je bilo dragoceno,” in nadaljeval. “Če ste v teh zgodbah našli kaj, kar bi vam ugajalo in vam pomagalo v katerem koli trenutku v vašem življenju – je to med vami in knjigo, ki ste jo prebrali, in je sveto. Ne poslušajte razne komentarje in se osredotočite nase”.

Foto: SHUTTERSTOCK