Triki za mehčanje zeljne solate

Čvrsti listi nam lahko pri pripravi zeljne solate povzročijo nemalo sivih las. A s preprostim trikom lahko poskrbite, da bo rezanje manj zahtevno, pripravljena solata pa tako odlična, da si jo boste zagotovo privoščili večkrat.

Režete zeljno glavo na salamoreznico ali nadaljujete dediščino veščin babic in prababic, ki so z nožem tanko narezale zeljne liste? Veste, naj je takšna priprava še tako zamudna, končni rezultat je vreden slehernega truda.

Pa na hitro obudimo spomin na tehniko rezanja starejši generacij. Liste zeljne glave ločite oziroma razslojite in odrežite sredinsko rebro ter pretrde predele. Sedaj bi sledilo zvijanje v tesen zvitek, a roko na srce, če so listi preveč čvrsti, je tako zvijanje, kot rezanje, za nevešče roke sila neprijetno opravilo.

Če boste zelje narezali z nožem, bo okusnejše.

Da bi si olajšali delo, uporabite trik z vročo vodo. Zeljne liste poparite in pustite stati v vroči vodi toliko časa, da se omehčajo. Če so še posebej trdi, jih lahko pokuhate v osoljenem kropu. Tako omehčane liste boste precej lažje zvili v tesno palačinko in jo na deski narezali na tanke rezance. Če boste ocenili, da zelje še vedno ni dovolj mehko, ga natrite s soljo in dobro pregnetite z rokami. Tako nasoljenega lahko pustite dlje časa, po potrebi tudi čez noč, le operite ga znova pred pripravo solate. K mehčanju zeljnih rezancev bo seveda doprinesel tudi na lističe narezan vroč krompir, ki ga skupaj s soljo, kisom in oljem dobro vmešajte v solato.

Se vam že cedijo sline? Potem pa le zavihajte rokave!

Foto: Shutterstock, Ne. Ne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com