Domov Življenjski Stil Nasveti: Kako premagati utrujenost?

Nasveti: Kako premagati utrujenost?

Utrujenost se lahko pojavi nendaomoa, lahko traja krajše ali daljše obdobje. Do utrujenosti lahko pride zaradi bolezni, poškodbe, stresa v službi, smrti v družini ali česar koli drugega. Če opazimo utrujenost, si pogosto ne vzamemo časa za počitek. Telo si tako ne opomore, psiha ravno tako ne, obremenitev pa se kopiči in njena teža je vse večja. In če nas kronična utrujenost ne prisili k temu, da se vendarle ustavimo, se lahko nazadnje pošteno zalomi – fizično, psihično ali oboje.

Sindrom kronične utrujenosti, ki je prepoznan kot bolezen, ki je lahko tudi dolgotrajna, se lahko kaže z znaki, ki jih pogosto ne upoštevamo, češ da se nas je lotil zgolj nedolžen prehlad.  V prvi vrsti smo seveda izjemno utrujeni, kar se lahko vleče tudi več mesecev. Nimamo energije, kar ves čas bi bili v postelji, vsa opravila se nam zdijo težka in zahtevna, že najmanjši napor nas izčrpa. Tudi kadar se pošteno naspimo, se ne počutimo niti malo bolje. Pogosto je pospremljena s fizičnimi bolečinami, tako se lahko pojavijo bolečine v mišicah in sklepih, včasih imamo povečane bezgavke, prav tako pa nas muči glavobol, pozabljivost, pomanjkanje koncentracije …

Foto: freepik.com

Kronična utrujenost ni težava, ki bi jo lahko odpravili čez noč. Nasvet, da naj se dobro naspimo, gremo na masažo in pojemo zdrav obrok, torej ne more obroditi sadov. Lahko, ampak le začasno. 

Kadar ste utrujeni daljši čas, običajno več kot šest mesecev, se kronična izčrpanost vsekakor mora zdraviti pod zdravniškim nadzorom. Sindrom kronične utrujenosti prizadene predvsem ženske, saj so te ali bolj obremenjene ali bolj dovzetne, pri vseh bolnikih pa se skuša najprej ugotoviti razlog, ki pa ga ni tako lahko dognati. Preverijo se nivoji hormonov, morebitne nevrološke nenormalnosti, težave z imunskim sistemom, pogovori se o stresu in travmah v mesecih pred nastopom bolezni in med njenim trajanjem. Pred postavitvijo diagnoze sindroma kronične utrujenosti je potrebno izključiti vse druge bolezni, kar se večinoma opravi s krvnimi in urinskimi testi.

Kronična utrujenost se zdravi simptomatsko, torej z odpravljanjem posameznih težav s pomočjo zdravil, prav tako pa je potreben celosten pristop, ki se osredotoča tudi na psiho. Poleg tega se svetuje zdravo življenje z izogibanjem stresu ter dovolj počitka, predvsem pa primerna telesna dejavnost.

Foto: pixabay.com