Kontaktirajte nas

Kulinarika

S svežimi figami ustvarite eksotično kulinarično dekoracijo

Objavljeno

V redu

Fige niso le slasten sadež, ki ugodno vpliva na vaše zdravje. Poleg tega, da si jih lahko privoščite celo med hujšanjem, predstavljajo tudi vse bolj priljubljen element za dekoracijo v kulinariki.

Fige ali smokve se ponašajo s pestro paleto pozitivnih učinkov na naše zdravje, vsebujejo namreč pravo zakladnico vitaminov in kar štirinajst mineralov, kot so denimo magnezij, kalij, kalcij, železo, baker in kalij. Poleg vitaminov A, E, K in B6 skrivajo v sebi tudi štirinajst aminokislin, močne antioksidante fenole ter obilje vlaknin. Zaradi slednjih delujejo blago odvajalno, zato veljajo za priljubljeno naravno rešitev ob zaprtju in težavah s prebavo. Ker vsebujejo zgolj pol odstotka maščob, malo kalorij in približno 80-odstotkov vode, so sveže fige primerne tudi za dietne in shujševalne jedilnike.

Navdušite goste z eksotično dekoracijo

Sveže smokve pa niso priljubljene le zaradi slastnega okusa in pozitivnih učinkovin. Pod zeleno do temno vijolično lupino se namreč skriva rdeča mesnata sredica, ki jo sestavljajo ležeči cvetovi, oziroma rumeni koščičasti sadeži. Ob prerezu ploda nas tako razveseli pogled na zanimivo strukturo sredice, ki lahko z malce ustvarjalnosti popestri tako slane, kot sladke jedi in napitke. Z razrezom smokve na polovico ali na manjše kose, boste namreč pričarali eksotičen element, ki bo vašim krožnikom vdahnil duh prave kulinarične mojstrovine.

Z lično narezanimi kosi fige lahko popestrite solatne krožnike, resne slane jedi, torte in manjše sladice, pa tudi koktajle in brezalkoholne napitke za najmlajše.

Foto: pixabay.com

Kulinarika

Odličen trik za vse, ki imate radi avokado

Objavljeno

V redu

Avtor

Preberite, kaj storiti, da prerezani avokado ne bo počrnel …

Avokado je zdrav sadež, vsebuje zdrave maščobe in je primeren tudi za vse tiste, ki so na dieti, ki uživajo le vegansko ali vegetarijansko hrano, za tiste, ki živijo zdravo.

Kadar uporabljamo avokado, največkrat uporabimo polovico, ostalo polovico pa shranimo in sredice te počrni. Seveda je avokado še vedno užiten, le pogled nanj ni najlepši.

Kaj lahko storimo, da sredica prerezanega avokada ne bo počrnela?

Avokado je zdrav in okusen. (foto: Shutterstock)

Uporabimo preprost trik. Takoj ko prerežemo avokado, po sredici kanemo nekaj kapljic oljčnega olja in ga vtremo v meso. Tako preprečimo oksidacijo in avokado ne bo spremenil barve. Hranimo ga v hladilniku in čim prej porabimo.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Trik, ki bo rešili motno in preslano juho

Objavljeno

V redu

Avtor

Na pomoč, juha je motna in preveč slana. Kako si lahko pomagam?

Kako že pravijo? ‘Kdor dela, ta greši’, kajne? No, je pa fino, če si znamo pomagati, ko si zakuhamo kakšno nevšečnost. Če se torej tudi vam rado primeri, da preveč solite govejo juho ali da postane slednja tekom kuhanja motna, potem si le zapomnite, kako je potrebno ravnati …

Vaše težave bo rešil  krompir

Obe nevšečnosti boste zlahka rešili, če boste juhi dodali srednje velik krompir. Slednjega olupite in operite, nato pa prerezanega na polovico ali narezanega na rezine dodajte juhi. Kot boste videli, bo juha že po nekaj minutah bistra, krompir pa bo vase potegnil tudi vso odvečno sol. Kose krompirja lahko seveda še pred koncem priprave jedi odstranite.

Krompir je rešitev za preslano juho. (foto: pexels.com)

Da pa bi se v prihodnje izognili preslani juhi, naj vas zgolj opomnimo, da na začetku priprave juhe ni modro uporabiti preveč soli. Uporabite jo zgolj za blagi okus, dosolite pa proti koncu kuhanja, saj se lahko sicer med pripravo zaradi ostalih začimb in zelenjave razvije preveč slan okus.

Foto: Pexels

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Odličen trik: Med kuhanjem jajc dodajte sodo bikarbono

Objavljeno

V redu

Avtor

Že pripravljate pirhe? Ste že skuhali jajca? Poznate trik s sodo bikarbono?

Ko boste pričeli s kuhanjem jajc za pirhe, ne pozabite na odličen trik s sodo bikarbono. Vodi, v kateri jih boste kuhali, dodajte eno jedilno žlico sode bikarbone. S tem boste dosegli, da lupina jajc med kuhanjem ne bo počila, kasneje pa se bodo pirhi tudi veliko lažje lupili.

Ali veste, kakšna jajca so najbolj primerna za pirhe?

Jajca, ki jih boste uporabili za pirhe, naj bodo stara med sedem in 10 dni. Takšna se najlažje lupijo. Če so jajca zelo sveža, se bodo veliko težje lupila.

Soda bikarbona pomaga, da se pirhi lažje lupijo.

Foto: pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO