Kontaktirajte nas

Kulinarika

Trik za pripravo najbolj okusnih čuftov

Objavljeno

V redu

Ali imate radi čufte v paradižnikovi omaki? Toda kako narediti priljubljeno jed še za odtenek bolj okusno? Skrivnost se skriva v dodatni obdelavi mesa in paradižnika.

Običajno maso pripravimo iz surovega mletega mesa, ki mu dodamo riž, jajce, peteršilj in začimbe, nato pa oblikujemo mesne kroglice in jih polagamo v pripravljeno paradižnikovo omako. A če želite postreči z mnogo bolj okusnejšimi čufti, vam svetujemo, da se priprave lotite takole:

  1. Na olju podušite čebulo, nato pa dodajte meso, riž, peteršilj in začimbe ter vse skupaj med mešanjem nekaj minut pražite na nizki temperaturi.
  2. Prepraženo zmes ohladimo, stresemo v ustrezno plastično posodo ter dodamo drobtine in jajca, ki bodo zmes lepo povezala, da kroglice med kuho ne bodo razpadle. Imejte v mislih tudi to, da je potrebno za željeno vezavo uporabiti dovolj jajc. Za boljši občutek naj vas vodi podatek, da potrebujemo za 400 g mletega mesa šest jajc in 28 žlic drobtin.
  3. Iz mase sedaj oblikujte mesne kroglice, katerih okus boste izboljšali tako, da jih boste v ponvi še dodatno popekli. A ne preveč, zgolj toliko, da se nežno obarvajo. Čufti so sedaj pripravljeni za skok v paradižnikovo omako, ki pa jo prav tako lahko izboljšate s triki kuharskih mojstrov.

Kako narediti zares dobro paradižnikovo omako?

Seveda lahko omako naredite tako, da preko prežganja prelijete pasiran paradižnik, nato pa vse skupaj začinite, zalijete z vodo in kuhate na blagi temperaturi. A takšna omaka se resnično ne more primerjati z omako, ki jo pripravite iz pečenega paradižnika.

Foto: Shutterstock

Postopek priprave:

1. Vzemite pekač in ga obložite s peki papirjem. Slednjega pokapajte z olivnim oljem, nato pa nanj naložite lističe čebule, na polovico narezan češnjev paradižnik ter nekaj trakov rdeče paprike in korenčka. Zelenjavo sedaj malce posolite in za 10-15 minut denite v pečico ogreto na 180 stopinj Celzija.

Pojasnilo: Toplotna obdelava v pečici bo paradižniku odvzela kislost, z uporabo čebule in korenčka pa bomo povečali sladkost jedi.

2. Vzemite ustrezno veliko posodo, pokapajte jo z oljem in ko bo dovolj ogret nanj stresite zelenjavo iz pečice. Dodajte paradižnikovo mezgo in pelate, ki jih lahko prav tako pripravite sami, nato pa dobro premešajte, začinite in zalijte z jušno osnovo. Kuhajte 15 minut na nizki temperaturi, nato pa vse skupaj zmiksajte s paličnim mešalnikom, da boste dobili svilnato gladko omako. Slednjo lahko po želji in okusu zgostite s prežganjem ali mešanico vode in moke.

3. Tako, sedaj je omaka pripravljena, da vanjo potopite čufte. Vse skupaj kuhajte najmanj pol ure, da se mesne kroglice omehčajo in povežejo s slastno omako.  

Foto: Shutterstock

Kulinarika

Odličen trik za vse, ki imate radi avokado

Objavljeno

V redu

Avtor

Preberite, kaj storiti, da prerezani avokado ne bo počrnel …

Avokado je zdrav sadež, vsebuje zdrave maščobe in je primeren tudi za vse tiste, ki so na dieti, ki uživajo le vegansko ali vegetarijansko hrano, za tiste, ki živijo zdravo.

Kadar uporabljamo avokado, največkrat uporabimo polovico, ostalo polovico pa shranimo in sredice te počrni. Seveda je avokado še vedno užiten, le pogled nanj ni najlepši.

Kaj lahko storimo, da sredica prerezanega avokada ne bo počrnela?

Avokado je zdrav in okusen. (foto: Shutterstock)

Uporabimo preprost trik. Takoj ko prerežemo avokado, po sredici kanemo nekaj kapljic oljčnega olja in ga vtremo v meso. Tako preprečimo oksidacijo in avokado ne bo spremenil barve. Hranimo ga v hladilniku in čim prej porabimo.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Trik, ki bo rešili motno in preslano juho

Objavljeno

V redu

Avtor

Na pomoč, juha je motna in preveč slana. Kako si lahko pomagam?

Kako že pravijo? ‘Kdor dela, ta greši’, kajne? No, je pa fino, če si znamo pomagati, ko si zakuhamo kakšno nevšečnost. Če se torej tudi vam rado primeri, da preveč solite govejo juho ali da postane slednja tekom kuhanja motna, potem si le zapomnite, kako je potrebno ravnati …

Vaše težave bo rešil  krompir

Obe nevšečnosti boste zlahka rešili, če boste juhi dodali srednje velik krompir. Slednjega olupite in operite, nato pa prerezanega na polovico ali narezanega na rezine dodajte juhi. Kot boste videli, bo juha že po nekaj minutah bistra, krompir pa bo vase potegnil tudi vso odvečno sol. Kose krompirja lahko seveda še pred koncem priprave jedi odstranite.

Krompir je rešitev za preslano juho. (foto: pexels.com)

Da pa bi se v prihodnje izognili preslani juhi, naj vas zgolj opomnimo, da na začetku priprave juhe ni modro uporabiti preveč soli. Uporabite jo zgolj za blagi okus, dosolite pa proti koncu kuhanja, saj se lahko sicer med pripravo zaradi ostalih začimb in zelenjave razvije preveč slan okus.

Foto: Pexels

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Odličen trik: Med kuhanjem jajc dodajte sodo bikarbono

Objavljeno

V redu

Avtor

Že pripravljate pirhe? Ste že skuhali jajca? Poznate trik s sodo bikarbono?

Ko boste pričeli s kuhanjem jajc za pirhe, ne pozabite na odličen trik s sodo bikarbono. Vodi, v kateri jih boste kuhali, dodajte eno jedilno žlico sode bikarbone. S tem boste dosegli, da lupina jajc med kuhanjem ne bo počila, kasneje pa se bodo pirhi tudi veliko lažje lupili.

Ali veste, kakšna jajca so najbolj primerna za pirhe?

Jajca, ki jih boste uporabili za pirhe, naj bodo stara med sedem in 10 dni. Takšna se najlažje lupijo. Če so jajca zelo sveža, se bodo veliko težje lupila.

Soda bikarbona pomaga, da se pirhi lažje lupijo.

Foto: pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO