Domov Življenjski Stil Super trik, ki očisti pečico brez kemikalij

Super trik, ki očisti pečico brez kemikalij

Čiščenje pečice je za večino ljudi zagotovo eno izmed najbolj zoprnih opravil, ki ga lahko postavimo ob bok le še čiščenju straniščne školjke. Le kdo si želi čistiti posušeno in na stene pečice zalepljeno maščobo in ostanke hrane? Nadležno drgnjenje, potenje in tiho preklinjanje so obvezni spremljevalci te neprijetne dolžnosti. Seveda bi lahko posegli po dragih in korozivnih čistilnih produktih, ki bi nam čiščenje pečice zagotovo olajšali.

Čiščenje pečice s sodo bikarbono je poceni in preprosto, ne smemo pa pozabiti tudi na to, da je takšna rešitev izjemno učinkovita in povsem varna. S sodo bikarbono boste pečico očistili v pičlih 20 minutah. Pri tem drgnjenje skoraj ne bo potrebno, pečico pa boste lahko uporabili takoj po čiščenju. Najboljše od vsega skupaj pa je zagotovo to, da se boste izognili uporabi dražečih sintetičnih čistilnih sredstev.

Za temeljito očiščeno pečico ne potrebujete zdravju neprijaznih čistil.

Verjetno se že sprašujete, kako poteka čiščenje pečice z uporabo sode bikarbone. Sledite naslednjemu postopku:

Sodo bikarbono zmešajte s toliko vode, da dobite belo pasto. Priporočamo vam, da zmešate polovico skodelice sode bikarbone in 3 žlice vode. Ta količina bo zadostovala za pečico klasične velikosti. Po potrebi pa lahko pripravite tudi več ali manj paste.

Foto: Shutterstock

Pasto nanesite na notranje stene pečice. Pri tem se izogibajte elementom, ki se segrevajo, nikakor pa ne smete pozabiti na okno pečice. Za lažje delo oziroma hitrejše čiščenje pečice lahko pri tem uporabite majhno spatulo, prav tako pa lahko pasto nanesete kar z roko (ne pozabite na rokavice).
Pustite, da pasta s sodo bikarbono deluje 15 minut. Pri trdovratnejši maščobi lahko sodo pustite delovati tudi dalj časa.

Pečico temeljito obrišite z vlažno papirnato brisačo.

Bodite pozorni na to, da boste res temeljito pobrisali vso pasto. Pri tem si pomagajte z naslednjim trikom: ko pobrišete notranjost pečice s suho papirnato brisačo, vse skupaj ponovite še s kisom. Zmočite papirnato brisačo s kisom in še enkrat pobrišite notranjost pečice. Tako boste lahko prepričani, da ste čiščenje pečice opravili kar se da temeljito.

Foto: Shutterstock