Kontaktirajte nas

Kulinarika

Aromatične kandirane pomarančne lupinice

Objavljeno

V redu

Z dišečimi kandiranimi pomarančnimi lupinicami lahko obogatite sladice in koktajle ali pa si jih privoščite kot samostojen sladki prigrizek. Pa veste, kako jih pripraviti? Naj vas vodimo skozi preprost postopek, po katerem vam bo dišalo po vsej kuhinji …

Kaj potrebujemo?

Potrebovali bomo pet neškropljenih pomaranč, 160 g sladkorja in vodo.

Postopek priprave v petih korakih

Korak 1: Pomaranče najprej dobro operite in obrišite, nato pa olupite. Olupke sedaj narežite na trakove, ki naj bodo široki okoli 5 milimetrov.

Korak 2: V nadaljevanju dvakrat ponovite sledeči postopek: Narezane olupke nadevajte v ponev, vse skupaj prelijte s toliko hladne vode, da bodo dišeči trakovi prekriti in počakajte da zavre. Nato vrelo vodo odlijte, postopek ponovite še drugič, na koncu pa trakove odcedite.

Korak 3: V drugem loncu zmešajte 80 g sladkorja in 300 ml vode. Na srednje visoki temperaturi mešajte vsebino z metlico do vretja, nato pa ob pogostem mešanju kuhajte še 10 minut. Sedaj v sladkorno zmes vmešajte trakove pomarančne lupine in na zmerni temperaturi počasi kuhajte 40 minut.

Korak 4: Po pretečenem času pomarančne trakove precedite, naložite na pekač obložen s peki papirjem in pustite, da se ohladijo ter nekoliko osušijo. A ne čakajte predolgo, pomembno je, da so na otip lepljive, na to jih povaljajte v sladkorju. Za pet pomaranč bo zadoščalo okoli 300 gramov sladkorja.

Korak 5: Sedaj je na vrsti sušenje sladkornih lupinic. Aromatična sladica naj bi bila pripravljena za shranjevanje v kozarcu za vlaganje po približno štirih urah sušenja, še bolje pa je, da jih pustite sušiti prek noči.

Za pripravo samostojne sladice lahko del lupinice pomočite v temno čokolado. Aromi pomarančne in čokolade se namreč krasno dopolnjujeta.

Namig: Po enakem postopku lahko pripravite tudi kandirane lupinice drugih citrusov, kot so denimo limona, mandarina in grenivka.

Foto: Ne. Ne.

Kulinarika

Trik: Tako boste najhitreje odtajali meso

Objavljeno

V redu

Avtor

Se tudi vam kdaj zgodi, da pozabite iz zamrzovalnika vzeti meso? Kako ga pravilno in hitro odtajati, če pa vemo, da ni primerna uporaba mikrovalovne pečice ali vroče vode?

Najboljša rešitev, da hitro odtalite še zamrznjeno meso je, da ga potopite v mrzlo vodo.

Strokovnjaki odsvetujejo, da ga čez noč puščate na pultu, saj se na ta način lahko razvijejo škodljive bakterije. Prav tako ni priporočljivo, da ga odtalite v mikrovalovni pečici, saj se na tak način meso na nekaterih delih lahko skuha. Tudi vroča voda ni najboljša rešitev, saj boste tako uničili kvaliteto mesu.

Zato je najboljši način, da meso odtalite hitro, uporaba hladne vode. Nalijete jo v večjo posodo, potopite vanjo kos mesa in počakate, svetuje Jeff Porter, znani kuharski mojster.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Poznate kvinojo? Preberite, zakaj mora biti na vašem jedilniku!

Objavljeno

V redu

Avtor

Kvinoja spada med najbolj zdrava živila. Poznali so jo že pred našim štetjem, skoraj je utonila v pozabo, sedaj pa se zaradi svojega odličnega okusa in zdravilnih lastnosti spet vrača. Jejte jo!

Kvinoja  spada med najbolj zdrava živila vseh časov, a je kljub temu še vedno ne pozna in ne uporablja mnogo ljudi.  Inki so jo nekoč imenovali »mati vseh žit«. A četudi se pripravlja in servira podobno kot žitarice, to ni. Kvinoja je sorodnica špinače, blitve in rdeče pese. Užiten del kvinoje so njena semena, ki spominjajo na semena sezama ali prosa. Običajno so bledo rumene barve, pri nekaterih vrstah (poznamo jih okrog 1800) pa so semena bela, roza, oranžna, rdeča ali celo vijolična ali črna. So brez glutena in se jih kuha podobno kot riž. Zelo primerna so za prehrano vegetarijancev, saj so odličen vir beljakovin.

Ker je kvinoja zelo bogata s proteini, spada med ene najbolj zdravih živil na svetu. Vsebuje vse potrebne esencialne aminokisline in je zato popoln vir beljakovin. Poleg tega je bogata z vlakninami in železom. Spodbuja delovanje jeter in preprečuje osteoporozo.

Kvinoja je super živilo.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Triki, brez katerih v kuhinji ne boste več mogli

Objavljeno

V redu

Avtor

Zbrali smo nekaj zares odličnih trikov, s katerimi si boste olajšali kuhanje. Preberite jih!

Kako preprečiti, da se testenine ne zlepijo?

Najbolj pomembno je, da je lonec, v katerem se kuhajo testenine, dovolj velik in da je v njem dovolj slane vode. Ta mora testenine prekriti. ko voda zavre in ko vanjo stresete testenine, dodajte še žličko olja in premešajte. Med kuhanjem jih še večkrat premešate. Kuhane odcedite, ne spirajte jih pod vodo.

Kako narezati čebulo, da vas ne bo spravila v jok?

Bolj ko je nož tanek in oster, manj boste jokali. Bolj, ko je nož top, več čebulnega soka se sprošča v ozračje, ta pa draži vaše oči. Ali, če razložimo nekoliko bolj strokovno:  čebulne celice se pri rezanju poškodujejo in encimi se pomešajo s sulfidi. Med njimi pride do kemijske reakcije, te se razkrajajo v hitro hlapljiv plin. Ta se širi skozi zrak in pride tudi do oči.

Kuharji svetujejo tudi, da čebulo, preden se je lotite rezati, za nekaj minut postavite v zamrzovalnik in ohladite. Pomagajo tudi sončna očala. Nekateri prisegajo, da se jim oči ne solzijo, če imajo med rezanjem v ustih grižljaj kruha.

Če pa vam vseeno ne uspe in se vam oči zasolzijo, jih sperite pod tekočo vodo.

Če boste čebulo za nekaj časa postavili v zamrzovalnik, jo boste narezali brez solz. (foto: pexels.com)

Kako ohraniti zelišča čim dlje časa sveža?

Popolnoma enostavno – negujte jih tako, kot rezano cvetje! Peteršilj, drobnjak, meto, baziliko, kar koli pač uporabljate pri kuhi, postavite v lonček z vodo. Čeznje poveznite plastično vrečko in njih postavite v hladilnik. Na tak način bodo zelišča dlje časa sveža.

Kako ugotoviti, če so jajca sveža?

Jajca v hladilniku zdržijo kar nekaj dni. Prav zato pa včasih lahko pozabimo, kdaj smo jih kupili ali dobili. Če na škatli ni datuma, ga lahko ob nakupu napišemo sami. Če pa pozabimo zapisati datum, lahko naredimo drugačen preizkus: V posodo natočimo vodo. Sveža jajca so težja, zato bodo potonila na dno posode, manj sveža bodo potonila, toda, postavila se bodo pokonci. Tista, ki pa niso več uporabna, bodo plavala na površju.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals