Domov Življenjski Stil Ali veste, zakaj tehtnica med menstruacijo pokaže več kilogramov?

Ali veste, zakaj tehtnica med menstruacijo pokaže več kilogramov?

Se prehranjujete zdravo, se gibate, pijete zadosti tekočine, ko pa stopite na tehtnico, pa kljub temu sledil razožaranje? In ko pomislite, ugotovite, da se bližajo tisti dnevi, ko boste dobile menstruacijo. Zakaj tehtnica pokaže več?

Približno teden dni pred menstruacijo se lahko zgodi, da bo tehtnica pokazala kak kilogram več od pričakovanega. Vas zanima zakaj?

V ženskem telesu se že nekaj dni pred pričetkom menstruacije pričnejo odvijati določeni procesi. Zgodi se lahko, da odvečna voda zastaja v telesu, prihaja pa lahko tudi še drugih sprememb.

Hormonske spremembe

Kriv je progesteron

Eden od krivcev je progesteron, ki je nujen v zgodnjih fazah nosečnosti. Namreč, ko pride do menstruacije in se spočetje ne zgodi, se raven progesterona zniža, in kot stranski učinek vsaka celica v telesu zadrži nekaj vode. Rezultat tega je povečanje telesne mase.

Ste vedeli, da lahko tehtnica pokaže tudi do pet kilogramov več?

Woman feet standing on Weight Scale on wooden background

Prebavne težave

pojavijo se lahko tudi prebavne težave, napihnjenost. Nihanje hormonov, ki so značilni v dneh pred menstruacijo pa lahko povzročijo tudi drisko ali zaprtost. Zaradi zaprtosti in neredne prebave se lahko zgodi, da tehtnica pokaže kak kilogram več.

Želja po določeni hrani

Poleg napihnjenosti in zastajanja vode lahko vaši hormoni vplivajo tudi na hrepenenje po določeni hrani, ki pospešijo začetek prvih dveh težav. Prav tako se lahko nekaj dni pred pričetkom menstruacije pojavi volčja lakota. A ta navadno s prvim dnem menstruacije mine.

Zato se nikar ne jezite na tehtnico ali pa se nekaj dni pred pričetkom menstruacije ne tehtajte, da ne boste po nepotrebnem slabe volje.

Foto: freepik.com