Domov Življenjski Stil Čaji, ki hitro pomirijo in odpravijo stres

Čaji, ki hitro pomirijo in odpravijo stres

Pitje tople skodelice zeliščnega čaja sredi dneva ali večera je lahko sproščujoč ritual. Dokazano je, da imajo nekateri zeliščni čaji lastnosti, ki lahko pomagajo olajšati stres in pomagajo pomiriti. Preberite, kateri čaji vam bodo pomagali, da se lažje umirite in odpravite stres.

1. Lipov čaj

Lipa naj bi pomagala lajšati tesnobo. Uživanje izvlečkov iz cvetov lipe v obliki čaja pomaga pri sprostitvi in lajšanju nespečnosti.

To je pokazala tudi študija, objavljena v strokovni literaturi Journal of Ethnopharmacology. Strokovnjaki so ugotovili, da lahko lipov čaj pomaga odpravljati stres, ščiti pred anksioznostjo in pomirja.

2. Zeleni čaj

Teanin je aminokislina, ki se nahaja tudi v zelenem čaju. Slednja pomirja celo telo in odpravlja stres. Prav tako pa lahko teanin pomaga pri dvigu pozitivnega razpoloženja, izboljša delovanje možganov in preprečuje razvoj anksioznosti.

Raziskave so pokazale še, da imajo tisti ljudje, ki redno pijejo zeleni čaj, manj težav s previsokim krvnim tlakom ali povišanim nevarnim holesterolom.

3. Kamilični čaj

Če imate težave z nespečnostjo, če se ponoči pogosto prebujate ali pa ne spite trdno, vam lahko pomaga skodelica toplega kamiličnega čaja. V študiji, objavljeni v BMC komplementarni in alternativni medicini leta 2011, so ugotovili, da kamilica izboljšuje spanje in preprečuje nsepečnost.

4. Rožmarinov čaj

Da bi bil skozi leta vaš um oster, je pomembno, da ostanete telesno in duševno aktivni, sledite dieti, ki vsebuje veliko antioksidantov in omega-3 maščobnih kislin, in obvladujete svoj stres. Pomagajo lahko tudi nekatera naravna sredstva, kot je rožmarin. Obstajajo tudi dokazi, da lahko rožmarin izboljša zdravje možganov s spodbujanjem možganske aktivnosti, ki sodeluje pri nadzoru razpoloženja.

Foto: freepik.com