Domov Življenjski Stil Ne morete spati? Preberite si, kateri so najpogostejši vzroki za nespečnost

Ne morete spati? Preberite si, kateri so najpogostejši vzroki za nespečnost

Verjetno že veste, koliko spanja potrebujete (približno osem ur), vendar se sprašujete, zakaj še vedno ne morete zaspati, ko greste spat. Težave s spanjem so veliko pogostejše, kot morda mislite, na njihov pojav vplivajo različni dejavniki. Če ste eden izmed tistih, ki se več ur prevrača v postelji, spremenite nekatere navade. Ne trenirajte in ne večerjajte prepozno in morda preskočite še popoldanski spanec. Najpogostejši vzroki težav s spanjem so:

Nespečnost

Obstajajo različne vrste nespečnosti. Akutna je tista, ki traja manj kot mesec dni, kronična pa je tista, ki traja dlje od tega in se pojavlja vsaj tri noči na teden. Najpogostejši vzroki akutne nespečnosti vključujejo družinske težave, stres pri delu in nekatere travmatične dogodke. Dolgotrajen stres povzroči razvoj kronične nespečnosti, snovi, kot so alkohol, kofein in tobak, pa poslabšajo stanje. Za zdravljenje nespečnosti se uporabljajo številni načini zdravljenja, vključno s kognitivno vedenjsko terapijo in nekaterimi zdravili. V pomoč so lahko tudi spremembe življenjskega sloga.

Nokturija

Pogosto je potreba po uriniranju ponoči, najpogosteje pa se pojavi pri ljudeh, starejših od 60 let. Pri ženskah je nokturija lahko posledica menopavze, poroda ali prolapsa medeničnih organov, pri moških pa je povečana prostata. Na razvoj nokturije vplivajo tudi srčne bolezni, pa tudi povečan vnos tekočine pred spanjem. Na nekatere dejavnike ne morete vplivati, vendar lahko nekatere stvari držite pod nadzorom. Če sprememba življenjskega sloga ne pomaga, vam bo zdravnik predpisal zdravila, ki sprostijo vaš mehur.

Indoor shot of young attractive man waking in morning, wants to sleep, handsome guy stretching and yawning, holding his pillos, covering half of face, posing with closed eyes, dressed gray t shirt.

Spalna apneja

Stanje, v katerem se dihanje prekine in nato nadaljuje, je eden glavnih razlogov za pomanjkanje spanja. Bolniki izgubijo sapo, glasno smrdijo in se zaradi pogostega prebujanja ponoči ne zadržijo dovolj počitka. Apneo lahko zdravimo z različnimi metodami, vključno z uporabo naprave, ki med spanjem ohranja odprte dihalne poti. Poleg tega je priporočljivo uravnavati telesno težo in uživati zdravo hrano.

Določena zdravila

Znano je, da lahko nekatera zdravila (amfetamini, kortikosteroidi…) vodijo do težav s spanjem. Če jih uporabljate, se posvetujte s svojim zdravnikom o možnosti njihovega pitja prej čez dan in ne pred spanjem.

Demenca

Demenca je opredeljena kot izguba duševnih funkcij, ki vplivajo na vsakdanje življenje in dejavnosti. Eden od simptomov, ki ga pogosto spremlja, je težava s spanjem. Bolezni ni mogoče pozdraviti, vendar jo je mogoče nadzorovati. Zdravila pomagajo pri simptomih, kot so motnje spanja in tesnoba, koristna pa je tudi delovna terapija.

Foto: freepik.com

Bolečina

Ne glede na to, ali vas boli glavobol, želodec ali kaj drugega, so možnosti, da zaspite, drastično manjše. Če trpite za kronično bolečino, v dogovoru z zdravnikom poiščite rešitev za premagovanje te težave.

Sindrom nemirnih nog

Ta bolezen pogosto vodi do težav s spanjem. Neprijeten občutek v nogah in potreba po njihovem premikanju otežujejo spanec, kar čez dan vodi v utrujenost. Ko boste odkrili sprožilce, ki v vašem primeru vodijo do sindroma živčnih nog, se boste lažje spoprijeli z neprijetnimi simptomi te bolezni.

Foto: freepik.com