Domov Zanimivosti Ko gremo na dopust, kam z mačko?

Ko gremo na dopust, kam z mačko?

Pravijo, da je pes žival, ki se naveže na človeka, mačka pa žival, ki se naveže na prostor. To zagotovo drži, saj se mačke v neznanem in novem prostoru zagotovo ne počutijo dobro. Rade imajo svoj dom, kjer točno vedo, kje so njihovi priljubljeni kotički. Izjema so morda muce, ki so vajene potovanj in razstav. S temi je gotovo lažje in imajo v »mačjem hotelu« nekaj manj težav, prav tako pa tudi v primeru, da jih v oskrbo predamo kakšnemu kolegu z razstav ali vzreditelju, ki ve, kako poskrbeti zanje.

Za »navadne« muce, ki so vajene biti ljubljenke, je zagotovo najbolje, da ostanejo doma. Kljub temu, da je mačjih in pasjih hotelov kar nekaj že tudi pri nas, verjemite, da jim tam ne bo prav nič prijetno in da je to le izhod v sili, takrat ko nimate druge rešitve.

Kadar muci ne morete zagotoviti takšnega luksuza, pa se z nekom dogovorite, da se pri vas oglasi enkrat ali še raje dvakrat dnevno. Takrat naj mačko nahrani, poskrbi za njeno stranišče in se z njo malo poigra ter jo pocrklja.

  1. Zaprite vrata sob, v katere mačka ne gre, druga vrata pa fiksirajte, da se ne morejo po nesreči zapreti in tako ujeti mačko v sobo, kjer nima hrane, vode in stranišča.
  2. Očistite mačje stranišče in vanj nasujte dovolj peska. Pripravite pesek in hrano, da ne bo treba oskrbniku po nakupih.
  3. Odstranite vse, kar bi lahko bilo nevarno: vaze, ki se prevrnejo, rože, ki so strupene ali kličejo k temu, da mačka iz njih zmeče prst, izključite električne kable, ki bi lahko bili nevarni.
  4. Voda naj bo na dveh lokacijah, v dveh skledah, da ne bo mačka žejna, če posodo prevrne. Tudi posodo s suho hrano naj ima na »rezervni« lokaciji – če ostane lačna, ji bo tudi ta hrana prišla prav, pa četudi se sicer za suho hrano ne zmeni kaj prida.
  5. Poskrbite, da bo v stanovanju primerno toplo. Pozimi nastavite regulator gretja, poleti pustite odprta vrata v prostor na severni strani, ki je hladnejši.
  6. Mački pripravite kakšno zanimivo igračko, na primer novo pero. Če je rada na okenski polici in spremlja dogajanje na vrtu, lahko nanj namestite ptičjo krmilnico, da bo skozi okno opazovala ptice in se zamotila.

Foto: SHUTTERSTOCK