Borovnice ščitijo srce in možgane, preprečujejo razvoj raka

<div id="midasWidget__r92"></div>

Borovnice zagotovo spadajo med superživila in strokovnjaki svetujejo, da po njih posežemo čim bolj pogosto. V času, ko so zrele, je prav, da uživamo sveža, izven sezone pa so prav tako zdravilni zamrznjeni sadeži, ki jih lahko odtajimo in uživamo v različnih oblikah.

Borovnice spadajo med najbolj zdravilne sadeže, ne le zaradi visokega odstotka vitamina C, ampak tudi zaradi antioksidantov, fitonutrientov in vlaknin, ki ščitijo telo pred oksidativnim stresom – pravi ameriška nutricionistka Ella Davar.

Kaj borovnice vsebujejo?

Predvsem železo, cink, kalcij, magnezij in kalij, pa tudi vitamine C, E in K. Ena skodelica borovnic vsebuje približno 84 kalorij, 1 gram beljakovin, 4 grame vlaknin, 21 gramov ogljikovih hidratov in ne vsebuje maščob.
Borovnice nam uspešno pomagajo krepiti imunski sistem. Vsebujejo antocianine, znane po svojih protivnetnih lastnostih. Fitokemikalije in vlaknine borovnic vplivajo na črevesno floro, od koder prihaja od 60 do 80% našega imunskega sistema. Antocianini izboljšajo črevesni mikrobiom s pomočjo dobrih bakterij, kar zmanjša črevesno vnetje in krepi splošno imunost.

To jagodičevje je tudi polno vitamina C in cinka, ki pomagata v boju proti bolezni. Uživanje borovnic znižuje krvni tlak, kaže raziskava, objavljena v reviji The Journals of Gerontology.

Borovnice so koristne tudi za naše srce. V raziskavi Ameriškega združenja za srce (AHA) so udeleženci, ki so jedli borovnice (in jagode), tri ali večkrat tedensko, zmanjšali tveganje za srčni napad za kar 32%.

Foto: pexels.com

Borovnice torej ščitijo pred boleznijo srca in ožilja, prav tako pa ščitijo tudi pred ravojem rakavih bolezni.

Borovnice vsebujejo vitamin K, magnezij in kalcij, ki prispevajo k krepitvi in razvoju kosti. Ameriško diabetično združenje pa trdi, da so borovnice odlične tudi za sladkorne bolnike. Ker imajo nizek glikemični indeks so lahko tudi v veliko pomoč pri hujšanju.

Borovnice so dobre tudi za duševno zdravje. Raziskave kažejo, da lahko uživanje borovnic upočasni kognitivni propad, izboljša spomin in ublaži simptome depresije pri starejši populaciji. Raziskave, objavljene v reviji Annals of Neurology, so pokazale, da vsaj en obrok borovnic na teden, upočasni kognitivni upad pri starejših ženskah za dve leti in pol.

Ne le, da so borovnice odlične za naše notranje organe – odlične so tudi za kožo. To je zato, ker so bogate z antioksidanti, vključno s flavonoidi, ki pomagajo pomiriti vnetja in ščitijo celice pred škodo, ki jo povzroči stres.

Borovnice je mogoče uporabiti na različne načine. Idealne so za zajtrk, koktajle, frapeje, sadne solate, lahko pa tudi za pripravo domačih izdelkov za nego kože.

Foto: pexels.com, freepik.com

<div id="midasWidget__r92"></div>

Written By

Bum Novice