Domov Življenjski Stil Nasveti, ki odženejo slabo voljo in negativne misli

Nasveti, ki odženejo slabo voljo in negativne misli

Smejte se!

Negativne misli nas lahko hitro prevzamejo v tej meri, da nam pričnejo krojiti življenje. Bolj kot se jim predajamo in večkrat kot jim podležemo, bolj so trdovratne in težje se jih je znebiti. Nazadnje postanemo povsem črnogledi, v vsakem trenutku nas prevzemata strah in pesimizem. Negativne misli se lahko razrastejo izjemno hitro, kar pomeni, da depresija gotovo ni daleč, zato je treba proti njim ukrepati takoj, ko se pojavijo. Poiskati moramo njihov vzrok, razmisliti o tem, kakšne so naše druge možnosti, prav tako pa moramo skrbeti za pozitivno razmišljanje z vsakdanjimi preprostimi metodami, ki nas sprostijo napetosti, preženejo strah in vračajo upanje ter »sončen« pogled na svet in naše življenje.

Metode, ki vodijo v pozitivno razmišljanje

V nadaljevanju si preberite, katere so tiste metode, ki najbolj učinkovito preženejo negativne misli, še preden se vas loti depresija. Upoštevajte jih čimveč in vaše negativne miselne vzorce bodo pričeli nadomeščati pozitivni.

Foto: Shutterstock

1. Joga in meditacija

Joga skrbi tako za telo kot duha, torej nam pomaga pri dobrem počutju tako na telesnem kot psihičnem oziroma spiritualnem nivoju. Menite, da je joga za vas preveč zapletena? Potem se ne obremenjujte z jogiji, ki izvajajo najzahtevnejše asane, in se spomnite, da je pri jogi v prvi vrsti pomembno dihanje. Pri njej se ne osredotočate na težave, temveč na dihanje, ki vas očisti in sprosti. Pri njej pozabite na težave in se napolnite s pozitivno energijo ter dobrim počutjem, zaradi katerega je kasnejši spopad s težavami precej lažji in produktivnejši.

Foto: Shuttestock

2. Smeh in nasmeh

Negativne misli se pogosto kažejo tudi v naši nezmožnosti, da se nasmehnemo ali od srca nasmejimo. Nasmeh ne vpliva dobro zgolj na druge, temveč predvsem na nas same, žal pa se je potrebno včasih kar nekoliko prisiliti, da si ga znamo ponovno pričarati na obraz. Nasmeh nam sam po sebi pomaga sprostiti stres, tako da imajo pozitivne misli več prostora kot sicer.

Foto: Shutterstock

3. Obdajte se s pozitivnimi ljudmi

Imate prijatelje, sodelavce in znance, ki ves čas negodujejo, vidijo samo slabe stvari, ne verjamejo v nič dobrega in jim prav vsaka stvar predstavlja problem? Če želite prijatelje za depresijo, prav, sicer pa se jim raje izognite. Družite in pogovarjajte se z ljubečimi, pozitivnimi ljudmi, ki sledijo svojim sanjam, si zadajajo dobre cilje, ki vedo, da je pozitivno razmišljanje že polovica poti do cilja.

Foto: Shutterstock

4. Zavedajte se, da ste odgovorni

Ne iščite krivca za to, da je vaše življenje takšno, kot je. Niste žrtev, temveč svoje življenje ustvarjate sami, zato ste zanj tudi sami odgovorni. To pomeni, da ga morate zares vzeti v svoje roke. Če je potrebna sprememba na bolje, se je morate lotiti sami, ne pa tičati na mestu in se izgovarjati, da ste ujeti in da ne morete ničesar spremeniti. Zamenjajte negativne misli s pozitivnimi, ki vodijo v svetlejšo prihodnost.

Foto: Shutterstock

5. Ne stremite k popolnosti

Tudi vi včasih razmišljate o tem, kaj vse je narobe z vami? Depresija pogosto izvira prav iz tega, da na sebi iščete zgolj napake. Vendar pa je resnica takšna, da nihče ni popoln. Namesto da se posvečate svojim slabim lastnostim, se raje posvetite dobrim. Učite se iz svojih napak in načrtujte spremembe, ki vas bodo v bodoče pred njimi obvarovale, nikar pa ne obupujte. Vsakdo od nas je poseben, vsakdo skriva v sebi marsikaj lepega, treba je le najti način, da se to pokaže navzven.