Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

INTERVJU: “Joga je vseživljenjski proces”

Objavljeno

V redu

Špela Sila je zaljubljena v jogo tako močno, da je pred leti službo urednice in novinarke zamenjala za poučevanje joge. Pogumno gesto je vzpodbudila osebna izkušnja, saj je Špela v jogi najprej našla rešitev za bolečine v hrbtu in kolenih, postopoma pa je ugotovila, da je joga še veliko več, saj razbremeni na vseh nivojih in da posebno notranjo moč.

Očitno vam je dala tudi pogum za veliko spremembo, saj zagotovo ni lahko tako korenito spremeniti stila življenja, kamor sodi tudi tisto, kar počnemo za preživetje?    

Zagotovo, a vse skupaj je bilo vse prej kot lahko. Čeprav sem o tej spremembi nekaj časa premišljevala, se – ko sem prvič dala odpoved in se posvetila samo poučevanju joge – stvari niso odvile tako kot bi si želela. Morda se poklic učitelja joge sliši romantično, ampak v resnici se za tem skriva ogromno dela. Še posebej na začetku, ko se ukvarjaš s prepoznavnostjo, z nabiranjem prvih tečajnikov, iskanjem ustreznega prostora s cenovno dostopno najemnino in se učiš samostojnega podjetništva v polnem pomenu besede.

Sama sem si po približno šestih mesecih, odkar sem se podala na to novo pot, poiskala dodaten vir prihodka in tako še dve leti vzporedno opravljala dva poklica, dokler se nisem pred enim letom znova odločila, da se posvetim izključno poučevanju joge in zdaj upam, da tako ostane. Na tem mestu bi tako vsem, ki razmišljajo, da bi svoj hobi spremenili v redno službo, svetovala, da naj se zavedajo, da je prav ta začetni prehod najtežji. Da se morda na začetku ne bo izšlo kot so si zastavili, ampak če verjamejo v svoje delo, se splača vztrajati.

Če bi pogledali nazaj, kaj je največja sprememba od Špele urednice novinarke do Špele jogistke?

Letos jeseni bo deset let odkar sem se začela ukvarjati z jogo, tako da mi je ta relativno hitro začela delati družbo na moji poklicni poti novinarke in urednice. Ko se začneš ukvarjati z jogo, najprej dobiš nek uvid v svoje lastno življenje in stvari končno vidiš takše kot so. In ta uvid ni nujno prijeten, saj ugotoviš, na katerih življenjih področjih si malce skrenil s poti. Ampak ta uvid je dragocen in hkrati ti joga takoj pokaže na možne spremembe.

Pri meni so se prve spremembe odrazile tako, da sem postala bolj fokusirana, samozavestna in odločnejša. Bolj jasno sem vedela, kaj v življenju si želim in česa ne. Hkrati pa me je joga tudi omehčala, da danes nisem več tako stroga do sebe in drugih. Gre pa pri jogi za vseživljenjski proces, prek katerega nenehno spoznavamo ter boljše razumemo sebe, druge in življenje samo.

S prakso joge spremenimo odnos do lastnega telesa in posledično tega, kako skrbimo zanj, s čim ga hranimo.

Veliko ljudi si nekako ne upa pristopiti, češ to ni prava vadba ali oh preveč poduhovljeno je zame? Kaj je joga? Kako bi jo predstavili tistim, ki se je na nek način bojijo.

Tudi sama sem bila prepričana, da joga ni zame, kar je bila posledica tega, da sem imela o jogi napačno predstavo. Mislila sem, da to ni dinamična vadba, da pri jogi samo sediš in meditiraš. Ampak potem sem se zamislila. Stara sem bila 27 let, redno nisem izvajala nobene telesne aktivnosti, ves čas so me pestile bolečine. Vedela sem, da bo nekaj treba narediti in po tem, ko sem preizkusila vse mogoče vadbe (in mi nobena ni ustrezala), sem končno dala priložnost še jogi. In izkazalo se je, da je prav joga vadba zame.

Pri jogi gre za najbolj celovit sistem, s katerim lahko čisto vsi občutno izboljšamo svoje psihofizično zdravje. Z redno vadbo joge telo postane bolj vitalno, izboljša se gibljivost sklepov, lahko se omilijo (ali povsem odpravijo) že prisotne bolečine, izboljša se pljučna kapaciteta, dvigne se raven energije, izboljša spanje, um se zbistri in umiri. Filozofija joge nam odstira odgovore na vprašanja o smislu življenja in našem poslanstvu. Dobro je tudi vedeti, da obstajajo različni stili joge, tako da preden greste prvič na jogo, se dobro pozanimajte o tem, na katero jogo sploh greste. Sama poučujem in prisegam na klasično hatha jogo.

V čudnem obdobju smo, nenavadnem, več strahu je, več stresa povezanega s strahom. Ali je joga tudi antistres, neke vrste »pomirjevalo«?

Absolutno. Ena od stvari, ki nas uči joga, je, da se naučimo na stvari pogledati iz druge perspektive. Na način, kot da pogledamo nase in na življenje kot zunanji opazovalec. Brez obsojanja, analiziranja in čustvenega vpletanja. Ko stvari vidiš na ta način, dobiš širši uvid v celotno situacijo in vse ti postane bolj jasno. Posledično si tudi bolj pomirjen z vsem, kar se dogaja zunaj in znotraj tebe. Poleg tega imaš v vsakem trenutku “pri roki” eno jogijsko tehniko, s katero se lahko umiriš, spočiješ in na nek način resetiraš.

Ko spremenimo odnos do lastnega telesa in dojemanja sebe, se bo zvrstilo tudi vse ostalo.

Joga nam torej koristi, nas krepi tako fizično kot psihično. Kako dolgo traja, da se ta podpora nekako pozna pri našem počutju, saj moramo verjetno jogo tudi osvojiti, pravilno izvajati.

Ta podpora se pozna takoj. Upam si trditi, da bo vsak že po prvi uri joge opazil prve spremebe tako za fizičnem kot tudi na duševnem področju. Seveda je potrebno na začetku tako kot pri vsaki vadbi osvojiti pravilno izvedbo položajev, dihalnih in drugih tehnik, ampak kot rečeno na našem počutju se bo pa vpliv prakse joge odrazil že po prvi uri.

Potem joga je za vsakogar?

Je. Za začetek vadbe joge ni treba biti niti gibčen, niti suh, niti leta niso ovira, pravzaprav je prednost vadbe joge prav v tem, da se z njo lahko začneš ukvarjati v katerem koli starostnem obdobju.

Smo pred poletjem in brez tega skoraj ne gre, se da z jogo tudi shujšati?

Se da in še posebej bi jo priporočila vsem, ki so preizkusili že vse mogoče vadbe, pa so se po vsaki kilogrami vrnili (govorim o t. i. jojo efektu). Ko sem našla jogo, moj prvi cilj ni bil hujšanje, ampak boljše počutje in varnost vadbe. Joga je bila namreč prva oblika gibanja, po kateri me ni bolel križ. Zanimivo pa je, da so obenem začeli kopneti tudi odvečni kilogrami, ki se še danes, po skoraj desetih letih vadbe joge, niso uspeli vrniti.

Ko me tako zdaj kdo vpraša, ali se z jogo lahko tudi shujša, je moj odgovor absolutno da, ampak do tega ne bo prišlo čez noč (tako kot niso prišli odvečni kilogrami), ampak postopoma. Transformacija se mora namreč začeti v našem jedru.

S prakso joge spremenimo odnos do lastnega telesa in posledično tega, kako skrbimo zanj, s čim ga hranimo. Po vadbi se tudi ne počutiš izžet, ampak umirjen in poln energije. Ko se počutimo tako, se verjetnost, da bomo po vadbi posegli po večjih količinah hrane, zmanjša.

Ko spremenimo odnos do lastnega telesa in dojemanja sebe, se bo zvrstilo tudi vse ostalo. Naše telo se bo začelo preoblikovati in ta spremeba bo močnejša kot kdajkoli, saj bo prišla od znotraj. Ko se začnemo transformirati iz svojega jedra, gre za najbolj celovito spremembo s trajnimi učinki.

Foto: Tina Lagler 

Življenjski Stil

5 znakov, da se ljubezen med vami in partnerjem ohlaja

Objavljeno

V redu

Avtor

Se dogaja tudi vam? Ni več metuljčkov v trebuhu? Vam je odveč? Preberite, kateri znaki nakazujejo, da je morda čas za razhod s partnerjem …

Včasih je ljubezen na začetku burna in močna, nato pa se prav hitro ohladi. A čustva so pač čustva, preko srca ne moremo. Kdaj je čas, da se razideta? Preberite, kateri znaki nazorno kažejo, da se ljubezen ohlaja …

Pogosto kritiziranje

Zaljubljeni svojemu partnerju oprosti majhne in velike napake. Kadar pa ga pričnejo motiti tudi majcene, vsakodnevne napake, postane to lahko težava. Če vam gre na živce vse, kar partner naredi, se vaša ljubezen najverjetneje ohlaja.

Vse manj se pogovarjata

Eden najbolj pogostih znakov je pomanjkanje pogovora. Če ni več želje po pogovoru, če vas partnerjevo mnenje enostavno ne zanima, če se izogibate pogovoru z njim in vam gre na živce, je čas, da se sprijaznite, da nekaj ni v redu.

Želja po distanci

Če se po prepiru želite izolirati, se zaprete vase in vam sploh ni v interesu, da bi se pogovorili, pobotali, ampak si želite le čim dlje stran od partnerja, je to znak, da ga ne ljubite več.

Ni več skupnega smeha

Če vajini skupni trenutki niso več zabavni, če ne nasmejeta eden drugega in če se zelo redko smejite, kadar sta skupaj, nekaj ni v redu. Pokazatelj, da se vaš odnos ohlaja je tudi, da vam partnerjeve šale naenkrat niso več smešne, še več – ne prenesete jih.

Iskanje podpore pri drugih

Če ne iščete več podpore in utehe pri partnerju, če mu ne zaupate več svojih težav in strahov, če raje poiščete drugo osebo in ji zaupate, vaša zveza nima več prihodnosti. To je lahko znak, da partnerju ne zaupate več ali da enostavno ne želite več z njim deliti vsega.

Če ste prikimali pri branju, potem je morda čas, da se s partnerjem odkrito pogovorite, poveste, kaj mislite in čutite.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Metin čaj za bolj čisto kožo

Objavljeno

V redu

Avtor

Ali ste vedeli, da lahko s pomočjo mete odpravite akne in druge nepravilnosti kože? Preberite, kaj pravi raziskava!

Metin čaj je zdravilen, blagodejno vpliva na naše telo. Poleg tega, da lajša želodčne težave in odpravlja slabosti, pa dokazano upočasnjuje tudi staranje kože.

Metin čaj vsebuje številne antiosidante, ki pomagajo uravnavati tudi prebavo, čistijo in krepijo črevesje. Če je črevesje zdravo, pa se to izraža tudi na koži.

Neodvisna raziskava, ki je bila narejena pred nekaj leti je pokazala, da lahko s pomočjo ene skodelice metinega čaja na dan zmanjšamo pojav aken na obrazu za kar 25 odstotkov. Če pa vztrajamo s pitjem tri mesece, lahko polepšamo videz kože tudi za 51 odstotkov.

Meto lahko pripravimo tudi kot hladen in osvežujoč napitek.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Dobr jutrčk, dobr dančk, a boste kapučinčk, v čem je fora?

Objavljeno

V redu

Avtor

Dobr jutrčk, ok ta se še ni dobro zbudila. Dobr dančk, ta bi se že mogla. A boste kapučinčk, halo, kaj je to? Ne, z mlekcom bom. In nazadnje, najhujša, pri plačevanju s kartico je prijaznčkana gospa rekla: “A lahko prosim za pinček.” A???

Kaj se dogaja? Do zdaj še nisem nikjer prebrala, da pandemija, korona, morda virusek, ki je šel majčkeno mimo povzroča to bedarijo, to poneumljanje, to mičkeno zablodico. A je to morda nov sev, sevček?

V čem je fora? Mi lahko prosim kdo razloži, ker res ne razumem. Opažam pa že nekaj časa, da so tovrstne pomanjševalnice v modi, med odraslimi seveda. Zdi se kot neka dodana vrednost prijaznosti, a žal ne deluje tako, kvečjemu dodana vrednost neumnosti. Meni je nerodno, ko me odrasla oseba tako nagovori. “O, kako bo lep danček, dežek je ponehal?” Sploh si ne predstavljam, bolje, da ne, da te  odrasle ženske, največkrat namreč slišim njih, tako govorijo še kje drugje, v kakšnem intimnem okolju!

Lepo prosim, če me vsaj malo razsvetlite, ker sem že čist boščkana.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Boste kapučinček? (foto: Shutterstock)

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ni problemčka. Ali pa je problem, saj niti sama ne vem, zakaj je pravzaprav do tega prišlo in zakaj tisti, ki se tako izražajo mislijo, da je to fino, posrečeno. Ja, lahko je kdaj štos, bolj štosek, če je takšna, posebna priložnost sicer pa to zagotovo ni primerna komunikacija. Najmanj neprimerna, če gre za komunikacijo kot naštevate, v kavarni, pri plačevanju, pozdravu v trgovini.  Komunikacija med odraslimi ljudmi mora biti spoštljiva, tudi prijazna, a na pravi način.  In takšna je lahko brez pomanjševalnic, brez neprimernih besed ali poudarkov in takšno pogrešam tudi sama.   

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO