Kulinarika
Trik za pripravo najbolj okusnih čuftov

Ali imate radi čufte v paradižnikovi omaki? Toda kako narediti priljubljeno jed še za odtenek bolj okusno? Skrivnost se skriva v dodatni obdelavi mesa in paradižnika.
Običajno maso pripravimo iz surovega mletega mesa, ki mu dodamo riž, jajce, peteršilj in začimbe, nato pa oblikujemo mesne kroglice in jih polagamo v pripravljeno paradižnikovo omako. A če želite postreči z mnogo bolj okusnejšimi čufti, vam svetujemo, da se priprave lotite takole:
- Na olju podušite čebulo, nato pa dodajte meso, riž, peteršilj in začimbe ter vse skupaj med mešanjem nekaj minut pražite na nizki temperaturi.
- Prepraženo zmes ohladimo, stresemo v ustrezno plastično posodo ter dodamo drobtine in jajca, ki bodo zmes lepo povezala, da kroglice med kuho ne bodo razpadle. Imejte v mislih tudi to, da je potrebno za željeno vezavo uporabiti dovolj jajc. Za boljši občutek naj vas vodi podatek, da potrebujemo za 400 g mletega mesa šest jajc in 28 žlic drobtin.
- Iz mase sedaj oblikujte mesne kroglice, katerih okus boste izboljšali tako, da jih boste v ponvi še dodatno popekli. A ne preveč, zgolj toliko, da se nežno obarvajo. Čufti so sedaj pripravljeni za skok v paradižnikovo omako, ki pa jo prav tako lahko izboljšate s triki kuharskih mojstrov.
Kako narediti zares dobro paradižnikovo omako?
Seveda lahko omako naredite tako, da preko prežganja prelijete pasiran paradižnik, nato pa vse skupaj začinite, zalijete z vodo in kuhate na blagi temperaturi. A takšna omaka se resnično ne more primerjati z omako, ki jo pripravite iz pečenega paradižnika.

Postopek priprave:
1. Vzemite pekač in ga obložite s peki papirjem. Slednjega pokapajte z olivnim oljem, nato pa nanj naložite lističe čebule, na polovico narezan češnjev paradižnik ter nekaj trakov rdeče paprike in korenčka. Zelenjavo sedaj malce posolite in za 10-15 minut denite v pečico ogreto na 180 stopinj Celzija.
Pojasnilo: Toplotna obdelava v pečici bo paradižniku odvzela kislost, z uporabo čebule in korenčka pa bomo povečali sladkost jedi.
2. Vzemite ustrezno veliko posodo, pokapajte jo z oljem in ko bo dovolj ogret nanj stresite zelenjavo iz pečice. Dodajte paradižnikovo mezgo in pelate, ki jih lahko prav tako pripravite sami, nato pa dobro premešajte, začinite in zalijte z jušno osnovo. Kuhajte 15 minut na nizki temperaturi, nato pa vse skupaj zmiksajte s paličnim mešalnikom, da boste dobili svilnato gladko omako. Slednjo lahko po želji in okusu zgostite s prežganjem ali mešanico vode in moke.
3. Tako, sedaj je omaka pripravljena, da vanjo potopite čufte. Vse skupaj kuhajte najmanj pol ure, da se mesne kroglice omehčajo in povežejo s slastno omako.
Foto: Shutterstock
Kulinarika
Trik: Tako boste najhitreje odtajali meso

Se tudi vam kdaj zgodi, da pozabite iz zamrzovalnika vzeti meso? Kako ga pravilno in hitro odtajati, če pa vemo, da ni primerna uporaba mikrovalovne pečice ali vroče vode?
Najboljša rešitev, da hitro odtalite še zamrznjeno meso je, da ga potopite v mrzlo vodo.
Strokovnjaki odsvetujejo, da ga čez noč puščate na pultu, saj se na ta način lahko razvijejo škodljive bakterije. Prav tako ni priporočljivo, da ga odtalite v mikrovalovni pečici, saj se na tak način meso na nekaterih delih lahko skuha. Tudi vroča voda ni najboljša rešitev, saj boste tako uničili kvaliteto mesu.
Zato je najboljši način, da meso odtalite hitro, uporaba hladne vode. Nalijete jo v večjo posodo, potopite vanjo kos mesa in počakate, svetuje Jeff Porter, znani kuharski mojster.

Foto: Shutterstock
Kulinarika
Poznate kvinojo? Preberite, zakaj mora biti na vašem jedilniku!

Kvinoja spada med najbolj zdrava živila. Poznali so jo že pred našim štetjem, skoraj je utonila v pozabo, sedaj pa se zaradi svojega odličnega okusa in zdravilnih lastnosti spet vrača. Jejte jo!
Kvinoja spada med najbolj zdrava živila vseh časov, a je kljub temu še vedno ne pozna in ne uporablja mnogo ljudi. Inki so jo nekoč imenovali »mati vseh žit«. A četudi se pripravlja in servira podobno kot žitarice, to ni. Kvinoja je sorodnica špinače, blitve in rdeče pese. Užiten del kvinoje so njena semena, ki spominjajo na semena sezama ali prosa. Običajno so bledo rumene barve, pri nekaterih vrstah (poznamo jih okrog 1800) pa so semena bela, roza, oranžna, rdeča ali celo vijolična ali črna. So brez glutena in se jih kuha podobno kot riž. Zelo primerna so za prehrano vegetarijancev, saj so odličen vir beljakovin.
Ker je kvinoja zelo bogata s proteini, spada med ene najbolj zdravih živil na svetu. Vsebuje vse potrebne esencialne aminokisline in je zato popoln vir beljakovin. Poleg tega je bogata z vlakninami in železom. Spodbuja delovanje jeter in preprečuje osteoporozo.

Foto: Shutterstock
Kulinarika
Triki, brez katerih v kuhinji ne boste več mogli

Zbrali smo nekaj zares odličnih trikov, s katerimi si boste olajšali kuhanje. Preberite jih!
Kako preprečiti, da se testenine ne zlepijo?
Najbolj pomembno je, da je lonec, v katerem se kuhajo testenine, dovolj velik in da je v njem dovolj slane vode. Ta mora testenine prekriti. ko voda zavre in ko vanjo stresete testenine, dodajte še žličko olja in premešajte. Med kuhanjem jih še večkrat premešate. Kuhane odcedite, ne spirajte jih pod vodo.
Kako narezati čebulo, da vas ne bo spravila v jok?
Bolj ko je nož tanek in oster, manj boste jokali. Bolj, ko je nož top, več čebulnega soka se sprošča v ozračje, ta pa draži vaše oči. Ali, če razložimo nekoliko bolj strokovno: čebulne celice se pri rezanju poškodujejo in encimi se pomešajo s sulfidi. Med njimi pride do kemijske reakcije, te se razkrajajo v hitro hlapljiv plin. Ta se širi skozi zrak in pride tudi do oči.
Kuharji svetujejo tudi, da čebulo, preden se je lotite rezati, za nekaj minut postavite v zamrzovalnik in ohladite. Pomagajo tudi sončna očala. Nekateri prisegajo, da se jim oči ne solzijo, če imajo med rezanjem v ustih grižljaj kruha.
Če pa vam vseeno ne uspe in se vam oči zasolzijo, jih sperite pod tekočo vodo.

Kako ohraniti zelišča čim dlje časa sveža?
Popolnoma enostavno – negujte jih tako, kot rezano cvetje! Peteršilj, drobnjak, meto, baziliko, kar koli pač uporabljate pri kuhi, postavite v lonček z vodo. Čeznje poveznite plastično vrečko in njih postavite v hladilnik. Na tak način bodo zelišča dlje časa sveža.
Kako ugotoviti, če so jajca sveža?
Jajca v hladilniku zdržijo kar nekaj dni. Prav zato pa včasih lahko pozabimo, kdaj smo jih kupili ali dobili. Če na škatli ni datuma, ga lahko ob nakupu napišemo sami. Če pa pozabimo zapisati datum, lahko naredimo drugačen preizkus: V posodo natočimo vodo. Sveža jajca so težja, zato bodo potonila na dno posode, manj sveža bodo potonila, toda, postavila se bodo pokonci. Tista, ki pa niso več uporabna, bodo plavala na površju.
Foto: Shutterstock
- Zabava27.05.2023
Se spomnite Karin iz šova Kmetija? Samo poglejte jo danes!
- Zanimivosti27.05.2023
Razkrito: To je srčni izbranec Saše Lendero! Poglejte fotografije
- Zanimivosti27.05.2023
Filmski svet žaluje: Umrla še ena velika legenda, brez katerega vseh teh filmskih uspešnic ne bi bilo
- Zabava27.05.2023
Kaj?! Rok (Poroka na prvi pogled) z drugo žensko?
- Zanimivosti27.05.2023
Bine Volčič sedaj razkril to, kar so se mnogi spraševali: Kaj se dogaja z njegovo domačijo?
- Zabava27.05.2023
Vesela novica za vse ljubitelje resničnostnih šovov: Vrača se najbolj priljubljeni šov
- Zanimivosti30.05.2023
Filmski svet žaluje: Umrl še en legendarni igralec, ki smo ga po tej vlogi poznali vsi
- Zanimivosti29.05.2023
Prepoznate dečke na fotografiji? Verjemite, danes jih zelo dobro poznate