Marko Potrč objavil zapis, ki ga delijo tisoči

<div id="midasWidget__r92"></div>

Priljubljeni televizijski voditelj Marko Potrč je včeraj na družbeno omrežje Facebook delil dolg zapis. Zapisal je svoj pogled na koronavirus covid-19, na zapiranje, karanteno in omejitve. Zapisal je tudi, da mu je veliko ljudi odsvetovalo ta zapis, da naj ne izraža javno svojega mnenja glede virusa in stanja, povezanega z njim, češ, da bi mu to lahko precej škodovalo.
“Osebno pa temu preprosto ne želim verjeti. Zato, ker nikomur ne želim žalega in zato, ker je povedati svoje mnenje ena naših osnovnih pravic. Ne želim živeti v svetu, kjer bi se svoboda govora kakorkoli kaznovala. Dokler seveda to ni žaljivo ali zlonamerno. Če bi izgubili svobodo govora, bi postali sužnji. In verjamem, da se tega vsi zavedamo. Tudi tisti, ki odločajo. Dvomim, da je kdorkoli tako filmsko angažiran ustaviti svobodo govora. Verjamem, da je beseda, ki je dobronamerna, doprinos k lepši in boljši prihodnosti za nas vse,” je zapisal Potrč.

Preden se je lotil zapisa, si je svoje mnenje zgradil na podlagi številnih informacij in mnenj strokovnjakov.

Po vsem, kar sem slišal, izvedel, prebral in spoznal, je moje mnenje sledeče:
Ta virus lahko človeka resno ogrozi, če ga tako rečeno ulovi v določenem trenutku neke težave z imunskim sistemom, ali pa če doleti eno od visoko rizičnih skupin. Torej zelo stare ljudi, ali resno bolne. Sicer pa gre za virus, ki pri veliki večini povzroči prehlad, ali stanje podobno blagi gripi. Pri mnogih niti tega ne. To govorijo tudi številke. ČE STE POVPREČNO ZDRAV ČLOVEK, VAS TA VIRUS NE OGROŽA NIČ BOLJ KOT PODOBNI VIRUSI, KI JIH POZNAMO ŽE OD NEKDAJ
,” je zapisal in nadaljeval: “Stanje, ki ga imamo od marca me dobesedno duši. Kot marsikoga. Ukrepe, ki smo jih imeli ter trenutne napovedi, ali pa bolje rečeno negotovost, v kateri se nas pušča, je težko razumeti. Naj gre za začetek šolskega leta, napovedi karanten oziroma za odvzem svobode, ali pa kako bo izgledalo naše življenje nasploh v prihajajočih mesecih. Ogromno stvari nima nobene logike. Ne rabim jih naštevat, ker dovolj bodejo v oči. Odgovornost nas vseh pa je, da povemo na glas, ko vidimo, da gremo v napačno smer. In moje mnenje je, da to ni prava smer.

Nato je objavil podatke o virusu v Sloveniji in med drugim zapisal tudi, da imamo trenutno v Sloveniji na intenzivni negi tri osebe, ki imajo koronavirus: “Še enkrat, 3 osebe so v tem trenutku na intenzivni negi v vsej Sloveniji! Skupno pa imamo po statistiki trenutno hospitaliziranih (na zaradi tega virusa, ampak z njim!) 17 oseb. 17! V vsej Sloveniji!

POMEMBNO:
Te številke so v zadnjih tednih več ali manj enake. Torej se z novimi okužbami ne večajo!
Število okužb samo po sebi dejansko ne more biti merilo za resnost grožnje, ki jo nek virus predstavlja.
Še en pomemben podatek, ki ga mediji in odgovorni ne podajajo, je, da DOBRIH 80% OKUŽENIH TA VIRUS PREBOLI KOT RAHEL PREHLAD, ENODNEVNI GLAVOBOL ALI PA CELO SPLOH NE VEDO, DA GA IMAJO, dokler jim tega recimo ne pove test.”

Med drugim je zapisal tudi, da je razočaran nad nekaterimi mediji, ker nekritično in brez raziskovalnega novinarskega pristopa širijo paniko.

Svoj dolg zapis pa je Potrč zaključil z besedami: “Ne vzemite nam življenja, otrokom pa ne otroštva. Z vsem tem naštetim se kot starš enostavno ne bi nikoli sprijaznil. Zaradi nečesa, kar nas ne ogroža nič bolj kot veliko drugih stvari, ki jih poznamo že od nekdaj, zagotovo ne.
Če pa bi dejansko prišel smrtonosni virus, ki bi resno ogrožal recimo vsaj 5% povprečnega prebivalstva, torej ne zgolj najbolj ranljivih skupin, pa verjemite, da starši sami ne bi spustili otrok iz naših domov.

Namesto tega predlagam, da naredimo vse, da zaščitimo ranljive skupine. Predvsem domove za ostarele. Brezpogojno se strinjam, da k babici v dom pridem na obisk v popolni zaščitni obleki, če boste tako rekli. Ker tam to ima smisel. Pa tudi maske lahko nosijo ljudje, ki to želijo. Ki se bodo tako počutili bolj varne. Nimam nič proti temu. Sicer pa ne pričakujte, da bomo vsi zaradi tega virusa, ki nas življenjsko ne ogroža, prenehali živeti.

Njegov celoten zapis si lahko preberete spodaj.

Foto: Facebook

<div id="midasWidget__r92"></div>

Written By

Bum Novice