Domov Kulinarika Aromatične kandirane pomarančne lupinice

Aromatične kandirane pomarančne lupinice

Z dišečimi kandiranimi pomarančnimi lupinicami lahko obogatite sladice in koktajle ali pa si jih privoščite kot samostojen sladki prigrizek. Pa veste, kako jih pripraviti? Naj vas vodimo skozi preprost postopek, po katerem vam bo dišalo po vsej kuhinji …

Kaj potrebujemo?

Potrebovali bomo pet neškropljenih pomaranč, 160 g sladkorja in vodo.

Postopek priprave v petih korakih

Korak 1: Pomaranče najprej dobro operite in obrišite, nato pa olupite. Olupke sedaj narežite na trakove, ki naj bodo široki okoli 5 milimetrov.

Korak 2: V nadaljevanju dvakrat ponovite sledeči postopek: Narezane olupke nadevajte v ponev, vse skupaj prelijte s toliko hladne vode, da bodo dišeči trakovi prekriti in počakajte da zavre. Nato vrelo vodo odlijte, postopek ponovite še drugič, na koncu pa trakove odcedite.

Korak 3: V drugem loncu zmešajte 80 g sladkorja in 300 ml vode. Na srednje visoki temperaturi mešajte vsebino z metlico do vretja, nato pa ob pogostem mešanju kuhajte še 10 minut. Sedaj v sladkorno zmes vmešajte trakove pomarančne lupine in na zmerni temperaturi počasi kuhajte 40 minut.

Korak 4: Po pretečenem času pomarančne trakove precedite, naložite na pekač obložen s peki papirjem in pustite, da se ohladijo ter nekoliko osušijo. A ne čakajte predolgo, pomembno je, da so na otip lepljive, na to jih povaljajte v sladkorju. Za pet pomaranč bo zadoščalo okoli 300 gramov sladkorja.

Korak 5: Sedaj je na vrsti sušenje sladkornih lupinic. Aromatična sladica naj bi bila pripravljena za shranjevanje v kozarcu za vlaganje po približno štirih urah sušenja, še bolje pa je, da jih pustite sušiti prek noči.

Za pripravo samostojne sladice lahko del lupinice pomočite v temno čokolado. Aromi pomarančne in čokolade se namreč krasno dopolnjujeta.

Namig: Po enakem postopku lahko pripravite tudi kandirane lupinice drugih citrusov, kot so denimo limona, mandarina in grenivka.

Foto: Ne. Ne.