Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

INTERVJU: “Joga je vseživljenjski proces”

Objavljeno

V redu

Špela Sila je zaljubljena v jogo tako močno, da je pred leti službo urednice in novinarke zamenjala za poučevanje joge. Pogumno gesto je vzpodbudila osebna izkušnja, saj je Špela v jogi najprej našla rešitev za bolečine v hrbtu in kolenih, postopoma pa je ugotovila, da je joga še veliko več, saj razbremeni na vseh nivojih in da posebno notranjo moč.

Očitno vam je dala tudi pogum za veliko spremembo, saj zagotovo ni lahko tako korenito spremeniti stila življenja, kamor sodi tudi tisto, kar počnemo za preživetje?    

Zagotovo, a vse skupaj je bilo vse prej kot lahko. Čeprav sem o tej spremembi nekaj časa premišljevala, se – ko sem prvič dala odpoved in se posvetila samo poučevanju joge – stvari niso odvile tako kot bi si želela. Morda se poklic učitelja joge sliši romantično, ampak v resnici se za tem skriva ogromno dela. Še posebej na začetku, ko se ukvarjaš s prepoznavnostjo, z nabiranjem prvih tečajnikov, iskanjem ustreznega prostora s cenovno dostopno najemnino in se učiš samostojnega podjetništva v polnem pomenu besede.

Sama sem si po približno šestih mesecih, odkar sem se podala na to novo pot, poiskala dodaten vir prihodka in tako še dve leti vzporedno opravljala dva poklica, dokler se nisem pred enim letom znova odločila, da se posvetim izključno poučevanju joge in zdaj upam, da tako ostane. Na tem mestu bi tako vsem, ki razmišljajo, da bi svoj hobi spremenili v redno službo, svetovala, da naj se zavedajo, da je prav ta začetni prehod najtežji. Da se morda na začetku ne bo izšlo kot so si zastavili, ampak če verjamejo v svoje delo, se splača vztrajati.

Če bi pogledali nazaj, kaj je največja sprememba od Špele urednice novinarke do Špele jogistke?

Letos jeseni bo deset let odkar sem se začela ukvarjati z jogo, tako da mi je ta relativno hitro začela delati družbo na moji poklicni poti novinarke in urednice. Ko se začneš ukvarjati z jogo, najprej dobiš nek uvid v svoje lastno življenje in stvari končno vidiš takše kot so. In ta uvid ni nujno prijeten, saj ugotoviš, na katerih življenjih področjih si malce skrenil s poti. Ampak ta uvid je dragocen in hkrati ti joga takoj pokaže na možne spremembe.

Pri meni so se prve spremembe odrazile tako, da sem postala bolj fokusirana, samozavestna in odločnejša. Bolj jasno sem vedela, kaj v življenju si želim in česa ne. Hkrati pa me je joga tudi omehčala, da danes nisem več tako stroga do sebe in drugih. Gre pa pri jogi za vseživljenjski proces, prek katerega nenehno spoznavamo ter boljše razumemo sebe, druge in življenje samo.

S prakso joge spremenimo odnos do lastnega telesa in posledično tega, kako skrbimo zanj, s čim ga hranimo.

Veliko ljudi si nekako ne upa pristopiti, češ to ni prava vadba ali oh preveč poduhovljeno je zame? Kaj je joga? Kako bi jo predstavili tistim, ki se je na nek način bojijo.

Tudi sama sem bila prepričana, da joga ni zame, kar je bila posledica tega, da sem imela o jogi napačno predstavo. Mislila sem, da to ni dinamična vadba, da pri jogi samo sediš in meditiraš. Ampak potem sem se zamislila. Stara sem bila 27 let, redno nisem izvajala nobene telesne aktivnosti, ves čas so me pestile bolečine. Vedela sem, da bo nekaj treba narediti in po tem, ko sem preizkusila vse mogoče vadbe (in mi nobena ni ustrezala), sem končno dala priložnost še jogi. In izkazalo se je, da je prav joga vadba zame.

Pri jogi gre za najbolj celovit sistem, s katerim lahko čisto vsi občutno izboljšamo svoje psihofizično zdravje. Z redno vadbo joge telo postane bolj vitalno, izboljša se gibljivost sklepov, lahko se omilijo (ali povsem odpravijo) že prisotne bolečine, izboljša se pljučna kapaciteta, dvigne se raven energije, izboljša spanje, um se zbistri in umiri. Filozofija joge nam odstira odgovore na vprašanja o smislu življenja in našem poslanstvu. Dobro je tudi vedeti, da obstajajo različni stili joge, tako da preden greste prvič na jogo, se dobro pozanimajte o tem, na katero jogo sploh greste. Sama poučujem in prisegam na klasično hatha jogo.

V čudnem obdobju smo, nenavadnem, več strahu je, več stresa povezanega s strahom. Ali je joga tudi antistres, neke vrste »pomirjevalo«?

Absolutno. Ena od stvari, ki nas uči joga, je, da se naučimo na stvari pogledati iz druge perspektive. Na način, kot da pogledamo nase in na življenje kot zunanji opazovalec. Brez obsojanja, analiziranja in čustvenega vpletanja. Ko stvari vidiš na ta način, dobiš širši uvid v celotno situacijo in vse ti postane bolj jasno. Posledično si tudi bolj pomirjen z vsem, kar se dogaja zunaj in znotraj tebe. Poleg tega imaš v vsakem trenutku “pri roki” eno jogijsko tehniko, s katero se lahko umiriš, spočiješ in na nek način resetiraš.

Ko spremenimo odnos do lastnega telesa in dojemanja sebe, se bo zvrstilo tudi vse ostalo.

Joga nam torej koristi, nas krepi tako fizično kot psihično. Kako dolgo traja, da se ta podpora nekako pozna pri našem počutju, saj moramo verjetno jogo tudi osvojiti, pravilno izvajati.

Ta podpora se pozna takoj. Upam si trditi, da bo vsak že po prvi uri joge opazil prve spremebe tako za fizičnem kot tudi na duševnem področju. Seveda je potrebno na začetku tako kot pri vsaki vadbi osvojiti pravilno izvedbo položajev, dihalnih in drugih tehnik, ampak kot rečeno na našem počutju se bo pa vpliv prakse joge odrazil že po prvi uri.

Potem joga je za vsakogar?

Je. Za začetek vadbe joge ni treba biti niti gibčen, niti suh, niti leta niso ovira, pravzaprav je prednost vadbe joge prav v tem, da se z njo lahko začneš ukvarjati v katerem koli starostnem obdobju.

Smo pred poletjem in brez tega skoraj ne gre, se da z jogo tudi shujšati?

Se da in še posebej bi jo priporočila vsem, ki so preizkusili že vse mogoče vadbe, pa so se po vsaki kilogrami vrnili (govorim o t. i. jojo efektu). Ko sem našla jogo, moj prvi cilj ni bil hujšanje, ampak boljše počutje in varnost vadbe. Joga je bila namreč prva oblika gibanja, po kateri me ni bolel križ. Zanimivo pa je, da so obenem začeli kopneti tudi odvečni kilogrami, ki se še danes, po skoraj desetih letih vadbe joge, niso uspeli vrniti.

Ko me tako zdaj kdo vpraša, ali se z jogo lahko tudi shujša, je moj odgovor absolutno da, ampak do tega ne bo prišlo čez noč (tako kot niso prišli odvečni kilogrami), ampak postopoma. Transformacija se mora namreč začeti v našem jedru.

S prakso joge spremenimo odnos do lastnega telesa in posledično tega, kako skrbimo zanj, s čim ga hranimo. Po vadbi se tudi ne počutiš izžet, ampak umirjen in poln energije. Ko se počutimo tako, se verjetnost, da bomo po vadbi posegli po večjih količinah hrane, zmanjša.

Ko spremenimo odnos do lastnega telesa in dojemanja sebe, se bo zvrstilo tudi vse ostalo. Naše telo se bo začelo preoblikovati in ta spremeba bo močnejša kot kdajkoli, saj bo prišla od znotraj. Ko se začnemo transformirati iz svojega jedra, gre za najbolj celovito spremembo s trajnimi učinki.

Foto: Tina Lagler 

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

V redu

Avtor

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

V redu

Avtor

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

V redu

Avtor

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals