Kontaktirajte nas

Kulinarika

Trik za pripravo najbolj okusnih čuftov

Objavljeno

V redu

Ali imate radi čufte v paradižnikovi omaki? Toda kako narediti priljubljeno jed še za odtenek bolj okusno? Skrivnost se skriva v dodatni obdelavi mesa in paradižnika.

Običajno maso pripravimo iz surovega mletega mesa, ki mu dodamo riž, jajce, peteršilj in začimbe, nato pa oblikujemo mesne kroglice in jih polagamo v pripravljeno paradižnikovo omako. A če želite postreči z mnogo bolj okusnejšimi čufti, vam svetujemo, da se priprave lotite takole:

  1. Na olju podušite čebulo, nato pa dodajte meso, riž, peteršilj in začimbe ter vse skupaj med mešanjem nekaj minut pražite na nizki temperaturi.
  2. Prepraženo zmes ohladimo, stresemo v ustrezno plastično posodo ter dodamo drobtine in jajca, ki bodo zmes lepo povezala, da kroglice med kuho ne bodo razpadle. Imejte v mislih tudi to, da je potrebno za željeno vezavo uporabiti dovolj jajc. Za boljši občutek naj vas vodi podatek, da potrebujemo za 400 g mletega mesa šest jajc in 28 žlic drobtin.
  3. Iz mase sedaj oblikujte mesne kroglice, katerih okus boste izboljšali tako, da jih boste v ponvi še dodatno popekli. A ne preveč, zgolj toliko, da se nežno obarvajo. Čufti so sedaj pripravljeni za skok v paradižnikovo omako, ki pa jo prav tako lahko izboljšate s triki kuharskih mojstrov.

Kako narediti zares dobro paradižnikovo omako?

Seveda lahko omako naredite tako, da preko prežganja prelijete pasiran paradižnik, nato pa vse skupaj začinite, zalijete z vodo in kuhate na blagi temperaturi. A takšna omaka se resnično ne more primerjati z omako, ki jo pripravite iz pečenega paradižnika.

Foto: Shutterstock

Postopek priprave:

1. Vzemite pekač in ga obložite s peki papirjem. Slednjega pokapajte z olivnim oljem, nato pa nanj naložite lističe čebule, na polovico narezan češnjev paradižnik ter nekaj trakov rdeče paprike in korenčka. Zelenjavo sedaj malce posolite in za 10-15 minut denite v pečico ogreto na 180 stopinj Celzija.

Pojasnilo: Toplotna obdelava v pečici bo paradižniku odvzela kislost, z uporabo čebule in korenčka pa bomo povečali sladkost jedi.

2. Vzemite ustrezno veliko posodo, pokapajte jo z oljem in ko bo dovolj ogret nanj stresite zelenjavo iz pečice. Dodajte paradižnikovo mezgo in pelate, ki jih lahko prav tako pripravite sami, nato pa dobro premešajte, začinite in zalijte z jušno osnovo. Kuhajte 15 minut na nizki temperaturi, nato pa vse skupaj zmiksajte s paličnim mešalnikom, da boste dobili svilnato gladko omako. Slednjo lahko po želji in okusu zgostite s prežganjem ali mešanico vode in moke.

3. Tako, sedaj je omaka pripravljena, da vanjo potopite čufte. Vse skupaj kuhajte najmanj pol ure, da se mesne kroglice omehčajo in povežejo s slastno omako.  

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kulinarika

Trik za paniranje popolnoma brez packarije

Objavljeno

V redu

Avtor

Verjamete, da lahko panirate z rokami, a si ob tem ne umažete prstov? Je to sploh mogoče? O, ja pa je. Berite dalje.

Pri paniranju mesa se kljub uporabi vilic dela lotevate tudi s prsti. Če želite, da se moka in drobtine dobro oprimejo površine, je namreč potrebno več kot zgolj obračanje s priborom. Ob vsem tem je seveda sila nadležno, ker se na pomokane prste prime razžvrkljano jajce, nato pa še drobtine in če nismo previdni, je vse skupaj videti, kot bi panirali lastne prste.

Vsemu temu se zlahka izognete z najbolj preprostim trikom na svetu. A čeprav je tako enostaven, zanj ve le malo gospodinj. Kar povprašajte svoje mame in babice! Rešitev se namreč skriva zgolj v tem, da se celotnega postopka NE lotevate z obema rokama hkrati.

V moki povaljate z levo roko kos mesa, nato ga denete na krožnik, v katerem je razžvrkljano jajce. Sedaj leve roke ne uporabljajte več! Z desno roko primite vilico, meso obrnite v razžvrkljanem jajcu, da se oprime površine, nato kos mesa z vilico ponesite v malce bolj globoko posodo, v katero ste natresli krušne drobtine. Z desno roko posodo stresite, da se oprime jajčnega sloja, nato pa drobtine potapkajte s prsti in dlanjo – seveda z desno roko. Kot boste videli, se sestavine ne bodo prijele na vaše prste. Paniranje bo potekalo veliko hitreje, časa ne boste izgubljali s čiščenjem prstov, pa še v posodi z drobtinami se ne bodo nabirali svaljki, ki so vam poprej nabirali na rokah.

Kako preprosta rešitev, kajne? No, mi odslej paniramo le še tako.

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Poznate slavni trik za najboljši pečeni krompirček?

Objavljeno

V redu

Avtor

Ljubitelji pečenega krompirčka boste navdušeni.

Radi pripravljate krompir v pečici? Mi tudi! Da pa je krompirček še posebej slasten, je modro slediti preprostemu triku, s pomočjo katerega boste dosegli, da bo sredica mehka in maslena, skorjica pa hrustljava in zlato zapečena. Sliši se zelo mamljivo, zato le sledite našim napotkom.

Krompir olupite in narežite na krhlje, rezine ali manjše kocke. Slednje operite, zatem pa stresite v posodo. Vse skupaj posolite, prilijte vodo in pristavite na štedilnik. Krompir zavrite, nato pa na zmerni temperaturi kuhajte 5 do 10 minut. Pazite, da se ne razkuha!

Medtem ko se krompir kuha, segrejte pečico na 200 stopinj Celzija. Pekač obložite s peki papirjem, nanj nakapajte olje, da se razporedi po celotni površini. Za nekaj minut ga denite v vročo pečico.

Če ga boste prej pokuhali, bo še bolj hrustljav.

Krompir dobro odcedite in ga stresite v pekač. Zatem še malce posolite in premešajte, da se maščoba razporedi ko kosih krompirja. Krompirček, ki ste ga poprej malce pokuhali, se bo pekel krajši čas. V pečici ga pustite toliko časa, da vas bo razveselil pogled na zlato rumeno skorjico. Jed med peko vsaj enkrat premešajte.

Tako pripravljen krompirček vas zaradi predhodnega kuhanja razveselil z mehko sredico, peka v pečici pa bo poskrbela za hrustljavo skorjico.

Pa dober tek, dragi bralci!

Foto: Pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Skrivnosti rahlih palačink, ki se topijo v ustih

Objavljeno

V redu

Avtor

Skrivnost tankih in rahlih palačink se skriva v postopku priprave mase in dodatku sestavin, ki jih morda doslej še niste uporabili.

Si tudi vi želite pripraviti popolne palačinke? Da bodo tanke in rahle, je potrebno poznati nekaj ključnih nasvetov kuharskih mojstrov. Triki se skrivajo tako v dodatnih sestavinah, kot v samem postopku priprave.

Sestavine za pripravo mase za palačinke

Klasična masa za palačinke se pripravlja iz jajc, mleka, moke in ščepca soli. Da pa bodo palačinke še posebej rahle, kuharski mojstri priporočajo, da v maso vmešate ščepec sode  bikarbone, žlico stopljenega masla, malce mineralne vode, del mleka nadomestite z vodo

Priprava mase: Upoštevajte naslednje nasvete

–          moko presejte

–          uporabite pol mehke in pol ostre moke

–          uporabite jajca, ki ste jih poprej segreli na sobni temperaturi

–          mleko sestavinam počasi prilivamo med mešanjem

–          masa mora biti dovolj tekoča

–          pripravljena masa naj počiva 10 minut, nato jo tik pred peko znova premešajte

Klasična masa za palačinke se pripravlja iz jajc, mleka, moke in ščepca soli.

Peka palačink:

Če imate namensko ponev za peko palačink, ne bi smeli imeti večjih težav. Poskrbite le, da bo ponev dovolj vroča. Če boste uporabili olje, lahko odvečno maščobo popivnate s papirnato brisačo. Prepričajte se, da je masa dovolj tekoča. V kolikor bo pregosta, bodo palačinke debele in zbite. Če se slednje pripeti, masi le dodajte malce vode.

Tako, zdaj pa zavihajte rokave! Če boste svoj slasten izdelek delili z nami na Facebooku, bomo seveda zelo veseli.

Foto: pexels

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO