Domov Zabava Recept: Božični krhki flancati

Recept: Božični krhki flancati

Že res, da flancate najpogosteje pripravljamo za pusta hrusta, a slasten priboljšek si lahko privoščite tekom celega leta. Z mešanico sladkorja v prahu in cimeta vdahnite sladici pridih božiča …

Recept: Božični krhki flancati

Število oseb

5

oseb
Kalorije

550

kcal
Čas priprave

30

min

Ste že kdaj pripravljali krhke flancate? Brez skrbi, priprava ni prav nič zahtevna. Le fino je, da imate ob sebi dodaten par rok, saj bo peka stekla precej hitreje. Pa kar poglejmo, katere sestavine potrebujemo za pripravo mehkega testa, iz katerega boste spekli za dve veliki posodi flancatov.

sestavine

  • 500 g bele presejane moke

  • 60 g masla, ki ste ga omehčali na sobni temperaturi in narezali na rezine

  • 8 rumenjakov

  • 6 žlic kisle smetane

  • 8 žlic belega vina

  • dva ščepca soli

  • dve jušni žlici ruma

navodila

  • Zgoraj navedene sestavine stresite v posodo iz zamesite testo. Z mešalnikom bo delo precej lažje, seveda pa vam bo uspelo tudi, če se gnetenja lotile z rokami. Samo pomislite na kalorije, ki jih boste pokurili ob delu! Morda boste tekom gnetenja ugotovili, da bi vam prav prišlo še malce moko. Kar pogumno jo dodajte, da bo testo lepo odstopilo od sten posode, a ne pretiravajte.
  • Pripravljeno testo pustite, da v pokriti posodi počiva dobre pol ure.
  • Po počitku testo čim tanjše razvaljajte in razrežite na manjše pravokotnike. V sredino zarežite dve zarezi, nato posamezen flancat v roki malce razvlecite in prepletite skozi odprtino. Naj vas pri tem vodi misel, da kosi testa ne smejo biti preveliki, saj se v vročem olju obilno napihnejo. Pa še nekaj, tanjše kot boste razvaljali testo, bolj krhka in hrustljava bo vaša sladica.
  • Medtem ko boste ustvarjali flancate, je potrebno segreti olje, nato pa koščke testa počasi cvreti. V tem delu vam bo resnično prišel prav dodaten par rok. Ocvrte flancate polagajte na papir, ki bo vase vpil maščobo. Še mlačne krhke flancate posladkajte z mešanico cimeta in sladkorja v prahu.

    * Opomba: Sestavine preprosto prepolovite, če bi raje pripravili manjšo količino.