Domov Življenjski Stil Meditacija: Izboljšuje kvaliteto življenja

Meditacija: Izboljšuje kvaliteto življenja

Meditacija in z njo povezana joga je tudi pri nas vse bolj priljubljena, saj pozitivne posledice meditiranja že dolgo niso več zgolj špekulacija, temveč so znanstveno dokazane. Večina tistih, ki se ukvarjajo z meditacijo, vam bo povedala, da so ob rednem meditiranju postali precej bolj srečni, bolj zadovoljni, bolj mirni. Če vas to ne prepriča, pa si poglejmo dejanske razloge, ki govorijo v prid meditaciji in se nanašajo na telo, um in duha:

  1. Meditacija izboljšuje možgansko aktivnost, poleg tega pa dokazano vpliva tudi na spremembo v strukturi možganov. Zaradi tega pospeši naše kognitivne sposobnosti in vpliva na inteligenco.
  2. Z meditiranjem si izboljšamo pozornost in osredotočenost. Smo bolj fokusirani in se lažje koncentriramo, kar ima velik vpliv na naše učenje in delo.
  3. Meditacija nam pomaga do močne volje. Smo bolj odločni ter sami pri sebi najdemo več energije.
  4. Meditiranje vodi v manj intenzivno čustveno odzivanje, kar pomeni, da lažje opravimo tako s pozitivnimi kot negativnimi stvarmi. Prav tako bistveno vpliva na naše psihično zdravje in zmanjšuje pojavnost depresije. Z njim odpravimo stres in napetost ter se znebimo strahov, odpravimo lahko panične napade.
Silhouette of woman praying over beautiful sunrise background

Skupinska meditacija

Zelo priljubljene so skupinske meditacije, ki so tudi pri nas vse bolj dostopne.

  1. S pomočjo meditacije sami sebe bolje spoznamo (tako svoje telo kot čustva), hkrati pa razvijemo tudi večje sočutje do drugih.
  2. Dokazano je, da nam meditacija pomaga do boljših medosebnih odnosov. Ker smo bolj mirni, dojemljivi, sočutni in sproščeni, je tudi zakon precej bolj miren in harmoničen.
  3. Meditacija pomirja in sprošča, zato nam pomaga do kakovostnejšega spanca. S pomočjo meditacije pridobimo zdravo samopodobo, drugače pričnemo dojemati svoje telo, do njega imamo boljši odnos in zato zanj tudi bolje skrbimo.
  4. Meditiranje nam pomaga znižati krvni tlak in zmanjša tveganje za srčne bolezni.
  5. S pomočjo meditacije vplivamo na mnoge telesne procese v organih, tkivih in celicah, zaradi česar si izboljšamo imunski sistem in smo bolj odporni na marsikatero okužbo.
  6. Meditacija zmanjšuje bolečine in odpravlja vnetja, torej bistveno pomaga tudi takrat, ko smo že bolni.